Unieke vakantiewoning beloond met architectuurprijs

Op 6 december heeft Cocondo de Pieter van Vollenhoven Architectuurprijs 2023 in ontvangst mogen nemen. De prijs werd persoonlijk uitgereikt door prof. mr. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds. Verdiende erkenning voor uitzonderlijk doorzettingsvermogen en lef; de voormalige telefoonbunker in het Vinetaduin is namelijk omgebouwd tot unieke vakantiewoning en dit ging gepaard met het nodige geduld én papierwerk.


Overnachten midden in de natuur

De vakantiewoning ligt in natuurgebied en rijksmonument het Vinetaduin van het Zuid-Hollands Landschap. Dit natuurgebied herbergt maar liefst 70 bunkers uit vier lagen krijgsgeschiedenis. Cocondo bevindt zich in het noordelijk deel van het gebied, vlakbij de toegang tot het strand. Gasten kunnen hier letterlijk slapen in het leefgebied van onder andere de vos, marter, rugstreeppad, zandhagedis en de zeldzame nauwe korfslak.

Het herbestemmen van monumenten is vaak een complexe opgave, maar de initiatiefnemer achter Cocondo, Stichting Stelling 33, toont aan dat met vastberadenheid en moed zelfs de meest uitdagende projecten kunnen worden gerealiseerd.

uitreiking Pieter van Vollenhoven Architectuurprijs 2023
In het midden vlnr: Peter de Krom (voorzitter Stelling 33), Jos Bisschops (directeur Stichting Het Zuid-Hollands Landschap) en prof. mr. Pieter van Vollenhoven (oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds)

Een combinatie van lef en doorzettingsvermogen

Het innovatieve ‘Cocondo’-concept kwam in 2020, precies 75 jaar na de bevrijding, tot stand. In dat jaar is de bunker gerestaureerd en omgevormd tot een duurzaam en ecologische verblijfplaats. De jury prijst het doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers: “Een bunker in een Natura 2000-gebied; er waren acht ontheffingen nodig en dat is allemaal gelukt. Het is een mooi voorbeeld van hoe een kleinschalig particulier initiatief een herbestemming kan realiseren, waar geen enkele professionele eigenaar aan zou willen beginnen vanwege de vele ‘mitsen en maren’.”

Het Zuid-Hollands Landschap is trots op deze erkenning en blijft zich inzetten voor de bescherming en herbestemming van waardevol erfgoed in samenwerking met gedreven initiatiefnemers.

De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monumentaal pand in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.

Logeren in een bunker

Altijd al eens willen slapen in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je bij Cocondo zijn in het Vinetaduin. Als Beschermer krijg je 10% korting op je verblijf!

Meer informatie

Jos Bisschops Directeur
Zuid-Hollands Landschap

Deze prestigieuze prijs is dik verdiend voor Cocondo en Stelling 33. Het is een mooi voorbeeld van hoe natuurbehoud, recreatie en erfgoed samen kunnen gaan om een monument als dit een nieuw leven te geven.

Jos Bisschops Directeur
Zuid-Hollands Landschap

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder