De natuur barst van de helden

Geschreven door: Boswachter Mirjam
Datum: 21 augustus 2023

Wanneer de kiezels van het asfalt zo groot zijn dat je tenen ertussen vallen. En toch steek je die enorme weg over… Dan ben je een held. Wanneer je, ondanks de dicht bestrate stoep, tot bloei weet te komen, dan ben je een held. Wanneer je binnenkort op eigen kracht naar Afrika fladdert, dan ben je een held.

Een held of heldin is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.

Wikipedia

De kleine watersalamander die ik vorige week op een haar na miste met mijn fiets. De paardenbloem die tussen de stoeptegels piept. De distelvlinder die met zijn kleine vleugels koers zet naar Afrika om te overwinteren. Stuk voor stuk zijn het (super)helden. Het enige waar zij niet aan lijken te voldoen is dat zij geen persoon zijn, maar ik kleur het vakje “geschikt” overtuigd in!

En waar Batman en Spiderwoman kunnen rekenen op een grote aanhang, lijken wij de echte helden te vergeten. Sterker nog, het liefst schoffelen we de paardenbloem in de stoep weg.

Na een flinke ruk aan m’n fietsstuur, stap ik af om te kijken of ik de kleine watersalamander heb geraakt. Gelukkig, hij loopt onverschrokken door. Dapper en doelgericht: zo snel mogelijk naar de overkant de sloot in. Met m’n knieën op het asfalt naar deze superheld kijkend, vraag ik mij hardop af waarom we zo slecht voor hen zorgen.

Waarom zorgen we zo slecht voor de superhelden in het echte leven? In tijden waarin natuurontwikkeling en bescherming onder druk staan en we natuur meer dan ooit nodig hebben?

Moed schijnt het meest kenmerkend te zijn voor een (super)held. Misschien zouden we de superheld in onszelf wat vaker moeten opzoeken. Met heel veel kleine beetjes moed kunnen we iets doen voor een grotere zaak. Zullen we om te beginnen de paardenbloemen het wat vaker van de stoeptegels laten winnen?

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder