Retour Enkele Wiericke

Remke Luitjes / Shutterstock
Ger Metselaar / Shutterstock
Drew McArthur/Shutterstock

Het Groene Hart op zijn mooist?

Rolf Boswachter

Een gebied om heerlijk uit te waaien: smalle kades, bloemrijke slootkanten en talloze vogels op het water en in de polder. In deze route komen geschiedenis en schoonheid samen.

Rolf Boswachter

De Reeuwijkse Plassen vormen een mooi decor voor wandelaars, maar zeker ook voor vogels. Op het water spot je kleine zwanen, smienten, krakeenden en in de polders weidevogels en ganzen. De plassen zijn het gevolg van turfwinning in de 18e eeuw. Veel ouder is de Enkele Wiericke op het verste punt van de route: dit kanaal werd al in 1364 gegraven om overtollig water uit de Oude Rijn af te voeren naar de Hollandse IJssel. 


Praktische info

Parkeren

Parkeerplaats restaurant Reeuwijkse Hout, Reeuwijksehoutwal 4, 2811 NW Reeuwijk

Openbaar vervoer

Buslijn 178 rijdt van treinstation Gouda naar bushalte Oud Reeuwijkseweg/Raadhuisweg in Reeuwijk. Hiervandaan is het ruim een kwartier wandelen naar de startplaats.

ov9292

Wandelen

De wandelroute Retour Enkele Wiericke gaat via smalle paden door de Reeuwijkse Plassen en de omliggende polders. De route is beschreven, maar volgt ook grotendeels het netwerk van wandelknooppunten.

Ongeschikt voor rolstoelen

De route gaat deels over halfverharde paden en graspaden die niet geschikt zijn voor rolstoelen. Het gebied direct rond de parkeerplaats is wel toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee. Let onderweg wel op bordjes die eventuele uitzonderingen aangeven. Dicht bij de startplaats is een hondenstrandje.

Horeca in de buurt

Naast de parkeerplaats kun je de wandeling starten of afsluiten bij Restaurant ‘t Reeuwijkse Hout. Onderweg is er geen horeca, dus neem eventueel wat te eten of te drinken mee.

Vogels kijken

De Reeuwijkse Plassen zitten vol met watervogels, maar de omliggende rietranden en weidegebieden zijn minstens zo belangrijk voor het vogelleven. In het voorjaar broeden hier grutto en tureluur, in de winter is dit het domein van tienduizenden brand- en kolganzen. Verrekijker meenemen dus!

Zwemwater

Zoveel water nodigt natuurlijk uit tot een verfrissende duik, zeker op warme dagen. Officiële zwemlocaties herken je aan een blauw bord met een gele onderrand. Vaak drijft er dan ook een ballenlijn in het water. Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit vind je op zwemwater.nl.

Beheerder

Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer in opdracht van de Groenalliantie Midden-Holland. Met vragen en opmerkingen over de route of het gebied kun je terecht bij Staatsbosbeheer.


Locatie

Parkeerplaats restaurant Reeuwijkse Hout, Reeuwijksehoutwal 4, 2811 NW Reeuwijk

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Retour Enkele Wiericke

Wandelroute 14 km

Download de route
 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder