Na ruim 50 jaar is de otter terug in de Krimpenerwaard

Voor het eerst in ruim 50 jaar zwemmen er weer otters in de Krimpenerwaard. Twee jonge, verweesde mannetjesotters zijn uitgezet in de polder. Natuurbeschermingsorganisatie Het Zuid-Hollands Landschap, provincie Zuid-Holland en Stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard zijn optimistisch over de overlevingskansen van deze jonge otters. Dankzij de investeringen in waterkwaliteit, faunatunnels, het voedselaanbod en de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden is de kans groot dat de otter zich definitief zal vestigen in de Krimpenerwaard.

Door watervervuiling, bejaging en de uitbreiding van het wegennetwerk kreeg de otter het moeilijk in ons land, totdat de soort eind jaren ’80 definitief uit Nederland verdween. Begin 2000 is de otter geherintroduceerd in de noordelijke provincies. Dankzij de verbeterde waterkwaliteit en de ‘ontsnippering’ van leefgebied groeit de populatie otters gestaag. Toch bleef de otter tot nu toe weg uit de Krimpenerwaard.

Ideale plek voor otters

Met duizenden kilometers aan sloten en oevers is de polder een ideaal leefgebied voor de otter. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden in de afgelopen vijf jaar en de aanleg van faunatunnels door de provincie zijn de overlevingskansen voor de otter sterk toegenomen. Bovendien wordt het Natuurnetwerk Nederland (NNN) ook in de Krimpenerwaard steeds verder uitgebreid. Een uitgelezen moment om in het veenweidegebied een nieuw thuis te bieden aan de otter. De twee verweesde otters zijn opgevangen door Stichting Otteropvang De RietNymf, dat opgericht is door de RietNymf en Stichting Otterstation Nederland.

Als een vis in het water

“De otters zullen zich hier als een vis in het water voelen. Bovendien vinden ze hier een enorme voedselvoorraad waar ze hun tanden in kunnen zetten,” zegt regiohoofd Maarten Breedveld van het Zuid-Hollands Landschap. “In de Krimpenerwaard leeft de Amerikaanse rivierkreeft, een invasieve soort die een bedreiging is voor het waterleven in de sloten en plassen in het gebied. Het is dus mooi meegenomen dat de otter deze rivierkreeft eet!” De kreeften zullen niet verdwijnen, aldus Breedveld, maar de otters zullen naar verwachting wel bijdragen aan het in toom houden van de rivierkreeftstand en daarmee de waterkwaliteit verbeteren.

Icoon voor goede waterkwaliteit

De otter staat symbool voor een succesvol natuurbeleid. Otters komen voor in gebieden waar voldoende voedselaanbod is, ze infrastructuur veilig kunnen passeren en waar grote stukken aaneengesloten natuur te vinden zijn voor voldoende rust. “Het zou geweldig zijn als de otter weer definitief terugkeert in de Krimpenerwaard,” zegt Breedveld, “Biodiversiteit krijgt weer meer ruimte in onze provincie.”

Verbinding van natuurgebieden en organisaties

Dat bevestigt Berend Potjer, gedeputeerde van Zuid-Holland: “Je ziet dat we erin slagen om de Zuid-Hollandse natuurgebieden steeds beter te verbinden, dankzij de samenwerking met boeren, natuurorganisaties, waterschappen en gemeenten. Het uitzetten van deze twee otters is een mooie mijlpaal in de ontwikkeling van het natuurnetwerk in de Krimpenerwaard. Een netwerk dat niet op zichzelf staat. Laten we hopen dat het ze lukt om te daten met soortgenoten uit Reeuwijk en Nieuwkoop. En in de toekomst uit De Biesbosch. Dat is helemaal goed voor de populatie.”

De provincie maakt zich sterk voor een goede samenwerking tussen alle belangrijke spelers. Alleen dan krijgen we het verbinden van natuurgebieden voor elkaar – in het belang van de biodiversiteit en ecologische verbetering. Dankzij de goede samenwerking zijn hier de waterkwaliteit en de leefomstandigheden zó verbeterd, dat de otter weer gedijt. Hoe mooi zou als de Nieuwkoopse Plassen, de Reeuwijkse Plassen, de Krimpenerwaard en De Biesbosch weer één verbonden otterlandschap vormden? Dat is in elk geval het recept voor een gezonde populatie.”

Otters Jan en Leon

De otters Jan en Leon zijn vernoemd naar de vertrekkende wethouders Jan Vente en Leon de Wit. Beiden hebben zij zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de aanleg van nieuwe natuur in de Krimpenerwaard. De twee otters gaan nu hun eigen weg, net als de wethouders.

Maarten Breedveld Regiohoofd
Zuid-Hollands Landschap

De otters zullen zich hier als een vis in het water voelen. Bovendien vinden ze hier een enorme voedselvoorraad waar ze hun tanden in kunnen zetten.

Maarten Breedveld Regiohoofd
Zuid-Hollands Landschap

Foto’s: Floris Scheplitz
Video: Edwin Haighton

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder