Het broedseizoen is begonnen!
Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot. In een drukke provincie als Zuid-Holland is dat in de kleine snippers natuur, tussen stad en industrie, niet vanzelfsprekend. Daarom zet het Zuid-Hollands Landschap zich de komende maanden éxtra in om de overlevingskansen voor deze nieuwe generatie te vergroten. En daar kunnen de boswachters jouw hulp goed bij gebruiken. Zodat dieren in deze kraamperiode de rust krijgen die ze zo hard nodig hebben.

Waarom is rust zo belangrijk
Boswachter Mirjam Eikelenboom vertelt: “In de periode 1 maart tot 15 juli zijn veel vogels op hun kwetsbaarst. Ze zijn zo druk met paren en jongen groot brengen dat ze interen op hun reserves en heel makkelijk opschrikken. Grondbroeders zoals de kievit en grutto verlaten zomaar hun nest wanneer ze schrikken van wandelaars of loslopende honden. Als het te lang duurt voordat de vogel terugkeert, koelen de eieren zoveel af dat ze niet meer uitkomen.” Het is ook de tijd dat reekalfjes worden geboren. Vertrouwend op hun schutkleur liggen ze in het gras te wachten op hun moeder. Een loslopende hond is voor hen levensgevaarlijk.
Tips waarmee jij zorgt voor rust tijdens broedseizoen
“Houd je aan de regels van het gebied”, vat boswachter Mirjam samen. “Houd je hond aan de lijn en blijf op de paden. Is een gebied afgesloten? Respecteer dit dan. Sommige wandelpaden sluiten we tijdelijk af, zoals Bilwijk en Nespolder in de Krimpenerwaard en ‘t Vogelhoff bij Leiden. Op de Oudelandse Zeedijk in Ouddorp geldt tijdens het broedseizoen een aanlijnplicht, zodat vogels de rust in de kraamtijd krijgen die ze hard nodig hebben.”
Verrekijker mee!
Het voorjaar is bovenal een periode van genieten van al het prille geluk. Boswachter Mirjam heeft nog een laatste tip: “Neem je verrekijker mee: kieviten en tureluurs die samen een kraai wegjagen kun je vanaf een pad of dijk vaak ook goed zien en is een prachtig schouwspel!”.
Twijfel je of de paden in een natuurgebied open zijn, bekijk de gebiedspagina’s dan op onze site.

Vijf tips waarmee jij zorgt voor een rustig broedseizoen
De natuur met rust laten en er toch van genieten, dat kan gewoon. ‘Het is helemaal niet moeilijk om er samen voor te zorgen dat een nieuwe generatie in alle rust kan opgroeien!’ Vijf eenvoudige tips van boswachter Mirjam.
- 1. Houd je aan de huisregels in de natuurgebieden. Bij de ingang van onze natuurgebieden vind je bordjes. Daarop staat precies wat er wel en niet kan in het gebied. Let vanaf 1 maart nog beter op de bordjes, dan ben je op de hoogte van de eventuele extra maatregelen en word je niet verrast.
- 2. Tijdens het broedseizoen sluiten we de meest kwetsbare (broed)gebieden af. Respecteer de hekken en loop geen afgesloten gebieden in. Check voordat je erop uit gaat de website zhl.nl, om zeker te weten of het gebied toegankelijk is. Het kan even wennen zijn als je je vaste rondje wilt (hard)lopen en op een hek stuit. Er is waarschijnlijk een mooi alternatief te vinden!
- 3. Blijf op de paden. Dat is natuurlijk altijd al een regel. Maar tijdens het broedseizoen extra belangrijk, want de dieren snakken naar een ongestoorde kraamtijd.
- 4. Houd je hond aan de lijn. Niet alleen om te voorkomen dat honden achter dieren aangaan. Ook honden die goed onder appel staan, laten geursporen achter. En dat is al genoeg om broedende dieren van hun nest te jagen.
- 5. Neem je verrekijker mee. Trek erop uit en neem je verrekijker mee. Van een afstandje kan je waanzinnig veel moois beleven zonder de dieren te verstoren! Zo kan je zomaar grutto’s over een afgesloten wandelpad zien lopen, of de eerste vliegpogingen van de jongen gadeslaan. Op onze website vind je hotspots, plekken waar je grote kans hebt om de dieren van afstand te bewonderen.
Geef voor de allerkleinsten
Met uw gift kunnen we direct aan de slag met maatregelen om nog meer jonge dieren een kans te geven. Zo kunnen kuikens, reekalveren, piepers en lampreien veilig groot worden. En geniet u deze zomer van alles wat rondscharrelt en vliegt.
In de broedperiode zijn veel dieren op hun kwetsbaarst. Grondbroeders zoals de grutto verlaten hun nest wanneer ze schrikken van wandelaars of loslopende honden. Als het te lang duurt voordat de vogel terugkomt, koelen de eieren af en komen ze niet meer uit. Dan kan je als wandelaar dus per ongeluk een leeg nest veroorzaken. Dat willen we voorkomen, helemaal bij kwetsbare populaties zoals de grutto.
Mirjam Boswachter

Mirjam Boswachter