Honden niet langer toegestaan in natuurgebied Bilwijk

Met ingang van 1 maart 2024 is natuurgebied Bilwijk niet meer toegankelijk voor honden. Het Zuid-Hollands Landschap neemt dit besluit, omdat er overmatig veel hondenpoep ligt. Deze maatregel is genomen met het oog op het behoud van de bijzondere planten in het natuurgebied én ter bevordering van het soortenrijkdom in natuurgebied Bilwijk.

Onze boswachter licht het besluit toe

Het Zuid-Hollands Landschap vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten in de natuurgebieden, maar benadrukt dat bescherming van de natuur de hoogste prioriteit heeft. De overmatige hoeveelheid ontlasting van honden in natuurgebied Bilwijk vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. Daarnaast wordt het gevarieerde gras gevoerd aan het vee in de regio en voor de gezondheid van het vee mogen er dan absoluut geen uitwerpselen van honden in zitten.

Kruidenrijk grasland

Bilwijk is een bijzonder kruidenrijk grasland. Voor het oog een kleurrijke bloemenzee, voor insecten en vee een gezond én gevarieerd feestmaal. Kruidenrijk grasland houdt van voedselarme grond, alleen zit hondenpoep vol met voedingsstoffen en bemest daardoor overmatig het gebied. Plantensoorten, zoals de Spaanse ruiter, orchideeën en echte koekoeksbloem, krijgen zo geen kans en helaas neemt de verscheidenheid daardoor af.

Natuurlijk gedrag

Daarbij spelen de natuurlijke instincten van honden een rol bij verstoring van de grondbroeders. Het jachtinstinct van honden kan leiden tot angst en verstoring bij weide- en rietvogels, hazen en andere zoogdieren in het gebied. Het simpelweg ruiken van de aanwezigheid van een hond kan genoeg zijn om deze dieren op de vlucht te doen slaan, soms met fatale gevolgen.

Het Zuid-Hollands Landschap begrijpt dat deze maatregel invloed heeft op hondenliefhebbers, maar benadrukt de noodzaak om een balans te vinden tussen recreatie en natuurbehoud. We vragen om begrip en medewerking van bezoekers om samen bij te dragen aan het behoud van de natuur.

Waar dan wel

Het meest nabij gelegen hondenlosloopgebied is het Haastrechtse bos, lopend vanaf de Korte Tiendweg richting de Bilwijkerweg in Haastrecht.

Meer informatie
  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder