Krijgsgeschiedenis Vinetaduin – vol

Bas de Mos
Een bijzondere excursie in het Vinetaduin. Duik in de geschiedenis van dit beschermd natuurgebied. Stap terug in de tijd met een excursie door het Vinetaduin.

Het Vinetaduin herbergt een uniek rijksmonument bestaande uit een combinatie van vier lagen krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw. Midden in het beschermde natuurgebied liggen Nederlandse kazematten uit de Eerste Wereldoorlog, een Nederlandse kustbatterij uit het Interbellum, een Duitse kustbatterij uit de Tweede Wereldoorlog en een Amerikaans communicatiestation uit de Koude Oorlog. Tijdens de excursie nemen gidsen je zowel boven als onder de grond mee terug in de tijd en maken de tastbare geschiedenis beleefbaar.

De tand des tijds en de natuurontwikkeling is van grote invloed geweest op het erfgoed en juist die vergankelijkheid laten we graag zien. Eikenbomen schuilen nu in een loopgraaf tegen de zoute zeelucht, vleermuizen overwinteren in de scheuren van het 450 meter lange gangenstelsel en de meterslange wortels van helmgras glippen naar binnen door kieren in het beton. Deze excursie slaat een bijzondere brug tussen de natuur- en erfgoedwaarden die het Vinetaduin rijk zijn.

Kortom, de excursie biedt een unieke kans om dit normaal gesproken niet toegankelijke duingebied te bezoeken.


Boek hier je ticket(s)

zo. 23 juni 2024

11:00 – 13:00 uur

zo. 23 juni 2024

13:00 – 15:00 uur

za. 29 juni 2024

11:00 – 13:00 uur

za. 29 juni 2024

13:00 – 15:00 uur

zo. 7 juli 2024

11:00 – 13:00 uur

zo. 7 juli 2024

13:00 – 15:00 uur

za. 13 juli 2024

11:00 – 13:00 uur

za. 13 juli 2024

13:00 – 15:00 uur

Tickets bestellen

Tip! Bunker Bremen

Deze voormalige munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog in het Vinetaduin is tijdens de Koude Oorlog door de Koninklijke Marine gebruikt. Het Nederlands Militair Kustverdedigingmuseum (St. Fort aan den Hoek van Holland) is hier gevestigd en is deze dag geopend (normaal alleen op afspraak). In de bunker zijn diverse exposities waaronder unieke foto’s van de omgeving in de bezettingsperiode 1940 –1941. Breng deze dag ook een bezoek aan het Nederlands Militair Kustverdedigingmuseum (Entree bij ingang Bunker Bremen apart te voldoen).


Praktische info

De excursie start ter hoogte van Strandweg 25 in Hoek van Holland.

Parkeren

Parkeren kan aan de Strandweg in Hoek van Holland.

Openbaar vervoer

Plan de reis naar Strandweg 25 Hoek van Holland met OV9292.

Toegankelijkheid

Deze excursie is niet geschikt voor mindervaliden.

Bijzonderheden

Dit natuurgebied is normaal gesproken afgesloten voor publiek.

Laarzen

Trek stevige schoenen en gepaste kleding aan of neem extra kleding mee. In het gangenstelsel en de bunkers is de temperatuur een stuk lager dan buiten.

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.


Locatie

Strandweg 25, 3151 HV, Hoek van Holland

Praktische Info

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder