Frank Cornelissen

Blije hond, blije baas

Jacqueline van Laere Beleidsmedewerker Financiën

Ik kom graag in natuurgebieden waar de hond af en toe los mag. Zoals in het Hoge en Lage Bergse Bos aan de noordrand van Rotterdam. Je vindt hier bos, heuvels, grasland en vooral veel water. Zo’n zeven jaar geleden ontdekte ik het gebied dankzij een nicht die hier woonde. Nu wandelen we er regelmatig.

Jacqueline van Laere Beleidsmedewerker Financiën

Langs het riviertje de Rotte ligt een uitgestrekt recreatie- en bosgebied. Het Hoge Bergse Bos is aangelegd op sloop- en bouwpuin uit het naoorlogse Rotterdam. Je kunt hier prachtig wandelen, maar dankzij de heuvels kunnen ook mountainbikers, klimmers en skiërs zich helemaal uitleven. Vanaf de hoge uitkijkpunten heb je een mooi overzicht over het gebied, met aan de horizon de skyline van Rotterdam. Het naastgelegen Lage Bergse Bos bestaat vooral uit bos en water. Grote troef voor hondenliefhebbers is hier het hondenstrandje.

Je kunt hier zelf een wandelroute uitstippelen. Het Boswachterspad van 10 km klopt niet meer en is tijdelijk offline gezet voor Staatsbosbeheer.


Praktische info

Routebeschrijving Boswachterspad klopt niet meer

Het Boswachterspad van 10 km klopt niet meer en is tijdelijk offline gezet door Staatsbosbeheer.

Parkeren

Het boswachterspad start bij parkeerplaats Mollenplaats, nabij Rottebandreef 50, 2661 GR Bergschenhoek.

Daarnaast kun je kiezen uit een groot aantal andere parkeerplaatsen.

Openbaar vervoer

Neem vanaf station Rotterdam Centraal tramlijn 4 naar de Van Kempensingel. Hiervandaan is het een kwartier lopen naar de startplaats. Zie 9292.nl voor meer informatie.

Wandelen

Je kunt hier via de wandelknooppunten zelf een route uitstippelen.

Honden aangelijnd

Op het boswachterspad moeten honden aan de lijn. Op sommige andere plekken in de Bergse Bossen mogen ze los – let op de informatieborden! Volg je vanaf parkeerplaats Mollenplaats het Runderpad naar links, dan kom je na 350 meter bij een hondenstrandje.

Ongeschikt voor rolstoelen

Het boswachterspad gaat deels over onverharde paden en traptreden die niet geschikt zijn voor rolstoelen. Zelf een route uitzetten kan via de verharde paden aan de randen van het gebied.

Horeca in de buurt

Zin in wat lekkers onderweg? Vlak bij de startplaats vind je Familierestaurant Bergsche Plas. Verder passeert de route Lake House Rotterdam en Restaurant de Pannenkoekhut.

Vogels kijken

De rietvelden in deelgebied de Wiebertjes zitten vol met rietzangers, kleine karekieten, sprinkhaanzangers en blauwborsten. Langs de natuurvriendelijke oevers in het Hoge Bergse Bos is zelfs een zeldzame waterral gespot. Daarboven vliegen torenvalk, bruine kiekendief en buizerd.

Bijzonderheden

Vooral in het Hoge Bergse Bos kun je nog veel meer beleven. Van mountainbiken tot kanovaren, klimmen en skiën op een kunstbaan. Kijk voor een overzicht op Ook dit is de Rotte.

Beheerder

Het uitgestrekte natuur- en recreatiegebied langs de Rotte is in beheer bij Staatsbosbeheer. Hier kun je terecht met vragen en opmerkingen over de route of het gebied.


Locatie

Parkeerplaats Mollenplaats, nabij Rottebandreef 50, 2661 GR Bergschenhoek

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Boswachterspad Bergse Bossen

Wandelroute 10 km - route is tijdelijk buiten gebruik

Route is tijdelijk buiten gebruik
 • Reactie op coalitieakkoord: Noodzakelijke investeringen in leefomgeving blijven uit

  Vandaag presenteerden de formerende partijen hun coalitieakkoord “Hoop, lef en trots”. Natuurmonumenten en LandschappenNL vinden het zeer zorgwekkend dat het kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn. Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: “Noodzakelijke…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder