Fietsen naar Sophia- en Crezéepolder Fietsen 36 km

Foto: Harry Bunk Foto: Harry Bunk

Het eiland IJsselmonde wordt aan alle kanten door rivieren omgeven. Zelfs hier, ver van zee, kan het verschil tussen eb en vloed oplopen tot meer dan een meter. Het resultaat is unieke getijdennatuur, die nergens beter te zien is dan op het natuureiland Sophiapolder en in de Crezéepolder. Stap op de fiets en verken de groene rand van IJsselmonde.

Foto: Harry Bunk Foto: Harry Bunk

Praktische info

Locatie

Achterzeedijk 9, 2991 SB, Barendrecht

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart

Enkele hoogtepunten

1. Getijdenrivier
2. Natuureiland Sophiapolder
3. Crezéepolder
4. De Gorzen 
5. Ridderkerkse Griend 
6. Huys ten Donck
7. Waaltje

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven.

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: Neem op de A29 afslag 20 (Barendrecht) en rij richting Oude Maas / Heerjansdam. Ga na 1,5 kilometer bij de tweede rotonde rechtsaf richting Oude Maas. Sla aan het einde van de weg linksaf en dan na 150 meter rechtsaf. Volg de bocht naar links naar de parkeerplaats.

Horeca in de buurt

Bij de startplaats vind je een snackkiosk en Pannenkoekenhuis Oude Maas. Bij knooppunt 89 kun je rechtsaf voor verschillende cafés met terras én uitzicht op Dordrecht. Daarna wachten Restaurant Bas en De Oude Haven in Hendrik-Ido-Ambacht en De Wevershoeve in Ridderkerk.

Wandelen

De fietsroute is relatief kort, dus heb je genoeg tijd om onderweg enkele natuurgebieden te voet verder te verkennen. Voor de Sophiapolder ben je afhankelijk van de vertrektijden van de pont.

Extra voorzorgsmaatregelen i.v.m. het coronavirus
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan neemt ook het Zuid-Hollands Landschap extra voorzorgsmaatregelen. Het voetveer naar Sohiapolder is daarom tijdelijk uit de vaart genomen. Eind augustus bekijken we of er weer gevaren kan worden of niet. Hartelijk dank voor je begrip in deze bijzondere situatie.

De Crezéepolder en de Ridderkerkse Griend zijn altijd toegankelijk, maar bij vloed kunnen sommige paden nat worden.

Openbaar vervoer

OV-fietsen zijn verkrijgbaar bij treinstation Zwijndrecht. Ga aan de centrumzijde op de Stationsweg rechtsaf. Fiets bij de verkeerslichten rechtdoor en volg bij de rotonde de bordjes naar fietsknooppunt 89 (onder langs de doorgaande weg).

36 km

De route loopt helemaal rond en gaat langs deze fietsknooppunten:

(Start) 29 - 25 - 91 - 24 - 90 - 89 - 95 - 20 - 96 - 54 - 53 - zie beschrijving - 50 - 21 - 20 - 43 - 42 - 32 - 31 - 30 - 92 - 29 (Einde)

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Achterzeedijk 9, 2991 SB, Barendrecht

13 beoordelingen

Vic

Wat een teleurstellende rotroute. Heel veel bedrijven gezien, maar weinig water. Slecht bedachte route! Geen aanwinst voor de site.

Bas

Grotendeels autoluw en vlak.

Elly Evers

Ook wij hebben deze fietstocht gemaakt. Dachten langs de Maas te rijden. Helaas heel veel industriegebied. Bordje 32 en 31bij t tennispark waren zo vies, dat je af moest stappen om goed te kijken. Jammer!

Roy

Saai met hier en daar een hoogtepunt. 1 bordje vernield door grafitie dacht bij 43. Advies 1 draai om bij 24. Advies 2 ga bij 29 ff een stukje de andere kant op: oorlogsmonument leuk gebouw, kunstwerk en monumentale brugpijlers.

Annette Cillari

Gisteren de route gefietst. Ik vond hem zeer matig. We kwamen echt niet langs het pannenkoekhuis aan de oude Maas want we gingen de kant van Zwijndrecht op. Verder ook veel door de bebouwde kom gereden en soms knooppunt kwijt. Het kan mooier want er is genoeg groen hier in de omgeving.

Maria zonne

Op cruciale punten was geen knooppunt te vinden. Weinig natuur. De crezee polder is prachtig maar de fietstocht waardeloos. Bijna geen natuur.

Breugem

Ook wij waren teleurgesteld! Halverwege afgestoken via Kijfhoek. Was aardig. Heerjansdam ook aardig, temeer daar nog familie woont. Hadden ook wat probleempjes met de route.

Ruud

Afrader! @ZH-landschap, fietsen jullie de route eerst zelf? Vanaf knooppunt 24 t/m knooppunt 53 was het uitzicht helemaal niks. 12.1 km fietsen op een forenzen fietspad met rechts een dijk en links uitzicht over de nieuwbouwwijken van Zwijndrecht en HI-ambacht. De Crezée polder was leuk, maar bij Ridderkerk was het weer fietsen lang een knetterdrukke weg. Als toetje vanaf knooppunt 20 nog 5.8 km gefietst langs één van de drukste snelwegen van het land. Onderweg mensen tegengekomen die deze route ook aan het doen waren en tot dezelfde conclusie kwamen, niet leuk

Anneke van Driel

Nooit geweten dat je in de randgemeenten van Rotterdam zo mooi kon fietsen. Heel hollands met al dat water en die dijkhuisjes. Goeie aanbeveling voor koffie met uitzicht op Dordrecht. Dank

Hedwig

Het is een heel stedelijk gebied. We zullen deze route niet nog eens fietsen.

Meer beoordelingen

Christine en Arjan

We hebben echt lekker gefietst. Routebeschrijving prima...alleen na 43 was t niet te vinden. Zelf weer route opgezocht. Wij vonden het zeker géén mooie tocht.

Jan en Jozefien

Leuk rondje. Veel groen. Hier en daar kan de bewegwijzering iets verbeterd worden om zoekplaatjes te voorkomen. En bankjes mogen er ook wat meer staan, zeker nu in deze coronatijd omdat je niet makkelijk even een terrasje opzoekt. Afijn, mooie middag gehad.

Agatha Verhulst

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Fietsroute 43
Lisse
6 beoordelingen
Fietsroute 31 km
Den Haag
4 beoordelingen
Fietsroute 48 km
Kijkduin
4 beoordelingen