Vele handen maken licht werk

Bij het Zuid-Hollands Landschap zijn ruim 400 vrijwilligers betrokken. Maar ook buiten onze eigen natuurgebieden zijn talloze vrijwilligers actief in het groen.

Zagen en snoeien
Floris Scheplitz
De winkel draaiende houden

De Groene Motor

Met het programma De Groene Motor, mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, ondersteunen we alle vrijwilligers in onze provincie met kennis en (financiële) middelen. Voor financiering van kleine projecten in je eigen omgeving kun je bijvoorbeeld een voucher aanvragen. Of je kunt bij ons professioneel gereedschap lenen.

Zoek je hulp bij het opzetten van een nieuw initiatief of ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in de buurt? De Groene Motor helpt je met al je vragen over vrijwilligerswerk in het groen. We kunnen je helpen bij het opleiden van vrijwilligers, we ondersteunen op het gebied van veilig werken met bijvoorbeeld ladderkeuringen en Arbo-advies en we lenen gereedschap uit.

Wij vinden het belangrijk dat vrijwilligers goed zijn toegerust om hun werk te doen. Omdat het meer plezier, zelfstandigheid en professionaliteit in het vrijwilligerswerk oplevert. En omdat wij er van overtuigd zijn, dat vrijwilligerswerk in het groen winst oplevert voor de natuur én voor het welzijn van de vrijwilliger zelf.

De Groene Motor is een programma van de Provincie Zuid-Holland en wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij (NPL). De Groene Motor heeft een zelfstandige positie en maakt organisatorisch deel uit van Stichting het Zuid-Hollands Landschap.

Neem contact met ons op
Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Wij denken graag met je mee. Mail ons via info@degroenemotorzh.nl.

Het platform ZelfDoen in Zuid-Holland is gemaakt voor (potentiële) vrijwilligers én vrijwilligersinitiatieven in het groen.

(Potentiële) vrijwilligers kunnen onder andere:

 • inspiratie opdoen en meer lezen over wat er allemaal komt kijken bij groen vrijwilligerswerk
 • zien welke soorten groen vrijwilligerswerk er allemaal zijn
 • zien welke initiatieven zich in hun omgeving bevinden
 • zich aanmelden voor activiteiten
 • bekijken welke vacatures er open staan

Vrijwilligersinitiatieven kunnen onder meer:

 • kennis opdoen (over bijvoorbeeld veilig werken)
 • hun initiatief presenteren
 • vacatures delen
 • eigen cursussen en activiteiten via de agenda van het platform delen
 • gratis gereedschap lenen voor hun klussen
 • financiële ondersteuning aanvragen
 • hulp vragen bij specifieke onderwerpen zoals het werven van nieuwe vrijwilligers of het opstarten van een nieuwe groep.

De eindredactie van het platform is in handen van De Groene Motor.

Ga direct naar het platform Zelfdoen

Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we groen-vrijwilligers op de hoogte van nieuwe cursussen, voucherregelingen, evenementen en het laatste nieuws uit het veld. Schrijf je hier in.

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Wij denken graag met je mee. Stuur een e-mail naar: info@degroenemotorzh.nl.

 • Reactie op coalitieakkoord: Noodzakelijke investeringen in leefomgeving blijven uit

  Vandaag presenteerden de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots”. Natuurmonumenten en LandschappenNL vinden het zeer zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: “Noodzakelijke…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder