Zet de natuur in Zuid-Holland op #1!

Met de provinciale verkiezingen op komst is dit hét moment om je stem te laten horen. Hieronder vind je de volledige oproep aan de politiek. En we hebben een korte video gemaakt, waarin we de keuze voorleggen: kiezen we voor grijs of groen?


Oproep aan alle deelnemende partijen van de Provinciale Statenverkiezingen 2023.

Geachte fractievoorzitter,

In Zuid-Holland is de inrichting van iedere m2 grond een strijd. Projectontwikkelaars, bedrijven en overheden verdringen elkaar voor de schaars beschikbare ruimte. Met lede ogen zien we toe dat de natuur steeds aan het kortste eind trekt. Groei van de economie gaat bijna altijd boven maatschappelijke belangen.

De laatste jaren is de druk op de natuur steeds groter worden. Groen wordt opgeofferd voor meer infrastructuur, de stikstofuitstoot is ongekend hoog en kwetsbare gebieden worden veel te vaak verstoord. Met insecten en weidevogels gaat het slechter dan ooit. De biodiversiteit neemt in rap tempo af, mede door de belabberde waterkwaliteit in ons land.

Drie problemen:

 • Van alle provincies heeft Zuid-Holland het minste groen per inwoner
 • Het landschap van Zuid-Holland wordt het laagst gewaardeerd
 • De zorgen rond natuur en landschap zijn in onze provincie het grootst

De oplossing? Er moet meer natuur komen! Door gebieden met elkaar te verbinden, groene zones aan te leggen en voor waterbuffers te zorgen, maken we de natuur weer sterk en veerkrachtig. Zo kunnen vogels, planten en dieren zich beter voortplanten en verspreiden. En is er voldoende ruimte voor mensen om te ontspannen en actief te bewegen in de gezonde buitenlucht.

Het kan en moet anders! Want mensen worden niet gelukkiger van nóg een distributiecentrum, nóg een snelweg en nóg meer industrie. Daarom doe ik een beroep op alle politieke partijen. Ik wil dat het belang van de NATUUR op #1 wordt gezet. Voor alle planten en dieren die hier thuishoren, voor ons eigen welzijn en die van komende generaties.

Met vriendelijke groet,


Michiel Houtzagers Voormalig Directeur

Op woensdag 15 maart zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Het Zuid-Hollands Landschap roept inwoners van de provincie op om vooral te gaan stemmen en hun groene hart te laten spreken. Er is een radicaal andere aanpak nodig om de natuur in stand te houden.

Michiel Houtzagers Voormalig Directeur

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder