Werk aan de winkel: verbouwing Bezoekerscentrum Tenellaplas

  • Nieuws
  • Werk aan de winkel: verbouwing Bezoekerscentrum Tenellaplas
vrijdag 26 februari 2021

Ons bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje is momenteel gesloten vanwege een grote verbouwing (en al langere tijd in verband met corona). Beheerder Wendy Cieremans vertelt je hieronder meer over deze verbouwing.

Sinds 1 juli 2020 ben ik in dienst bij Het Zuid-Hollands Landschap in de functie van beheerder van het bezoekerscentrum. En dan val je gelijk met je neus in de boter. Samen met een team van collega’s, vrijwilligers en ontwerpers een prachtig project aanpakken: een verbouwing van bezoekerscentrum Tenellaplas en de inrichting van een nieuwe tentoonstelling. 

Spelen, kijken en ondertussen flink wat wijzer worden over de natuur in de Duinen van Oostvoorne. Dat kan straks in het vernieuwde bezoekerscentrum Tenellaplas.

Nieuwe expositie

In de expositie is veel informatie te vinden over dit bijzondere duingebied met de hoogste biodiversiteit van Noordwest-Europa. Hoe dat kan is te zien in de nieuwe, interactieve tentoonstelling, mede mogelijk gemaakt door de Landschapstafel Voorne-Putten en de Nationale Postcode Loterij.

Impressie expositie

Persoonlijk kan ik niet wachten tot het vernieuwde bezoekerscentrum open kan. Je ziet in de expositie hoe dit gebied is ontstaan, welke soorten aanwezig zijn en hoe alles verband met elkaar houdt. Waarom leeft een plant of dier op een bepaalde plek bijvoorbeeld? De bezoekers kunnen vervolgens alles, buiten in de natuur, beleven. Tijdens het ontwikkelen van het concept voor de nieuwe tentoonstelling heb ik zelf zo veel meer geleerd over de Duinen van Oostvoorne, maar ook over de geschiedenis van Het Zuid-Hollands Landschap en de uitdagingen waar we voor staan in het beheer van dit gebied. 

Verjaardagsverhalen

Ik hoop dat bezoekers zich, net als ik, met de opgedane kennis meer verwonderen over de natuur. Bezoekers kunnen straks vertellen wat ze buiten hebben gezien en wat ze weten. ,”We creëren verjaardagsverhalen”, zeg ik weleens. Mijn verjaardagsverhaal is het verhaal van de scholekster waarvan de snavel in de winter stomp is omdat de vogel schelpdieren eet en dus een beitel nodig heeft. In de zomer is de snavel puntiger omdat hij dan naar wormen en garnaaltjes prikt.

Koffiecorner, tribune & souvenirs

Behalve spelenderwijs informatie opdoen, kunnen bezoekers straks na een wandeling even uitblazen in de koffiecorner in het bezoekerscentrum. Een nieuwe tribune met prachtig uitzicht over de Tenellaplas is de perfecte plek om de benen rust te gunnen. In de winkel zijn leuke souvenirs te vinden als aandenken aan je tocht door de duinen.

Excursies en activiteiten

Het is onmogelijk om in een tentoonstelling alles te vertellen over de bijzondere planten en dieren etc. in het gebied. Voor onderwerpen die belangrijk en aantrekkelijk voor bezoekers zijn, maar die geen plek in de tentoonstelling kunnen krijgen, gaan we kijken naar de programmering. Excursies en activiteiten die aansluiten bij de tentoonstelling of aanvullend zijn.

Er wordt hard gewerkt om het bezoekerscentrum nog dit voorjaar te openen. Vanzelfsprekend zijn jullie van harte welkom en hoop ik jullie persoonlijk te ontmoeten.

Houd de Facebook-pagina Duinen van Oostvoorne in de gaten voor de exacte heropeningsdatum.

Volg ons op Facebook