Eendenkooi Bakkerswaal

Weet jij wat er allemaal in een eendenkooi gebeurt? Neem een kijkje achter de schermen van eendenkooi Bakkerswaal. Een bijzondere kans, want de eendenkooi is beperkt open en alleen te bezoeken in excursieverband onder leiding van onze gids.

Eendenkooi Bakkerswaal is een uniek stukje stille natuur in het drukke Zuid-Holland, de ideale rustplaats voor verschillende soorten eenden en vogels. Maar ook allerlei andere dieren vinden hier een rustig en veilig plekje.

Rond de waterplas staan bomen die honderden jaren oud zijn. Van essen werden destijds bezem- en hamerstelen gemaakt. Van wilgentakken werden schermen en manden gevlochten. Het buitendijkse rietgors leverde riet voor de matten in de kooi en voor boerderijdaken in de polder.

Omdat eendenkooi Bakkerswaal al tientallen jaren wordt beschermd, groeien er zeldzame planten als vogelmelk en echte koekoeksbloem. Het krioelt er van de vogels, van boomkruiper en zwartkop tot groene specht en ijsvogel. Uiteraard vind je in de eendenkooi allerlei soorten eenden, die uit verre streken komen, van Siberië tot Baskenland. ’s Winters overwinteren ze hier in duizendtallen.

De excursie start bij het bezoekerscentrum, hier is al veel te ontdekken over het werk in en rondom de eendenkooi. Daarna wandel je onder begeleiding van de gids door de eendenkooi en kom je erachter wat er achter de schermen gebeurt. Je duikt samen met de gids in de geschiedenis van de eendenkooi en waar de eendenkooi tegenwoordig voor gebruikt wordt. 

Wij adviseren je stevige wandelschoenen aan te trekken.Locatie

Schuwacht 232, Lekkerkerk


Praktische info

Parkeren

De excursie start bij het bezoekerscentrum, Schuwacht 232, Lekkerkerk.

Openbaar vervoer

Bus 194 Arriva, bushalte School Schuwacht of Bushalte Café van den Berg. Plan je reis via 9292.nl.

Horeca in de buurt

Laarzen

Zeker als het nat is zijn laarzen sterk aan te raden en anders stevige wandelschoenen.

Ongeschikt voor rolstoelen

De eendenkooi is alleen bereikbaar via onverharde paden en is daardoor helaas niet geschikt voor minder validen.

Excursievoorwaarden

Als je tickets reserveert, dan ga je akkoord met onze excursievoorwaarden.

Praktische Info

Eendenkooi Bakkerswaal

Excursie

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder