Column: Stoere jongens en acrobaten

Twee koolmezen, één merel, één houtduif, zeven kauwen, twee pimpelmezen en één gaai. Met dit vogellijstje startte ik afgelopen zaterdag mijn weekend. Mooie bijvangst: een half uurtje heerlijk relaxed zijn met een kop thee en verrekijker binnen handbereik. Met dank aan de Nationale tuinvogeltelling van de Vogelbescherming!

Heb jij ook meegedaan? Ik kan het van harte aanbevelen! Het is zo leuk om het gedrag van de verschillende soorten te ontdekken. Zo is de gaai superhandig in het naar binnen hengelen van een pindaslinger vanaf een tak. Hangen koolmezen aan diezelfde slinger net zo behendig ondersteboven een pinda mee te pikken. Is de merel een oplettende bezoeker: zoekend naar wormen in het grasveld houdt hij de omgeving nauwlettend in de gaten. En de kauwen vormen samen overduidelijk het groepje stoere jongens uit de buurt. Intimiderend maken de ze ene scherpe bocht na de andere om uiteindelijk te landen op het dak van ons tuinhuisje. Uitdagend rondlopend: het is duidelijk van wie op dat moment onze tuin eigenlijk is.

Ik heb ‘mijn’ vogels genoteerd in de app van de tuinvogeltelling. Maar op dat moment waren nog lang niet alle tellingen binnen. Ik twijfel er niet aan dat de huismus en koolmees de top drie zullen aanvoeren. Sinds de telling startte in 2001 zitten beiden hier stevig in het zadel. En ondanks dat het een momentopname is worden er wel trends ontdekt omdat we met z’n allen al ruim twintig jaar op dezelfde manier in onze tuinen tellen. Een mooi staaltje citizen science! Waarin burgers en wetenschap samenwerken om vogels in en om onze tuinen nog beter te kunnen beschermen.

En hoewel het zeker geen wedstrijd is, bespeur ik bij mijzelf toch een soort fanatisme om zoveel mogelijk verschillende soorten te ‘scoren’. Jammer dat ik de drie acrobaten niet mee mocht tellen: de staartmezen kwamen een uurtje te laat buurten…

Aanvulling: op de eerste plaats, de huismus! Gevolgd door de koolmees op de tweede en de pimpelmees op de derde plaats. Bekijk alle resultaten

Heb je de tuinvogeltelling gemist?

Niet getreurd, want vogels spotten en tellen kan het hele jaar door. Met deze gratis ‘bingokaart’ houd je al je waarnemingen gemakkelijk bij.

Vogelbingo kaart

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

Vond je dit een interessante blog en lees je graag meer van dit soort verhalen? Volg mij dan op Instagram en laat je inspireren door de prachtige natuur van Regio Eilanden.

Boswachter Mirjam Zuid-Hollands Landschap

 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Ook zo’n zin om op pad te gaan? Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder