Gefladder in het Vinetaduin

Hooibeestje
Hooibeestje Jaap Tromp
Oosterse Morgenster
Oosterse Morgenster Jaap Tromp
Atalanta
Atalanta
Een bommetje aan kleur fladdert door het Vinetaduin dit jaargetijde. Het zijn dagvlinders die de duinen sieren. Zoals het bruin zandoogje, het speelse hooibeestje en de majestueuze atalanta. Met wat geluk treffen we het oranje zandoogje en zie je iets geels voorbij fladderen, dan is dat ongetwijfeld de citroenvlinder die de dag komt opfleuren.

Bijzonder is het herstel van de kardinaalsmuts te zien, die in het voorjaar, door de rupsen van de kardinaalsmutsstippelmot, geen blaadje groen meer hadden. Aan de voet van de struiken vinden we ongetwijfeld de lege poppen van de rups en kunnen we de fladderende kardinaalsmutsstippelmotten van dichtbij bewonderen.

Grote kans dat hoog in de lucht buizerds gracieuze zweefvluchten maken. De buizerd is namelijk een uitstekende zweefvlieger. Op de thermiek laat hij zich meedrijven en kan hij lange tijd rondjes cirkelen. Zo heeft hij een goed overzicht om zijn maaltje bij elkaar te sprokkelen.

Deze excursie is niet alleen een visueel feest, maar is zeker een leerzame reis waarbij onze deskundige gids je voorziet van boeiende informatie over de levenscyclus, gedragingen en ecologie van deze prachtige dagvlinders.

Weetje:
Vroeger werd gedacht dat rupsen en vlinders geheel verschillende diersoorten waren. Het duurde duizenden jaren voordat mensen erachter kwamen dat de kruipende, dikke rups later in zijn leven verandert in een fladderende, tere vlinder.


Boek hier je ticket(s)


Praktische info

De excursie start ter hoogte van Strandweg 25 in Hoek van Holland.

Parkeren

Parkeren kan aan de Strandweg in Hoek van Holland.

Openbaar vervoer

Plan de reis naar Strandweg 25 Hoek van Holland met OV9292.

Ongeschikt voor rolstoelen

Deze excursie is niet geschikt voor mindervaliden.

Bijzonderheden

Neem een flesje water mee en trek geschikte wandelschoenen aan. Schijnt de zon? Neem een petje mee, er zijn weinig tot geen schaduwplekken. Ook een verrekijker is handig!

Toegankelijkheid

Dit natuurgebied is normaal gesproken afgesloten voor publiek.

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.


Locatie

Strandweg 25, 3151 HV, Hoek van Holland

Praktische Info

Gefladder in het Vinetaduin

Excursie

Tickets bestellen
 • Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

  In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, hebben we 15,5 hectare aangekocht. Goed voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten. Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn onze plannen voor 2024

  Van het herstellen van open duinlandschap tot het bevorderen van bloeiend hooiland en van het in standhouden van een historisch landgoed tot het aankopen en ontwikkelen van nieuwe natuur. Het Zuid-Hollands Landschap is op allerlei…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder