Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

De winter is voorbij en alles komt tot leven. Moeder natuur is nu een kraamkamer voor de volgende generatie. Jonge dieren zijn prachtig, maar ook kwetsbaar. Daarom hebben we zes tips voor je om verantwoord de natuur te beleven in het broedseizoen.

Fuut met jongen Martin Mollet / Saxifraga

Voor boswachter Melanie en haar collega’s is de lente een van de meest mooie seizoenen van het jaar. “Het is het begin van nieuw leven en vol met geluksmomentjes om de eerste tekenen van ontwaken te zien,” zegt boswachter Melanie. “Of het nu gaat om vogels die terugkeren uit warme oorden of planten die na de koude maanden weer beginnen te bloeien, de natuur bruist van energie en vitaliteit. Het is altijd weer een bijzonder moment om dit te mogen aanschouwen.”

Voorjaarskriebels

Voor veel dieren markeert de lente het startsein om zich een partner aan te meten, een liefdesnest te bouwen en de liefde te bezegelen met kroost. Dit proces is van onmisbaar voor het voortbestaan van planten en dieren. Het Zuid-Hollands Landschap roept daarom alle bezoekers van de natuurgebieden op om zich bewust te zijn van de impact van hun aanwezigheid.

“Rust, reinheid en regelmaat zijn de sleutelwoorden in de kraamkamer van de natuur,” legt boswachter Melanie uit. “Kuikens, eendjes, jonge hazen en reekalfjes zijn kwetsbaar. Zonder verstoring van de mens is het al uitdagend genoeg voor ze om te overleven en op te groeien.”

Jonge konijntjes

Zes tips waarmee jij zorgt voor een rustig broedseizoen

De natuur met rust laten en er toch van genieten, dat kan gewoon. ‘Het is helemaal niet moeilijk om er samen voor te zorgen dat een nieuwe generatie in alle rust kan opgroeien!’ Zes eenvoudige tips van boswachter Melanie.

  • 1. Houd je aan de huisregels in de natuurgebieden. Bij de ingang van onze natuurgebieden vind je bordjes. Daarop staat precies wat er wel en niet kan in het gebied. Let vanaf 1 maart nog beter op de bordjes, dan ben je op de hoogte van de eventuele extra maatregelen en word je niet verrast.
  • 2. Tijdens het broedseizoen sluiten we de meest kwetsbare (broed)gebieden af. Respecteer de hekken en loop geen afgesloten gebieden in. Check voordat je erop uit gaat de website zhl.nl, om zeker te weten of het gebied toegankelijk is. Het kan even wennen zijn als je je vaste rondje wilt (hard)lopen en op een hek stuit. Er is waarschijnlijk een mooi alternatief te vinden!
  • 3. Blijf op de paden. Dat is natuurlijk altijd al een regel. Maar tijdens het broedseizoen extra belangrijk, want de dieren snakken naar een ongestoorde kraamtijd.
  • 4. Houd je hond aan de lijn. Niet alleen om te voorkomen dat honden achter dieren aangaan. Ook honden die goed onder appel staan, laten geursporen achter. En dat is al genoeg om broedende dieren van hun nest te jagen. Lees ook het artikel van Boswachter Maarten en Sieneke van de Hondenbescherming.
  • 5. Laat geen afval achter. Dan kunnen dieren er niet verstrikt in raken of het voor voedsel aanzien en ziek worden.
  • 6. Neem je verrekijker mee. Trek erop uit en neem je verrekijker mee. Van een afstandje kan je waanzinnig veel moois beleven zonder de dieren te verstoren! Zo kan je zomaar grutto’s over een afgesloten wandelpad zien lopen, of de eerste vliegpogingen van de jongen gadeslaan. Op onze website vind je hotspots, plekken waar je grote kans hebt om de dieren van afstand te bewonderen.

In de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap loopt het broedseizoen van 1 maart tot 15 juli. Omdat het voorjaar steeds vroeger begint, hebben we de startdatum naar voren gehaald.

Boswachter Communicatie Melanie Oey

Boswachter Melanie Zuid-Hollands Landschap

Tijdens het broedseizoen zijn dieren extra kwetsbaar. Grondbroeders zoals de grutto verlaten hun nest bij verstoring door wandelaars of loslopende honden. Hierdoor kunnen de eieren afkoelen en niet meer uitkomen. Het is dus belangrijk om vogels niet te laten schrikken.

Boswachter Melanie Zuid-Hollands Landschap

  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder