Vacature: Vrijwilliger op De Zaag

Foto: Jan Willem de Lange Foto: Jan Willem de Lange
  • Nieuws
  • Vacature: Vrijwilliger op De Zaag
donderdag 7 januari 2021

In de Nieuwe Maas vind je een bijzonder natuureiland: De Zaag. Steeds meer mensen recreëren in dit unieke stukje natuur. De Zaag is volop in ontwikkeling en dat vraagt om een goed beheer. Daarom start het Zuid-Hollands Landschap met een nieuwe vrijwilligersgroep De Zaag, die helpt om het natuureiland schoon en toegankelijk te houden. Jouw hulp op De Zaag is meer dan welkom.

Wat ga je doen als vrijwilliger op De Zaag?

We zijn op zoek naar vier tot zes vrijwilligers die graag buiten in de natuur willen werken de handen uit de mouwen steken. De vrijwilligersgroep is elke vrijdag (of om de week) aan de slag van 9:00-15:00 uur. Je draagt bij aan het beheer van het eiland door bepaalde plantensoorten, zoals Japanse duizendknoop en bramenstruiken, te verwijderen. Zo ontstaat er meer ruimte voor andere kwetsbare planten-en diersoorten. Als het nodig is verricht je maai- en snoeiwerkzaamheden. Ook help je mee om zwerfvuil op te ruimen met een prikstok. Er spoelt veel afval aan vanuit de rivier. 

Wie zoeken we?

Als vrijwilliger ga je buiten aan de slag. Het is handig als je een praktische aanpakker bent. Voorkennis of ervaring is niet nodig, het is vooral belangrijk dat je gemotiveerd bent en het leuk vindt om met een groep aan de slag te gaan. Je kunt eventueel een cursus volgen om te leren zagen met de motorkettingzaag en te maaien met de bosmaaier. Vanwege de fysieke activiteiten is het belangrijk dat je in goede gezondheid verkeert.

De Zaag als natuureiland

De Zaag (37 ha) in Krimpen aan de Lek is een buitendijks natuurgebied. Een zeldzame oase in een verder zwaar geïndustrialiseerd landschap. Overal om je heen zie je de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Tegelijk is het hier zo stil dat je alleen maar vogeltjes hoort. Je bent in buitendijks gebied, dus let op het getij. Bij extreem hoog water stroomt dit onder. Wie weet kom je een blauwborst, ijsvogel of bever tegen. Om de kwaliteit van de natuur te verbeteren, heeft het Zuid-Hollands Landschap het eiland een flinke opknapbeurt gegeven. Dat gebeurde in samenwerking met Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente. Geulen zijn uitgediept waardoor de werking van eb en vloed op het eiland nu sterker is. De waterkwaliteit is verbeterd, voor wandelaars zijn extra bruggetjes aangelegd en er staat een vogelkijkscherm.

Aanmelden als vrijwilliger voor De Zaag

Woon je in de buurt van Krimpen aan de Lek? En vind je het leuk om samen met anderen de handen uit de mouwen te steken in de natuur? Stuur dan een mailtje naar info@zhl.nl o.v.v. 'Vrijwilliger De Zaag' met:

  • Je naam
  • Je telefoonnummer

Meld je aan