De Bijentelling komt er weer aan!

Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je tuin, op je balkon, of ieder ander groen plekje in de buurt. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland.

Extra aandacht nodig

De helft van de 360 wilde bijensoorten die in ons land voorkomen, zijn bedreigd. Niet voor niets zijn wetenschappers en natuurliefhebbers bezorgd. Er is veel aandacht nodig naar het beschermen van deze belangrijke bestuivers. “Iedereen die meetelt, draagt bij aan die bescherming”, zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. Dat is essentieel, want wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, legt hij uit. “Dus hoe meer tellers hoe beter: zo krijgen we een steeds beter beeld van de bijenstand in ons land.”

BIJ-les

Het kan best lastig zijn om al die bijen van elkaar te onderscheiden. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen om de verschillende bijen te leren kennen. Zo ben je goed voorbereid voor de echte telling!

  • Wat zijn die bijen snel! Maak een foto van de bijen die even rustig op een bloem of plant zitten, dan kun je in alle rust bekijken welke soort het is.
  • Wie herkent hommels en bijen het beste? Oefen voor de Bijentelling met deze handige gids of speel een herkenningsspel.
  • Wil je de bijen helpen? Maak dan eens een zaadbommetje.
  • Of zet een zelfgemaakt bijenhotel in de tuin!

Op nationalebijentelling.nl vind je nog meer tips!

Behangersbij
Behangersbij Susanne Kuijpers
Roodgatje
Roodgatje Susanne Kuijpers
Koekoeksbij-Wespbij
Koekoeksbij-Wespbij Susanne Kuijpers

Goed om te weten

  • 80% van de planten waar wij van eten is voor bestuiving afhankelijk van bijen
  • Er komen 360 verschillende bijensoorten in Nederland voor
  • 34 soorten zijn in Nederland verdwenen
  • 50% van de bijensoorten is bedreigd

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis Biodiversity Center, LandschappenNL (waar het Zuid-Hollands Landschap onder valt) en Natuur & Milieu. Het wordt mede-georganiseerd door IVN Natuureducatie, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Meer informatie

Wil je alles weten van de Nationale Bijentelling? Klik dan hieronder op de button, zodat ook jij eenvoudig mee kan tellen. Zo helpen we samen de wilde bij te beschermen.

Bekijk de speciale site
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder