Welkom in de Vijfheerenlanden

De Diefdijk was eeuwenlang het slot op de achterdeur van Holland. Overtollig water en vijandelijke legers moesten hier worden tegenhouden. Sporen hiervan zijn overal te zien langs de huizenhoge dijk. Het decor van deze wandeling bestaat verder uit oude boomgaarden, boerenerven, weilanden en grienden. Ook passeer je twee keer het Schoonrewoerdse Wiel, een diepe plas die achterbleef na een dijkdoorbraak.


Enkele hoogtepunten

 • 1. Schoenrewoerdse Wiel
 • 2. Dordtse Huis
 • 3. Diefdijk
 • 4. Schaayk
 • 5. Fort
 • 6. Natte natuur

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra’s gegeven. 


Praktische info

Parkeren

Met de auto volg je vanuit Leerdam de N484 naar Schoonrewoerd. Parkeren kan langs de Dorpsstraat of op de nieuwe parkeerplaats bij de kruising Diefdijk/Acquoysemeer

Openbaar vervoer

Vanaf station Leerdam: ga vanuit het station linksaf, volg wandelknooppunten 16, 15 en 19. Pak hier de route op. Voor de terugweg: zie aanwijzingen na punt 4.

Honden aangelijnd

Gedeeltelijk aan de lijn – let op de bordjes.

Geschikt voor rolstoelen

De wegen en paden zijn verhard, maar vanwege de drukte zijn de Kerkweg en de Diefdijk minder geschikt voor rolstoelen.

Horeca in de buurt

Café de Zwaan, Dorpsstraat 5, 4145 KA Schoonrewoerd (zondags gesloten).


Locatie

Dorpsstraat 5, 4145 KA, Schoonrewoerd


2 Beoordelingen 1 sterren
1.0 / 5

1 sterren

Van de website: "Geschikt voor rolstoelen De wegen en paden zijn verhard, maar vanwege de drukte zijn de Kerkweg en de Diefdijk minder geschikt voor rolstoelen." Eigenlijk moet je concluderen dat het hele Noordelijke deel van de route ongeschikt is voor een rolstoel, met uitzondering van het fietspad tussen punt 57 en 58. Maar daar zijn de bankjes zo geplaatst dat deze onbereikbaar zijn met de rolstoel. Wanneer je hier even stilstaat sta je dus in de weg voor de fietsers. Doordat de route bij punt 54 niet is in te korten is deze route in mijn ogen simpelweg ongeschikt voor rolstoelgebruikers, maar eigenlijk vraag ik mij af waarom je deze route überhaupt zou volgen. De route komt op mij over als "een route zodat er een route ligt". Neem willekeurige andere fietspaden en (drukke) wegen in de omgeving en trek er een lijntje overheen, dan heb je grofweg hetzelfde resultaat.

1 sterren

Geen top wandeling. Veel te veel verkeer, daardoor onveilig lopen, teveel asfalt. Jammer. Geen aanrader.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Kamsalamanderroute

Wandelroute 11,5 of 6,5 km

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder