Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin een kraamkamer voor insecten, vleermuizen, kikkers en vogels.

1. Lekker lui voorjaar 

Ga relaxed het voorjaar in: ruim vooral niet te veel op. Hoe rommeliger je tuin, hoe meer dieren zich er thuis zullen voelen. Rommelhoekjes en struikbegroeiing zijn de beste schuilplekken voor scharrelde egels. Vogels vinden er perfect nestmateriaal. Kikkers houden ervan zich terug te trekken onder bladerhopen en sommige vlinders komen zelfs af op de brandnetels tussen je planten. Mooi excuus om dat onkruid eens lekker te laten staan!

2. Zorg voor heggen en houtril

Insecten en vogels leggen hun eitjes het liefst op rustige plekken. Heggen, maar ook takkenwallen zoals boswachter Savannah in onze bossen aanlegt, trekken veel leven aan. Maak je een houtril met takken en snoei-afval, dan komen daar misschien wel roodborstjes, winterkoninkjes en kwikstaarten nestelen!

3. Maak een speciaal plekje voor vleermuizen

Vleermuizen bouwen zelf geen nesten, maar gebruiken bijvoorbeeld de holtes in bomen, zoals in de parkbomen op Nieuw-Leeuwenhorst. Geen geschikte bomen in je tuin? Hang een vleermuiskast op. Doe dit het liefst nog in het begin van het voorjaar. Hang de kast op minimaal 3 meter hoogte en zorg voor een vrije aanvliegroute. Vleermuizen brengen hun jongen groot tussen half juni en eind augustus. Haal daarom in die periode je loslopende katten voor het donker binnen!

4. Stel snoeiwerk uit

Stel net als onze boswachters je maai-, snoei- en zaagwerk uit tot de tweede helft van de zomer. In de maanden maart tot en met juni zijn de vogels in je tuin druk bezig met paren, nesten en broeden. In die periode laat je daarom struiken en bomen met rust. Als alle vogels zijn gevlogen, kan je weer naar hartelust aan het werk. 

5. Schep een vijver 

Kikkers en padden zijn eigenlijk onmisbaar in je tuin. Ze eten muggen, slakken en mieren. Als je de ruimte hebt, zorg dan voor water in je tuin waarin amfibieën zich snel thuis voelen. Leg een klein vijvertje aan met moerasplanten en waterlelies. Tussen de waterplanten kunnen kikkers en padden zich goed verstoppen. Voor je het weet, vind je in maart en april de kikkerdril in je vijver! 

6. Ga voor groen op hoogte 

Heb je een balkon(netje)? IVN geeft je handige tips in deze podcast over moestuinieren op je balkon. Met een beetje inspanning zorg jij voor een oase op hoogte waar je (jonge) dieren mee helpt. Kies voor bloemen en planten die elkaar afwisselen in bloeiperiode. Kruiden, lavendel en vlinderstruikjes trekken veel vlinders en insecten aan en doen het goed in potten. Zet ook eens kamperfoelie of meidoorn in een bak. Deze klimplanten geven bessen waar vogels op afkomen en bieden fijne nest- en schuilplekjes. 

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Doe mee aan de Duinendag!

    In de duinen is er altijd wel iets te zien, te beleven of ontdekken. Zeker tijdens de Duinendag. Rond ons bezoekerscentrum Tenellaplas en in de duinen hebben we een prachtroute voor je uitgezet.

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder