Vele handen maken licht werk

Bij het Zuid-Hollands Landschap zijn ruim 400 vrijwilligers betrokken. Maar ook buiten onze eigen natuurgebieden zijn talloze vrijwilligers actief in het groen.

Zagen en snoeien
Monitoring van planten en dieren
De winkel draaiende houden

De Groene Motor

Met het programma De Groene Motor, mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, ondersteunen we alle vrijwilligers in onze provincie met kennis en (financiële) middelen. Voor financiering van kleine projecten in je eigen omgeving kun je bijvoorbeeld een voucher aanvragen. Of je kunt bij ons professioneel gereedschap lenen.

Zoek je hulp bij het opzetten van een nieuw initiatief of ben je op zoek naar vrijwilligerswerk in de buurt? De Groene Motor helpt je met al je vragen over vrijwilligerswerk in het groen. We kunnen je helpen bij het opleiden van vrijwilligers, we ondersteunen op het gebied van veilig werken met bijvoorbeeld ladderkeuringen en Arbo-advies en we lenen gereedschap uit.

Wij vinden het belangrijk dat vrijwilligers goed zijn toegerust om hun werk te doen. Omdat het meer plezier, zelfstandigheid en professionaliteit in het vrijwilligerswerk oplevert. En omdat wij er van overtuigd zijn, dat vrijwilligerswerk in het groen winst oplevert voor de natuur én voor het welzijn van de vrijwilliger zelf.

De Groene Motor is een programma van de Provincie Zuid-Holland en wordt mede gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij (NPL). De Groene Motor heeft een zelfstandige positie en maakt organisatorisch deel uit van Stichting het Zuid-Hollands Landschap.

Neem contact met ons op
Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Wij denken graag met je mee. Mail ons via info@degroenemotorzh.nl.

Het platform ZelfDoen in Zuid-Holland is gemaakt voor (potentiële) vrijwilligers én vrijwilligersinitiatieven in het groen.

(Potentiële) vrijwilligers kunnen onder andere:

 • inspiratie opdoen en meer lezen over wat er allemaal komt kijken bij groen vrijwilligerswerk
 • zien welke soorten groen vrijwilligerswerk er allemaal zijn
 • zien welke initiatieven zich in hun omgeving bevinden
 • zich aanmelden voor activiteiten
 • bekijken welke vacatures er open staan

Vrijwilligersinitiatieven kunnen onder meer:

 • kennis opdoen (over bijvoorbeeld veilig werken)
 • hun initiatief presenteren
 • vacatures delen
 • eigen cursussen en activiteiten via de agenda van het platform delen
 • gratis gereedschap lenen voor hun klussen
 • financiële ondersteuning aanvragen
 • hulp vragen bij specifieke onderwerpen zoals het werven van nieuwe vrijwilligers of het opstarten van een nieuwe groep.

De eindredactie van het platform is in handen van De Groene Motor.

Ga direct naar het platform Zelfdoen

Via onze maandelijkse nieuwsbrief houden we groen-vrijwilligers op de hoogte van nieuwe cursussen, voucherregelingen, evenementen en het laatste nieuws uit het veld. Schrijf je hier in.

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Wij denken graag met je mee. Stuur een e-mail naar: info@degroenemotorzh.nl.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder