Natuurlijke schatkamer Vinetaduin

St. Jakobsvlinder
St. Jakobsvlinder Jaap Tromp
Kuifvlinder
Kuifvlinder Jaap Tromp
Tjiftjaf
Tjiftjaf
Een exclusieve gelegenheid om dit normaal afgesloten gebied te betreden en te genieten van de rijke biodiversiteit en unieke ecologische processen die hier plaatsvinden. Het belooft een unieke ervaring in de natuurlijke schatkamer van het Vinetaduin.

Tijdens deze wandeling volgen we de melodieën van de voorjaarszangers, waarbij soorten zoals de grasmus, nachtegaal, fitis en tjiftjaf hun liederen laten horen en de lucht vullen met vrolijke klanken.

Spookachtige taferelen zijn in deze periode van het jaar niet vreemd. De takken van de kardinaalsmuts worden volledig ingepakt door een witte dikke laag spinsel van de rupsen van de kardinaalsmutsstippelmot. Deze struik is de enige voedselbron voor de rupsen van deze soort, waardoor het best een drukke bedoening is voor het lekkerste blaadje.

Vervolgens verkennen we de diverse planten in het gebied, waaronder de Oosterse morgenster, die zich voornamelijk in de ochtenduren opent om haar schoonheid te tonen. Maar ook, de Teunisbloem, die ‘s avonds begint te bloeien en bekend staat als een nachtbloeier.

Opmerkelijk is de aanwezigheid van zebra-rupsen van de Sint-jakobsvlinder. Deze rups voedt zich met het giftige Jacobskruiskruid, maar waarom én vergiftigen ze zichzelf dan niet?

Kortom er is veel te zien en te vertellen tijdens deze excursie, leuk als je erbij bent!


Boek hier je ticket(s)


Praktische info

De excursie start ter hoogte van Strandweg 25 in Hoek van Holland.

Parkeren

Parkeren kan aan de Strandweg in Hoek van Holland.

Openbaar vervoer

Plan de reis naar Strandweg 25 Hoek van Holland met OV9292.

Ongeschikt voor rolstoelen

Deze excursie is niet geschikt voor mindervaliden.

Bijzonderheden

Neem een flesje water mee en trek geschikte wandelschoenen aan. Schijnt de zon? Neem een petje mee, er zijn weinig tot geen schaduwplekken. Ook een verrekijker is handig!

Toegankelijkheid

Dit natuurgebied is normaal gesproken afgesloten voor publiek.

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.


Locatie

Strandweg 25, 3151 HV, Hoek van Holland

Praktische Info

Natuurlijke schatkamer Vinetaduin

Excursie

Tickets bestellen
 • Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

  In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, hebben we 15,5 hectare aangekocht. Goed voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten. Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn onze plannen voor 2024

  Van het herstellen van open duinlandschap tot het bevorderen van bloeiend hooiland en van het in standhouden van een historisch landgoed tot het aankopen en ontwikkelen van nieuwe natuur. Het Zuid-Hollands Landschap is op allerlei…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder