Meer dan een eretitel!

Geschreven door Boswachter Mirjam
Datum: 31 maart 2024

“De madelief is niet alleen onze nationale bloem, zij vertegenwoordigt onze nationale flora en fauna en hoe belangrijk die is.” Wie, net als ik, afgelopen zondag het radioprogramma Vroege Vogels luisterde, herkent wellicht het citaat van kunstenares Esmée Winkel. Zij vereeuwigde onlangs onze nationale bloem in een schilderij. Ongeveer 200 madeliefjes schilderde zij tot in het kleinste detail. Van de haartjes op de steeltjes tot de verschillende tinten geel in al die hartjes. Ontelbaar vaak ging ze op haar knieën tijdens het schilderen vertelde ze.

Voor wie het gemist heeft: vorig jaar stemde Nederland massaal voor de madelief als nationale bloem. En met succes: sinds juni 2023 draagt dit kleine fijne bloemetje deze eretitel. En wie kent haar niet. Ik denk dat bijna iedereen vroeger, of iets minder lang geleden, wel een keer een bloemenketting heeft gemaakt van madeliefjes. Of haar in kort gemaaide grasvelden is langsgelopen. Platgetrapt en net zo makkelijk weer opgeveerd, dat is de madelief bij uitstek. Daarom gaan wij ook zo goed samen, de madelief en wij.

Wat mij vooral bijbleef van het interview was deze zin van Esmee: “Als je met je loep gaat rondkijken zal je zoveel meer ontdekken.” Tijdens het schrijven van deze column zag ik buiten vooral veel gesloten bloemknopjes. Het was fris met buien en dan laat de madelief de dag zich liever onopvallend aan zich voorbijgaan. Als een paraplu vouwen de bloemblaadjes zich over het stuifmeel zodat het droog blijft. Wat mooi bedacht! Stiekem hoop ik dat deze week de zon vaker zal schijnen zodat we onze nationale bloem op haar mooist zien. Net als al het andere dat buiten om hoek leeft en groeit. Laten we net als Esmée Winkel ontelbaar vaak buiten op onze knieën gaan, er is nog zoveel te ontdekken!

PS Voor wie nieuwsgierig is geworden naar het schilderij van Esmée Winkel kan het kunstwerk zien in Teylers Museum in Haarlem.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder