Wandel een stinzenroute

De eerste bloeiers van het voorjaar zijn de zogeheten stinzenplanten (klik voor meer info). Tot deze groep horen o.a. het sneeuwklokje, de krokus, bosanemoon en narcis. In de 18e eeuw werden ze geïmporteerd om de tuinen van de rijke adel te versieren. Nu kun je deze pracht bewonderen op onze landgoederen en historische buitenplaatsen. Met de onderstaande wandeltips kun je zo op pad!

Aan allure geen gebrek op Landgoed Ockenburgh. Vele eeuwen aan geschiedenis zijn zichtbaar, met als hoogtepunt de uitbundig bloeiende stinsenplanten in het voorjaar. Je komt ook uit bij de Zandmotor en diverse verrassingen aan de stadsrand.
Dwaal mee door het dromerige landgoedpark rond Huys te Warmont. Voel de historie bij een romantische kerkruïne. En ontdek het huis(houden) van Jan Steen. Oudhollands zijn de uitzichten over de polder en molens vanaf het eiland Koudenhoorn.
Laat je verrassen door de mix van weiden en parkachtige natuur met statige beuken en eiken, hakhoutbos en vijvers. Op dit landgoed kom je helemaal tot rust. In het voorjaar ruik je de hyacinten van de bollenvelden naast het bos.
Wandelend over de lange rechte hoofdlaan kun je nog voorstellen dat dit ooit een barok landgoed is geweest. Nu vind je hier een park met vele bloemen en planten en een stinzentuin. Je kunt hier reeën, vleermuizen en vogels spotten.
In het voorjaar kun je hier volop genieten van bloemenpracht, dankzij vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap. Op de nauwkeurig bijgehouden website van deze tuin kun je veel informatie vinden over stinzen en hun bloeiperiodes.