Vacature: Leerling-boswachter Vijfheerenlanden

 • Nieuws
 • Vacature: Leerling-boswachter Vijfheerenlanden
woensdag 27 januari 2021

Ben jij leergierig en een aanpakker? Woon je in de omgeving Vijfheerenlanden en start je in september 2021 met de BBL-opleiding Bos- en natuurbeheer niveau 3? Kom dan ons regioteam Veenweiden versterken.

Over de functie

Wij bieden een zeer gevarieerde opleidingsplaats voor een BBL-leerling/junior boswachter waar je alle vaardigheden op het gebied van bos- en natuurbeheer kunt leren. Je wordt onderdeel van het regioteam en begeleid door zeer ervaren boswachters. In het begin werk je vooral buiten in het veld en voer je de reguliere natuurbeheerswerkzaamheden uit, je onderhoudt cultuurhistorische objecten en recreatieve voorzieningen en werkt met de vrijwilligersgroepen. Later in de opleiding werk je ook binnen op kantoor en leer je werken binnen de beheersplancyclus, maak je werkplannen, vraag je offertes op bij aannemers en begeleid je hen in de uitvoering van het werk. En natuurlijk maak je kennis met communicatie bij de publieksactiviteiten en werk je samen met onze vrijwilligers.

Over de regio Veenweiden en gebied Vijfheerenlanden

De regio Veenweiden strekt zich uit van de graslanden in de Krimpenerwaard, via natuureiland De Zaag net ten oosten van Rotterdam, tot het Diefdijkgebied bij Leerdam. De regio kenmerkt zich door de grote hoeveelheid graslanden die veelal verpacht wordt aan agrariërs, drie Natura-2000 gebieden in de Vijfheerenlanden, een aantal getijdengebieden en mooie boezemlanden. We creëren de ideale omstandigheden voor grutto’s, tureluurs, zwarte sterns, purperreigers, bevers, orchideeën, vlozegge en zomerklokjes.  

Over ons

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) beschermt natuur en landschap in Zuid-Holland. Onze boswachters zorgen dagelijks voor het beheer van de natuurgebieden en maken ze toegankelijk voor iedereen. Ook kopen we grond aan om nieuwe natuurgebieden te ontwikkelen. Want natuur is onmisbaar in de drukste provincie van het land. 
Natuur beschermen doen we met een deskundig en bevlogen team van ± 60 medewerkers, verdeeld over de vier afdelingen Terreinen en Opstallen, Vrijwilligers, Bedrijfsvoering en Marketing, Communicatie en Fondsenwerving (MCF). En natuurlijk samen met honderden vrijwilligers, ca. 50.000 donateurs (beschermers), diverse bedrijfsvrienden en bezoekers. Wij zijn aan het groeien omdat we de doelen uit ons meerjarenbeleidsplan 2019-2023 willen realiseren en bieden jou als BBL-er graag de mogelijkheid om mee te groeien en je verder te ontwikkelen. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Delft en er zijn drie regiokantoren in Gouderak, Hoek van Holland en Oostvoorne. 

Over de afdeling en het team

Onze afdeling Terreinen bestaat uit drie regio’s met zo’n 23 ervaren professionals. Iedere regio heeft een regiokantoor met een regioteam bestaande uit een regiohoofd, regiobeheerder en boswachters. Jouw standplaats is Gouderak en jouw regioteam heeft 8-10 medewerkers. Je werkt onder leiding van het regiohoofd, je dagelijkse aansturing wordt gedaan door ervaren boswachters Uitvoering en de regiobeheerder.

Wat wij vragen

 • Je bent ingeschreven en toegelaten tot de BBL-opleiding MBO Bos en Natuurbeheer, niveau 3.
 • Je hebt een actieve leerhouding, houdt van aanpakken, werkt graag in een team en kunt helder communiceren.
 • Je bent bereid om (zwaar) fysiek werk uit te voeren, van maaien tot zagen tot hekken repareren. Enige ervaring op dit vlak is een pré.
 • Je hebt interesse in natuurbeheer en passie voor de natuur.
 • Je woont in het gebied Vijfheerenlanden of de regio Veenweiden, bent in bezit van rijbewijs B (BE is een pré) en hebt eigen vervoer.
 • Je bent bereid om incidenteel in de avonden en/of weekenden te werken.

 Wat wij bieden

 • Een aanstelling voor een leerwerktraject voor de duur van je opleiding (max. 3 jaar) gedurende 32 uur per week (86,5%). De cao Bos en natuur, ondernemingsdeel De Landschappen is van toepassing.
 • Het minimumloon voor jouw leeftijd met een opslag van 20%, vergoeding van woon-werkverkeer, vakantiegeld en vakantie-uren.
 • De mogelijkheid om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap en het volgen van relevante interne opleidingen.

Solliciteren in tijden van corona betekent dat de gesprekken online worden gehouden. Onze definitieve selectie vindt plaats na een persoonlijk gesprek met het regiohoofd, in één van onze terreinen op veilige afstand en binnen de richtlijnen van het RIVM.

Jouw sollicitatie en CV kun je, digitaal en als pdf, uiterlijk 21 februari 2021 sturen aan Het Zuid-Hollands Landschap t.a.v. Nelleke van Bergen, stafmedewerker HRM, n.vanbergen@zhl.nl.

Regiohoofd Maarten Breedveld kan je vragen over de inhoud van dit leerwerktraject beantwoorden. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06 1312 8398.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.