Honden niet langer toegestaan in natuurgebied Bilwijk

Met ingang van 1 maart 2024 is natuurgebied Bilwijk niet meer toegankelijk voor honden. Het Zuid-Hollands Landschap neemt dit besluit, omdat er overmatig veel hondenpoep ligt. Deze maatregel is genomen met het oog op het behoud van de bijzondere planten in het natuurgebied én ter bevordering van het soortenrijkdom in natuurgebied Bilwijk.

Onze boswachter licht het besluit toe

Het Zuid-Hollands Landschap vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten in de natuurgebieden, maar benadrukt dat bescherming van de natuur de hoogste prioriteit heeft. De overmatige hoeveelheid ontlasting van honden in natuurgebied Bilwijk vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Daarnaast wordt het gevarieerde gras gevoerd aan het vee in de regio en voor de gezondheid van het vee mogen er dan absoluut geen uitwerpselen van honden in zitten.

Kruidenrijk grasland

Bilwijk is een bijzonder kruidenrijk grasland. Voor het oog een kleurrijke bloemenzee, voor insecten en vee een gezond én gevarieerd feestmaal. Kruidenrijk grasland houdt van voedselarme grond, alleen zit hondenpoep vol met voedingsstoffen en bemest daardoor overmatig het gebied. Plantensoorten, zoals de Spaanse ruiter, orchideeën en echte koekoeksbloem, krijgen zo geen kans en helaas neemt de verscheidenheid daardoor af.

Natuurlijk gedrag

Daarbij spelen de natuurlijke instincten van honden een rol bij verstoring van de grondbroeders. Het jachtinstinct van honden kan leiden tot angst en verstoring bij weide- en rietvogels, hazen en andere zoogdieren in het gebied. Het simpelweg ruiken van de aanwezigheid van een hond kan genoeg zijn om deze dieren op de vlucht te doen slaan, soms met fatale gevolgen.

Het Zuid-Hollands Landschap begrijpt dat deze maatregel invloed heeft op hondenliefhebbers, maar benadrukt de noodzaak om een balans te vinden tussen recreatie en natuurbehoud. We vragen om begrip en medewerking van bezoekers om samen bij te dragen aan het behoud van de natuur.

Waar dan wel

Het meest nabij gelegen hondenlosloopgebied is het Haastrechtse bos, lopend vanaf de Korte Tiendweg richting de Bilwijkerweg in Haastrecht.

Meer informatie
 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder