Welkom in de Vijfheerenlanden

De Diefdijk was eeuwenlang het slot op de achterdeur van Holland. Overtollig water en vijandelijke legers moesten hier worden tegenhouden. Sporen hiervan zijn overal te zien langs de huizenhoge dijk. Het decor van deze wandeling bestaat verder uit oude boomgaarden, boerenerven, weilanden en grienden. Ook passeer je twee keer het Schoonrewoerdse Wiel, een diepe plas die achterbleef na een dijkdoorbraak.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Schoenrewoerdse Wiel
 • 2. Dordtse Huis
 • 3. Diefdijk
 • 4. Schaayk
 • 5. Fort
 • 6. Natte natuur

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Met de auto volg je vanuit Leerdam de N484 naar Schoonrewoerd. Parkeren kan langs de Dorpsstraat of op de nieuwe parkeerplaats bij de kruising Diefdijk/Acquoysemeer

Openbaar vervoer

Vanaf station Leerdam: ga vanuit het station linksaf, volg wandelknooppunten 16, 15 en 19. Pak hier de route op. Voor de terugweg: zie aanwijzingen na punt 4.

Honden aangelijnd

Gedeeltelijk aan de lijn – let op de bordjes.

Geschikt voor rolstoelen

De wegen en paden zijn verhard, maar vanwege de drukte zijn de Kerkweg en de Diefdijk minder geschikt voor rolstoelen.

Horeca in de buurt

Café de Zwaan, Dorpsstraat 5, 4145 KA Schoonrewoerd (zondags gesloten).

Wandelen

Het is alleen mogelijk om deze route in te korten als de trekpont in gebruik is. Dan maak je de oversteek van wandelknooppunt 55 naar 21 (zoals aangeduid met het stippellijntje). Controleer van te voren of de trekpont in de vaart via deze site. Helaas wordt deze voorziening regelmatig vernield door vandalen.


Locatie

Dorpsstraat 5, 4145 KA, Schoonrewoerd


1 Beoordeling 1 sterren
1.0 / 5

1 sterren

Geen top wandeling. Veel te veel verkeer, daardoor onveilig lopen, teveel asfalt. Jammer. Geen aanrader.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Kamsalamanderroute

Wandelroute 11,5 of 6,5 km

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder