Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin een kraamkamer voor insecten, vleermuizen, kikkers en vogels.

1. Lekker lui voorjaar 

Ga relaxed het voorjaar in: ruim vooral niet te veel op. Hoe rommeliger je tuin, hoe meer dieren zich er thuis zullen voelen. Rommelhoekjes en struikbegroeiing zijn de beste schuilplekken voor scharrelde egels. Vogels vinden er perfect nestmateriaal. Kikkers houden ervan zich terug te trekken onder bladerhopen en sommige vlinders komen zelfs af op de brandnetels tussen je planten. Mooi excuus om dat onkruid eens lekker te laten staan!

2. Zorg voor heggen en houtril

Insecten en vogels leggen hun eitjes het liefst op rustige plekken. Heggen, maar ook takkenwallen zoals boswachter Savannah in onze bossen aanlegt, trekken veel leven aan. Maak je een houtril met takken en snoei-afval, dan komen daar misschien wel roodborstjes, winterkoninkjes en kwikstaarten nestelen!

3. Maak een speciaal plekje voor vleermuizen

Vleermuizen bouwen zelf geen nesten, maar gebruiken bijvoorbeeld de holtes in bomen, zoals in de parkbomen op Nieuw-Leeuwenhorst. Geen geschikte bomen in je tuin? Hang een vleermuiskast op. Doe dit het liefst nog in het begin van het voorjaar. Hang de kast op minimaal 3 meter hoogte en zorg voor een vrije aanvliegroute. Vleermuizen brengen hun jongen groot tussen half juni en eind augustus. Haal daarom in die periode je loslopende katten voor het donker binnen!

4. Stel snoeiwerk uit

Stel net als onze boswachters je maai-, snoei- en zaagwerk uit tot de tweede helft van de zomer. In de maanden maart tot en met juni zijn de vogels in je tuin druk bezig met paren, nesten en broeden. In die periode laat je daarom struiken en bomen met rust. Als alle vogels zijn gevlogen, kan je weer naar hartelust aan het werk. 

5. Schep een vijver 

Kikkers en padden zijn eigenlijk onmisbaar in je tuin. Ze eten muggen, slakken en mieren. Als je de ruimte hebt, zorg dan voor water in je tuin waarin amfibieën zich snel thuis voelen. Leg een klein vijvertje aan met moerasplanten en waterlelies. Tussen de waterplanten kunnen kikkers en padden zich goed verstoppen. Voor je het weet, vind je in maart en april de kikkerdril in je vijver! 

6. Ga voor groen op hoogte 

Heb je een balkon(netje)? IVN geeft je handige tips in deze podcast over moestuinieren op je balkon. Met een beetje inspanning zorg jij voor een oase op hoogte waar je (jonge) dieren mee helpt. Kies voor bloemen en planten die elkaar afwisselen in bloeiperiode. Kruiden, lavendel en vlinderstruikjes trekken veel vlinders en insecten aan en doen het goed in potten. Zet ook eens kamperfoelie of meidoorn in een bak. Deze klimplanten geven bessen waar vogels op afkomen en bieden fijne nest- en schuilplekjes. 

Draag bij aan een sterke volgende generatie

Met jouw gift kunnen we direct aan de slag met maatregelen om nog meer nieuwe jonge dieren een kans te geven. En geniet je deze zomer van alles wat rondscharrelt en vliegt.

Doneer nu
 • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

  Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer ademruimte voor mens en natuur

  Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

  Lees verder

  Lees verder
 • Strook vol leven

  Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder