Konijnenpopulatie verplaatst om natuurherstel te bevorderen

Vorige maand hebben we met succes een natuuroperatie uitgevoerd waarbij een deel van de konijnenpopulatie in Luistenbuul gevangen en overgebracht werd naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze verplaatsing diende twee belangrijke doelen: het herstel van typische duinnatuur in Noord-Holland en de unieke planten in Luistenbuul kunnen weer tot bloei komen.

Bijzondere planten

Luistenbuul is een waardevol natuurgebied, dat ligt in de uiterwaarden van de Lek, tussen Sluis en Lexmond. Op slechts enkele hectaren komen hier ongeveer 1000 konijnen voor. Dat zijn extreme aantallen met een te grote begrazingsdruk, waardoor zeldzame planten niet meer tot bloei kunnen komen. Hierdoor dreigden planten als zacht vetkruid, sikkelklaver en geel walstro uit te sterven. Daarom heeft het Zuid-Hollands Landschap ervoor gekozen om een deel van de konijnenpopulatie te verplaatsen.

Graven en grazen

Ooit waren er veel konijnen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar hun aantal is door virusziekten sterk afgenomen. Deze zoogdieren spelen een cruciale rol in het behoud van duingrasland en open duin door hun graafwerk en begrazing. Ze creëren ook broedplekken voor vogels en zijn een voedselbron voor roofvogels. Om de populatie te herstellen heeft Waternet konijnenweitjes aangelegd en worden er af en toe konijnen uitgezet.

Rustig wennen

Om de gevangen konijnen te laten wennen aan hun nieuwe leefgebied, zijn ze in diverse warandes geplaatst. In deze met gaas afgeschermde plekken konden de konijnen zich goed verschuilen en eigen holen graven. Na een acclimatiseringsperiode van twee weken zijn de dieren vrijgelaten en gingen ze op verkenning in hun nieuwe leefomgeving.

Win – Win

De actie om dieren te vangen in Luistenbuul werd zorgvuldig uitgevoerd door Michael Moerman, een ervaren fretteur en dierecoloog Jasja Dekker. Daarbij gingen zij zo diervriendelijk mogelijk te werk, volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De konijnen zijn dezelfde dag nog geplaatst in de warandes van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Met wildcamera’s wordt nauwlettend in de gaten gehouden hoe het met de konijnen gaat, zodat er eventueel extra maatregelen genomen kunnen worden om hun overlevingskansen te vergroten. Bovendien zijn de dieren ingeënt tegen virusziekten.

De herintroductie was mogelijk dankzij provinciale subsidies. Het is onderdeel van Waternet’s onderzoek naar natuurherstel door verschillende type grazers. Hopelijk zien we volgend jaar veel jonge konijnen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder