De natuur barst van de helden

Geschreven door: Boswachter Mirjam
Datum: 21 augustus 2023

Wanneer de kiezels van het asfalt zo groot zijn dat je tenen ertussen vallen. En toch steek je die enorme weg over… Dan ben je een held. Wanneer je, ondanks de dicht bestrate stoep, tot bloei weet te komen, dan ben je een held. Wanneer je binnenkort op eigen kracht naar Afrika fladdert, dan ben je een held.

Een held of heldin is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.

Wikipedia

De kleine watersalamander die ik vorige week op een haar na miste met mijn fiets. De paardenbloem die tussen de stoeptegels piept. De distelvlinder die met zijn kleine vleugels koers zet naar Afrika om te overwinteren. Stuk voor stuk zijn het (super)helden. Het enige waar zij niet aan lijken te voldoen is dat zij geen persoon zijn, maar ik kleur het vakje “geschikt” overtuigd in!

En waar Batman en Spiderwoman kunnen rekenen op een grote aanhang, lijken wij de echte helden te vergeten. Sterker nog, het liefst schoffelen we de paardenbloem in de stoep weg.

Na een flinke ruk aan m’n fietsstuur, stap ik af om te kijken of ik de kleine watersalamander heb geraakt. Gelukkig, hij loopt onverschrokken door. Dapper en doelgericht: zo snel mogelijk naar de overkant de sloot in. Met m’n knieën op het asfalt naar deze superheld kijkend, vraag ik mij hardop af waarom we zo slecht voor hen zorgen.

Waarom zorgen we zo slecht voor de superhelden in het echte leven? In tijden waarin natuurontwikkeling en bescherming onder druk staan en we natuur meer dan ooit nodig hebben?

Moed schijnt het meest kenmerkend te zijn voor een (super)held. Misschien zouden we de superheld in onszelf wat vaker moeten opzoeken. Met heel veel kleine beetjes moed kunnen we iets doen voor een grotere zaak. Zullen we om te beginnen de paardenbloemen het wat vaker van de stoeptegels laten winnen?

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder