Klapstoeltjesbeheer

Soms is ons antwoord even eenvoudig als verwarrend op de vraag ‘Wat doen jullie nu precies aan beheer van de natuur?’ Soms is afwachten en kijken wat er gebeurt nu eenmaal meer dan voldoende. Want de natuur kan doorgaans prima voor zichzelf zorgen. Mits er voldoende ruimte is voor de natuurlijke processen om hun gang te gaan.

Een mooi voorbeeld van dit soort nul beheer zijn de Slikken van Voorne. Hier heersen wind, zon en zee. Het is een prachtig uitgestrekt slikken en schorren gebied dat spontaan is ontstaan door verschillende menselijke activiteiten. Met de aanleg van de Brielse Gatdam, Deltawerken en Maasvlaktes verdween niet alleen de open verbinding van de Brielse Maas met de zee. Stromingen veranderden, de wind kreeg op andere plekken grip en met eb bleven op nieuwe plaatsen slik liggen. Slikplaten ontstonden die vervolgens uitgroeiden tot zandplaten met kreken. Zo ontstond er als vanzelf een nieuwe Waddenzee voor de kust van het eiland Voorne Putten.

In de ruwweg 60 decennia dat dit proces nu aan de gang is hebben we als beheerder nagenoeg geen vinger uitgestoken. Dat lukt ons hier vrij aardig, maar in heel veel andere natuurgebieden is dat veel lastiger dan je zou denken. Want al die natuurgebieden staan niet op zichzelf. Ze zijn via watersystemen, recreatieroutes, de lucht en nog veel meer altijd met menselijke activiteiten verbonden. Dan kun je als boswachter vaak niet toekijken en nietsdoen. Dus wanneer de wind zaden van de Reuzen berenklauw langs een wandelpad zaait, dan halen wij deze planten weg. Om te voorkomen dat recreanten zich aan de brandharen branden en de inheemse flora te beschermen tegen overwoekering door deze invasieve exoot.

Op deze manier helpen we soorten die het moeilijk een handje helpen.

En zorgen we ervoor dat bezoekers van de natuur kunnen genieten. Neemt niet weg dat het in onze drukke provincie steeds moeilijker wordt om vanuit de klapstoel natuur te beheren. Maar we koesteren het waar dit nog kan.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en wil je meer weten over het belang van groene oevers? Ontdek hier alles over deze bijzondere stukjes natuur, en lees ook hoe jij kunt bijdragen aan een oever vol leven!

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder