Vele handen maken licht werk

Bij het Zuid-Hollands Landschap zijn ruim 400 vrijwilligers betrokken. Maar ook buiten onze eigen natuurgebieden zijn talloze vrijwilligers actief in het groen.

Zagen en snoeien
Monitoring van planten en dieren
De winkel draaiende houden

De Groene Motor

Met het programma De Groene Motor, mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, ondersteunen we alle vrijwilligers in onze provincie met kennis en (financiële) middelen. Met het programma De Groene Motor kunnen bewoners met een hart voor natuur ook zelf aan de slag met natuurbescherming en behoud. Voor financiering van kleine projecten in je eigen omgeving kun je bijvoorbeeld een voucher aanvragen. Of je kunt bij ons professioneel gereedschap lenen.

Zoek je hulp bij het opzetten van een nieuw initiatief of ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in de buurt? Van ladderkeuringen tot partner voor de weidevogelvrijwilliger. De Groene Motor helpt je met al je vragen over vrijwilligerswerk in het groen!

De Groene Motor is er voor alle groene vrijwilligers in Zuid-Holland. Wij vinden het belangrijk dat vrijwilligers goed zijn toegerust om hun werk te doen. Omdat het meer plezier, zelfstandigheid en professionaliteit in het vrijwilligerswerk oplevert. En omdat wij er van overtuigd zijn dat vrijwilligerswerk in het groen winst oplevert voor het welzijn van de vrijwilliger en de natuur. De Groene Motor leidt vrijwilligers op, ondersteunt op het gebied van veilig werken en leent gereedschap uit.

Vrijwilligersplatform

Het platform Zelf doen in Erfgoed en Groen is gemaakt in samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland voor vrijwilligers in het erfgoed en groen. Zij kunnen hier kennis opdoen, informatie en vacatures delen, gereedschap lenen, vouchers aanvragen en zich aanmelden voor activiteiten. De Groene Motor is een programma van de Provincie Zuid-Holland en wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij (NPL). De Groene Motor heeft een zelfstandige positie en maakt organisatorisch deel uit van het Zuid-Hollands Landschap.

Neem contact met ons op

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën om vrijwilligerswerk te doen? Onze (regio)medewerkers denken graag met je mee.

Op de hoogte blijven?

Via onze nieuwsbrief houden we groen-vrijwilligers op de hoogte van nieuwe cursussen, voucher regelingen, evenementen en het laatste nieuws uit het veld. Schrijf je hier in 

Op zelfdoeninzh.nl vind je het cursusaanbod, de gereedschapsuitleen en informatie over vrijwilligerswerk, activiteiten en vacatures.

De Groene Motor zorgt ervoor dat vrijwilligers makkelijk zelf aan de slag kunnen in het groen. Het platform Zelfdoen biedt verschillende vormen van ondersteuning aan vrijwilligers:

 • Gereedschapsuitleen
 • Cursussen
 • Kennis over veilig werken
 • Ladderkeuringen
 • Voucher
 • Ondersteuning bij het werven van vrijwilligers en opstarten van nieuwe groepen

Ga direct naar het platform Zelfdoen

Het platform is gemaakt voor vrijwilligers in het erfgoed en groen. Zij kunnen hier kennis opdoen, informatie delen gereedschap lenen, vouchers aanvragen en zich aanmelden voor activiteiten. De eindredactie van het platform is in handen van De Groene Motor.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
 • Maaien in de natuur – hoe zit dat?

  Terwijl de meeste Nederlanders van een luie vakantie genieten, is het voor boswachters in regio Veenweiden nu flink aanpoten. De hooibouw is een belangrijke periode voor het beheer van onze graslanden. Maaien is een uitgekiende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Fotomodellen

  Lijkt het je leuk model te staan voor foto’s die het Zuid-Hollands Landschap gebruikt voor tijdschrift, email-nieuwsbrieven, website en meer? Dit is je kans! Het kost je een paar uur. Als tegenprestatie ontvang je professionele…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Gratis magazine

  Vind je het leuk om in Zuid-Holland op pad te gaan? En ben je dol op de natuur? Dan is dit magazine wat voor jou.

  Lees verder

  Lees verder