Boswachterspad Bergse Bossen

Frank Cornelissen

Blije hond, blije baas

Ik kom graag in natuurgebieden waar de hond af en toe los mag. Zoals in het Hoge en Lage Bergse Bos aan de noordrand van Rotterdam. Je vindt hier bos, heuvels, grasland en vooral veel water. Zo’n zeven jaar geleden ontdekte ik het gebied dankzij een nicht die hier woonde. Nu wandelen we er regelmatig.

Jacqueline van Laere Beleidsmedewerker Financiën

Jacqueline van Laere Beleidsmedewerker Financiën

Langs het riviertje de Rotte ligt een uitgestrekt recreatie- en bosgebied. Het Hoge Bergse Bos is aangelegd op sloop- en bouwpuin uit het naoorlogse Rotterdam. Je kunt hier prachtig wandelen, maar dankzij de heuvels kunnen ook mountainbikers, klimmers en skiërs zich helemaal uitleven. Vanaf de hoge uitkijkpunten heb je een mooi overzicht over het gebied, met aan de horizon de skyline van Rotterdam. Het naastgelegen Lage Bergse Bos bestaat vooral uit bos en water. Grote troef voor hondenliefhebbers is hier het hondenstrandje.

Je kunt zelf een wandelroute uitstippelen of kiezen voor het 10 km lange boswachterspad, dat de mooiste stukjes combineert.


Praktische info

Parkeren

Het boswachterspad start bij parkeerplaats Mollenplaats, nabij Rottebandreef 50, 2661 GR Bergschenhoek.

Daarnaast kun je kiezen uit een groot aantal andere parkeerplaatsen.

Openbaar vervoer

Neem vanaf station Rotterdam Centraal tramlijn 4 naar de Van Kempensingel. Hiervandaan is het een kwartier lopen naar de startplaats. Zie 9292.nl voor meer informatie.

Wandelen

Om het gebied goed te leren kennen, volg je het boswachterspad door de Bergse Bossen.

 Download de route 

Je kunt ook via de wandelknooppunten zelf een wandelroute uitstippelen.

Honden aangelijnd

Op het boswachterspad moeten honden aan de lijn. Op sommige andere plekken in de Bergse Bossen mogen ze los – let op de informatieborden! Volg je vanaf parkeerplaats Mollenplaats het Runderpad naar links, dan kom je na 350 meter bij een hondenstrandje.

Ongeschikt voor rolstoelen

Het boswachterspad gaat deels over onverharde paden en traptreden die niet geschikt zijn voor rolstoelen. Zelf een route uitzetten kan via de verharde paden aan de randen van het gebied.

Horeca in de buurt

Zin in wat lekkers onderweg? Vlak bij de startplaats vind je Familierestaurant Bergsche Plas. Verder passeert de route Lake House Rotterdam en Restaurant de Pannenkoekhut.

Vogels kijken

De rietvelden in deelgebied de Wiebertjes zitten vol met rietzangers, kleine karekieten, sprinkhaanzangers en blauwborsten. Langs de natuurvriendelijke oevers in het Hoge Bergse Bos is zelfs een zeldzame waterral gespot. Daarboven vliegen torenvalk, bruine kiekendief en buizerd.

Bijzonderheden

Vooral in het Hoge Bergse Bos kun je nog veel meer beleven. Van mountainbiken tot kanovaren, klimmen en skiën op een kunstbaan. Kijk voor een overzicht op Ook dit is de Rotte.

Beheerder

Het uitgestrekte natuur- en recreatiegebied langs de Rotte is in beheer bij Staatsbosbeheer. Hier kun je terecht met vragen en opmerkingen over de route of het gebied.


Locatie

Parkeerplaats Mollenplaats, nabij Rottebandreef 50, 2661 GR Bergschenhoek

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Boswachterspad Bergse Bossen

Wandelroute 10 km

Download de route
 • We kunnen niet zonder natuur

  Met een gezamenlijke oproep in in meerdere landelijke dagbladen roepen 64 organisaties namens miljoenen Nederlanders het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw en aan de slag te gaan…

  Lees verder

  Lees verder
 • De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

  Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Omhoog met het veen

  Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem in onze veengebieden soms meer dan een centimeter per jaar. Dit vormt een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren en leidt tot een hogere C02-uitstoot. Daarom start het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

  Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests (minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te…

  Lees verder

  Lees verder