Het broedseizoen gaat van start!

Bij de boswachters begint het al te kriebelen, want de natuur bereidt zich voor op de lente! De eerste vlinders ontwaken uit hun winterslaap, nieuw plantenleven ontspruit en trekvogels zoals de grutto keren terug uit Afrika. Een teken dat het broedseizoen begint! Sjansen, paren, broeden en opvoeden… voor de dieren is het een drukke tijd. Het Zuid-Hollands Landschap geeft je tips om dieren een rustige kraamtijd te bezorgen.

Het weidevogelbroedseizoen start op 1 maart

Het broedseizoen is een jaarlijks terugkerende periode waarin vogels, maar bijvoorbeeld ook reeën en salamanders, zich voortplanten en hun jongen groot brengen. Weidevogels zoals de grutto beginnen al vroeg met baltsen. Daarom start het broedseizoen in de weidevogelgebieden van het Zuid-Hollands Landschap al op 1 maart en loopt tot begin juli.

Waarom is rust in het broedseizoen nodig?

Dieren hebben rust nodig om te kunnen flirten, broeden en om hun jongen groot te brengen. In een paar maanden tijd moet het allemaal gebeuren. Boswachter Joosje: ‘In de broedperiode zijn veel dieren op hun kwetsbaarst. Grondbroeders zoals de grutto verlaten hun nest wanneer ze schrikken van wandelaars of loslopende honden. Als het te lang duurt voordat de vogel terugkomt, koelen de eieren af en komen ze niet meer uit. Dan kan je als wandelaar dus per ongeluk een leeg nest veroorzaken. Dat willen we voorkomen, helemaal bij kwetsbare populaties zoals de grutto.’

Paden en gebieden die tijdelijk afgesloten worden

Het Zuid-Hollands Landschap sluit op een aantal plekken paden af in het broedseizoen. Bij Bilwijk wordt een gedeelte van het wandelpad afgesloten tussen 1 maart en begin juli. In de Nespolder sluiten we in diezelfde periode ook een groot deel van het wandelpad af is het pontje buiten gebruik. Ook wordt een deel van het ‘t Vogelhoff afgesloten, zodat vogels rustig kunnen broeden en hun jongen groot brengen. Je kunt de vogels bekijken vanuit een kijkhut. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen.

Twijfel je of de paden in een natuurgebied open zijn, bekijk de gebiedspagina’s dan op onze site.


Vijf tips waarmee jij zorgt voor een rustig broedseizoen

De natuur met rust laten en er toch van genieten, dan kan gewoon volgens boswachter Joosje. ‘Het is helemaal niet moeilijk om er samen voor te zorgen dat een nieuwe generatie in alle rust kan opgroeien!’ Vijf eenvoudige tips van boswachter Joosje.

 • 1. Houd je aan de huisregels in de natuurgebieden. Bij de ingang van onze natuurgebieden vind je bordjes. Daarop staat precies wat er wel en niet kan in het gebied. Let vanaf 1 maart nog beter op de bordjes, dan ben je op de hoogte van de eventuele extra maatregelen en word je niet verrast.
 • 2. Tijdens het broedseizoen sluiten we de meest kwetsbare (broed)gebieden af. Respecteer de hekken en loop geen afgesloten gebieden in. Check voordat je erop uit gaat de website zhl.nl, om zeker te weten of het gebied toegankelijk is. Het kan even wennen zijn als je je vaste rondje wilt (hard)lopen en op een hek stuit. Er is waarschijnlijk een mooi alternatief te vinden!
 • 3. Blijf op de paden. Dat is natuurlijk altijd al een regel. Maar tijdens het broedseizoen extra belangrijk, want de dieren snakken naar een ongestoorde kraamtijd.
 • 4. Houd je hond aan de lijn. Niet alleen om te voorkomen dat honden achter dieren aangaan. Ook honden die goed onder appel staan, laten geursporen achter. En dat is al genoeg om broedende dieren van hun nest te jagen.
 • 5. Neem je verrekijker mee. Trek erop uit en neem je verrekijker mee. Van een afstandje kan je waanzinnig veel moois beleven zonder de dieren te verstoren! Zo kan je zomaar grutto’s over een afgesloten wandelpad zien lopen, of de eerste vliegpogingen van de jongen gadeslaan. Op onze website vind je hotspots, plekken waar je grote kans hebt om de dieren van afstand te bewonderen.

Ga je mee struinen?

In de Krimpenerwaard bieden we vijf wandelingen aan, waarmee je van (weide-)vogels kunt genieten. Je komt op de mooiste en stilste plekjes, zonder de broedende vogels te verstoren. De routes zijn vernoemd naar de vogels die je kunt tegenkomen: zwarte stern, zilverreiger, blauwborst, kievit en buizerd.

Vraag de struinroutes hier aan

In de broedperiode zijn veel dieren op hun kwetsbaarst. Grondbroeders zoals de grutto verlaten hun nest wanneer ze schrikken van wandelaars of loslopende honden. Als het te lang duurt voordat de vogel terugkomt, koelen de eieren af en komen ze niet meer uit. Dan kan je als wandelaar dus per ongeluk een leeg nest veroorzaken. Dat willen we voorkomen, helemaal bij kwetsbare populaties zoals de grutto.

Boswachter Joosje

Boswachter Joosje

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder