Groene Strand Wimpel voor de Zandmotor

Westland – Maandag 25 september ontving wethouder Ferweda van de gemeente Westland de Groene Wimpel op het strand van de Zandmotor. De wimpel, uitgereikt door Het Groene Strand, is hét keurmerk voor natuurlijke stranden. Het is de erkenning voor het werk van gemeente Westland en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap voor natuurbeheer op dit unieke stuk kust.


Het Zuid-Hollands Landschap voert het natuurbeheer op De Zandmotor en is bijzonder trots op de toekenning van de Groene Strand Wimpel. De erkenning bevestigt het succes van de vruchtbare samenwerking tussen diverse groepen strandvrijwilligers, KNNV Natuurlijk Delfland, gemeente Westland en het Zuid-Hollands Landschap. Samen werken zij aan het vergroten van de ruimte voor de natuur op de Zandmotor.

Wethouder Ferwerda (geheel links) nam de groene Strand Wimpel in ontvangst samen met de strandvrijwilligers en medewerkers van Het Zuid-Hollands Landschap.

Belangrijke stap

De gemeente Westland ontvangt de Groene Strand Wimpel voor de eerste keer. Wethouder Michiel Ferweda, nam de Groene Strand Wimpel samen met de strandvrijwilligers en medewerkers van het Zuid-Hollands Landschap in ontvangst. Wethouder Michiel Ferweda benadrukt het belang van duurzaamheid en natuurbehoud in het Westland: “De Zandmotor is een waardevol gebied voor de gemeente Westland en de hele regio. Samen met de vrijwilligers geven we de natuur meer ruimte en zorgen we dat de natuur beter zichtbaar is.”

Natuur op het strand

Stranden zijn belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland. Dieren vinden voedsel langs de vloedlijn waar wieren aanspoelen. Bijzondere planten houden het zand vast met hun wortels en bladeren. Zo kunnen nieuwe duinen ontstaan. Sommige vogels broeden op het strand of tussen de jonge duintjes.

Beschermen en beleven

Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving op stranden herstellen en versterken. Hiervoor organiseren de vrijwilligers rondleidingen. Op drukke stranddagen geven ze recreanten uitleg over de bijzondere natuur van het strand. Ook organiseren de vrijwilligers schoonmaakacties om zwerfafval op te ruimen van het strand. Samen met vrijwilligers van de vogelwerkgroep beschermen zij vogels die op de zandmotor willen broeden zoals de bontbekplevier.

De Groene Wimpel is een initiatief van Het Groene Strand en wordt uitgereikt aan kustgemeenten en natuurbeheerorganisaties die zich inzetten voor de ontwikkeling en instandhouding van natuurwaarden langs de Nederlandse kust.

 • Reactie op coalitieakkoord: Noodzakelijke investeringen in leefomgeving blijven uit

  Vandaag presenteerden de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots”. Natuurmonumenten en LandschappenNL vinden het zeer zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: “Noodzakelijke…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder