Vosse- en Weerlanerpolder Bij Hillegom

Foto: Arjan van Duijvenboden - Vosse-en Weerlanerpolder Foto: Arjan van Duijvenboden

Vlakbij Hillegom kun je genieten van een stukje veenweidegebied met een verrassende rijkdom aan planten en vogels! Je kunt hier maar liefst 230 soorten planten zien waaronder waterdrieblad, orchideeën, lange ereprijs, kruisbladwalstro en zomerklokje. Ook komen er wel 93 soorten vogels voor, waaronder de grutto, tureluur, watersnip, gele kwikstaart en verschillende soorten eenden.

Foto: Arjan van Duijvenboden - Vosse-en Weerlanerpolder Foto: Arjan van Duijvenboden

Aan de noordkant van Hillegom vind je de Vosse- en Weerlanerpolder (ruim 20 hectare). Het is een uniek natuurgebied, rijk aan planten en vogels. Het is ook een gebied met een lange geschiedenis. De Weerlanerpolder werd gesticht in 1631; de Vossepolder twee jaar later. In 1651 werden ze samengevoegd.

De afgelopen decenia is er heel wat over dit gebied te doen geweest. Vanaf het begin van deze eeuw zijn er allerlei grondtransacties gedaan, rechtszaken gevoerd, vergunningen verleend en procedures doorlopen. Volkstuinen, die hier ooit waren, zijn weggehaald. De bodem is op een aantal plekken gesaneerd. 

Vanaf eind 2012 heeft de gemeente Hillegom het natuurgebied aantrekkelijker gemaakt voor recreatie. Er zijn wandel- en fietspaden aangelegd met bruggetjes. Er is ook gewerkt aan het natuurlijke karakter. Zo zijn er natuurvriendelijke oevers gecreëerd en sloten verbreed. Vanaf 1 januari 2015 beheert het Zuid-Hollands Landschap dit gebied.

Praktische info

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Horeca in de buurt

In het centrum van Hillegom kun je terecht in verschillende cafés en restaurants.

Vrij wandelen

Vrij wandelen op wegen en paden tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Bus 50 en bus 57 stoppen vlakbij

Bus 50 (tussen Haarlem Station en Leiden Centraal) stopt in de buurt, bij halte Hillegom Patrimonium (ongeveer 10 minuten lopen).

Ook bus 57 (tussen Nieuw-Vennep en Leiden Centraal) stopt in de buurt bij halte Hillegom Weeresteinlaan (ongeveer 15 minuten lopen).

Zie voor de dienstregeling Google Maps of 9292 of de website van Arriva.

Op de fiets kun je er goed komen

Fietsknooppunt 22 ligt vlakbij dit gebied. Als je van knooppunt 22 naar knooppunt 94 fietst dan kom je er langs.

Motorvoertuigen en bromfietsen zijn niet toegestaan

Locatie

Activiteiten in dit gebied