Gezocht: 658 Beschermers!

We hebben jouw hulp nodig

Dit jaar heeft het Zuid-Hollands Landschap haar gebieden met 35 hectare vergroot. Een mooie stap vooruit, maar om hier echte natuur van te maken, zoeken we nog 658 Beschermers. Dit zijn mensen die ons helpen om planten, dieren en hun leefomgeving te beschermen in onze drukke provincie. Help je mee? Word vóór 31 december Beschermer en steun de natuur in jouw achtertuin. Zo zorgen we samen voor een veilig thuis voor kwetsbare dieren en planten.

ja, ik word beschermer

Onze grootste uitdagingen

Dieren en planten hebben elkaar (en jou) nodig

Of je nu een plant of dier bent, om te overleven heb je andere soorten nodig. Met 35 hectare extra grond, creëren we ruimte en een gevarieerd leefgebied voor kwetsbare dieren en planten. Om dit voor elkaar te krijgen, moet er nog een hoop gebeuren. Met jouw donatie kunnen wij de natuur een handje helpen. Zo zorgen we voor voldoende ruimte en schuilplekken voor de zandhagedis. Lage begroeiing zodat de steenuil makkelijk voedsel kan vinden. En een hoog waterpeil, want de koekoeksbloem houdt van drassige grond.

Steenuil
Steenuil
Blauwtje op koekoeksbloem
Koekoeksbloem
Zandhagedis
Zandhagedis

“Dikwijls worden oude schuurtjes afgebroken en holle bomen omgezaagd. Knotwilgen moeten plaats maken voor een eentonig akker-en weidelandschap. Zo verdwijnt langzaamaan het leefgebied, maar ook het voedsel van de steenuil. Met jouw hulp creëren we ruimte voor het kleinste uiltje van Nederland.”

Siebe Boswachter

Siebe

Siebe Boswachter

Veelgestelde vragen

Met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage steun je als Beschermer de natuur en het landschap in Zuid-Holland. Je helpt ons nieuwe natuurgebieden aan te kopen en onze bestaande gebieden in stand te houden. Zo geven we dieren en planten de ruimte en beschermen we de kwetsbare natuur tegen de oprukkende stad.

Bekijk via onze rubriek Steun de natuur wat de voordelen voor je zijn en kies zelf het bedrag.

Dit doen we met jouw bijdrage:

 • We kopen nieuwe gebieden aan en streven naar 10% beschermde natuur in de provincie.
 • We verbinden stukken natuur zodat dieren en planten meer leefruimte krijgen.
 • We behouden cultuurhistorische parels, zoals eendenkooien, molens en forten.
 • We leggen wandel- en fietspaden aan, plaatsen informatieborden en organiseren excursies.
 • We laten iedereen van de natuur genieten in Zuid-Holland!

Elke donatie helpt, elke donatie telt. Samen zorgen we voor een gezonde en groene leefomgeving voor mens en dier.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap beheert en beschermt zo’n 4.700 hectare natuur. We beheren meer dan 120 gebieden verspreid over de hele provincie. Van veenweidengebied tot ziltig moerasland en van duin tot bos. Het grootste deel (zo’n 4.200 hectare) hebben we in eigendom of langjarige erfpacht. Daarnaast beheren wij in opdracht van overheden en bedrijven nog eens 500 hectare. In 2022 hebben we onze gebieden met 35 hectare vergroot. Een bijzondere uitdaging voor meer natuur. Help jij mee?

 • Gezocht: 658 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken 658 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerscentrum Tenellaplas

  Midden in het duingebied van Voorne ligt Bezoekerscentrum Tenellaplas. Een ideaal startpunt om de natuur te verkennen en je uitgebreid door onze vrijwilligers te laten informeren.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurcompensatie Maasvlakte II niet uitgevoerd: stap naar rechter

  Veertien jaar na de aanleg van de Tweede Maasvlakte is de noodzakelijke en wettelijk verplichte compensatie voor verloren gegane zeenatuur, nog steeds niet gerealiseerd. Dat is in strijd met de verleende vergunning en daarmee komt…

  Lees verder

  Lees verder