Gezocht: 568 Beschermers!

Ga jij de uitdaging met ons aan?

Natuurlijk dichtbij

Dit jaar hebben we 23 hectare grond aangekocht. Een mooi begin, maar om er natuur van te maken moet er veel gebeuren. Daarom zoeken we nieuwe donateurs die dit mogelijk willen maken. Met 568 Beschermers erbij kunnen onze boswachters gelijk aan de slag. Help jij ook mee? Word voor 31 december Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap en draag bij aan een groene en gezonde omgeving!

Word nu Beschermer

Op naar 568!

    Al 91 nieuwe Beschermers erbij 💚

Dit is geen willekeurig gekozen aantal. We rekenen het je graag voor:

In 2023 hebben we 23,65 hectare nieuwe grond verworven.
Het beheer van 1 hectare kost ons ± €1200 per jaar.
23,65 x 1200 = € 28.380

De meeste nieuwe Beschermers doneren ± € 50 per jaar.
28.380 / 50 = 568 (natuurlijk afgerond op hele personen)

Met 568 nieuwe Beschermers kunnen we onze jaarlijkse kosten dekken, zodat het prachtige natuurgebieden worden. En als het voor 31 december lukt, dan kunnen we gelijk van start in het nieuwe jaar!

Dit zijn onze plannen

Onder de kaart beschrijven we het per aangekocht gebied

① De Poortugaalse Griend was dit jaar met 15 hectare onze grootste aankoop. Hiermee ontstaat een keten van aaneengesloten natuurgebieden langs de Oude Maas. Met jouw steun willen dit buitendijkse gebied nog waardevoller maken. Met voldoende donateurs kunnen we de getijdenwerking versterken door greppels uit te diepen. Goed voor bevers, spindotters en andere bijzondere soorten.

② In de Zouweboezem hebben we er 2,3 hectare bij door een voormalige laagstamboomgaard aan te kopen. We willen deze percelen omvormen tot moerasnatuur, zodat de snor, zwarte stern en roerdomp zich hier weer thuisvoelen. Meer leefruimte voor moerasvogels is hier hard nodig, want het gebied heeft erg te lijden door een laag waterpeil.

③ In de Alblasserwaard hebben een vervallen eendenkooi aangekocht, met omliggende kooibossen van 6,35 hectare. Een prachtig gebied met hoge natuurwaarden, dankzij de rust die er al decennia lang heerst. Met jouw steun als Beschermer kunnen we dit stukje cultuurhistorie herstellen en toegankelijk maken voor kleinschalige excursies.

Zingende snor
Zingende snor
Spindotter
Spindotter (april)
Bever Bas Breetveld

Groene schakels in een groter geheel

Menno van Lopik Regiobeheerder

Deze drie aankopen zijn echt een aanwinst voor het Landschap. Met jouw steun kunnen we er prachtige natuurgebieden van maken. Dat betekent meer ruimte voor planten en dieren en voor mensen om van dit moois te genieten. Ik sta te popelen om aan de slag te gaan!

Menno van Lopik Regiobeheerder

Veelgestelde vragen

Met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage steun je als Beschermer de natuur en het landschap in Zuid-Holland. Je helpt ons nieuwe gebieden aan te kopen, er prachtige natuur van te maken en dit moois in stand te houden. Zo geven we dieren en planten meer ruimte en blijft de natuur gezond en gevarieerd.

Hoe meer gebieden het Zuid-Hollands Landschap beschermt, hoe hoger onze kosten zijn. Grond aankopen, natuur ontwikkelen, maatregelen nemen om de biodiversiteit te versterken en een gebied openstellen voor natuurliefhebbers; het kost allemaal geld.

In 2023 hebben we 23,65 hectare nieuwe grond verworven. Hierdoor stijgen onze beheerkosten jaarlijks met zo’n 28.380 euro. Om deze kosten te dekken zoeken we naar 568 nieuwe Beschermers. Dan zijn de kosten en inkomsten in evenwicht en kunnen onze boswachters aan de slag om er prachtige natuur van te maken.

Door het Zuid-Hollands Landschap maandelijks of jaarlijks te steunen word je Beschermer. Als Beschermer ontvang je de volgende voordelen:

 • Korting op excursies en activiteiten
 • Een peridiek tijdschrift vol tips om op pad te gaan
 • Knuffel Scotty, gratis op te halen bij jou in de buurt
 • En met de Beschermerspas profiteer je van aantrekkelijke voordelen bij onze partners

Het Zuid-Hollands Landschap beheert en beschermt zo’n 4.700 hectare natuur. Het grootste deel (zo’n 4.200 hectare) hebben we in eigendom of langjarige erfpacht. Daarnaast beheren wij in opdracht van overheden en bedrijven nog eens 500 hectare.

Zuid-Holland is de provincie met de minste natuur van Nederland, slechts 53m² groen per inwoner tegenover een landelijk gemiddelde van 281 m². Bovendien zijn we de enige provincie waar minder natuur (8%) is dan woongebied. Daarom zet het Zuid-Hollands Landschap zich met hart en ziel in voor meer natuur in de buurt en een gezondere leefomgeving.

In 2023 hebben we onze gebieden met 23 hectare vergroot. Help jij mee om hier prachtige natuur van te maken?

Nee! Het Zuid-Hollands Landschap is een stichting die in 1934 is opgezet, omdat er mensen waren die zich zorgen maakten over het verdwijnen van natuur en cultuurlandschap in onze provincie. In dat jaar kochten we ook ons eerste gebied aan: een eendenkooi bij Berkenwoude. Eigendom is de beste garantie om natuur te beschermen en te behouden voor de toekomst. Die aanpak hanteren we nog altijd.

Als particuliere organisatie staat het Zuid-Hollands Landschap op eigen benen. Voor de financiering van ons werk zijn wij sterk afhankelijk van vrijwillige bijdragen. We zijn heel blij met de circa 50.000 Beschermers die ons steunen. Nu we steeds meer gebieden beschermen hebben we ook meer donateurs nodig. Met 568 Beschermers erbij kunnen we prachtige natuur maken van de aangekochte hectares. Steun van natuurliefhebbers zoals jij is dus heel belangrijk voor onze leefomgeving.

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder