Even terugblikken: Bomenactie 2019 was een succes

Tijdens onze Bomenactie in 2019 vroegen we Zuid-Hollanders ook om een bijdrage voor het vitaal houden van onze bossen en het aanplanten van nieuwe bomen. Hier is toen massaal gehoor aan gegeven. Je leest hier wat voor moois we konden realiseren dankzij onze donateurs.

Landgoed Ockenburgh

OckenburghBij het eeuwenoude Landgoed Ockenburgh aan de rand van Den Haag hebben we statige lindebomen geplant langs de prachtige hoofdlaan op het landgoed. Daarnaast hebben we boomgroepen van beuken en eiken aangeplant langs de open weides.  

Langs de Diefdijk (Vijfheerenlanden)

  • De Waai
   Door de aanplant van ruim 1.700 bomen in natuurgebied De Waai krijgt de natuur hier een enorme impuls. Dat zal wel nog even duren, want de boompjes zijn nog jong. Het gaat om verschillende inheemse soorten: Schietwilg, zwarte els, zomereik, iep en ruwe berk begonnen hier aan hun eerste jaar als ‘grote’ boom. Iedere boom trekt zijn eigen specifieke insecten en vogelsoorten aan. Bovendien hebben alle soorten een andere levensverwachting. Zo blijft hier, ook in de verre toekomst, altijd een bos bestaan. En geven we de biodiversiteit zowel op de korte als lange termijn een krachtige impuls.

  • Schoonrewoerdse Wiel
   Ook in het Schoonrewoerdse Wiel zijn bomen aangeplant. Niet in zulke grote aantallen, maar zeker niet van minder groot belang. We knapten er een klassieke hoogstamboomgaard met veel oude fruitrassen op. Fruitbomen gaan ongeveer honderd jaar mee. Het vervangen van een dode boom kost veel geld. We hebben gekozen voor Drentse Bellefleur, een zachte appel met een zoetzure smaak. In het voorjaar komen bijen en andere insecten hier nectar uit de bloesem snoepen. In het najaar krijgen we in ruil daarvoor heerlijke appels terug. Het zijn bomen met nu al een flinke dikke stam.

   Diefdijk
 • Schaayk
  In Schaayk zijn ook enkele oude fruitbomen vervangen door jonge, sterkere exemplaren. In de bloesemtijd zal het hier gonzen van het leven. En er zijn 60 sleedoorns aangeplant. De sleedoorns staan op een zonnige, luwe plek. Ideaal voor bijen, vlinders en andere insecten; hier vinden ze voedsel. Natuurlijk profiteren insectenetende vogels daar weer van. Bovendien vinden kramsvogels en koperwieken er in de winter beschutting.

Kasteelgaarde Rhoon

In Kasteelgaarde Rhoon was het Achterbos door stormschade zwaar gehavend. Met het geld van de Bomenactie hebben we ook hier een gevarieerd nieuw bos kunnen aanplanten. Van oudsher staan hier veel populieren. Die groeien snel, maar hun nadeel is: ze worden vaak niet ouder dan zo’n 50 jaar. De bomen waren echt in verval geraakt, ze werden te groot en te oud. Om het veilig te houden voor bezoekers is daarom flink gesnoeid en een aantal bomen gekapt. Met 50 nieuwe zomereiken, veldesdoorns, iepen, zwarte elzen en beuken en 50 nieuwe vlieren en meidoorns hebben we het Achterbos een nieuwe start gegeven.

Achterbos

Landgoed Rhijngeest

Rhijngeest is een uniek gebied doordat de ondergrond bestaat uit zowel zand, klei als veen. Hierdoor vind je in dit bospark een grote variatie aan planten, bomen en vogels. Naast het jaarlijks onderhoud dat het Zuid-Hollands Landschap uitvoert, hebben we eind 2019 twee eikenlanen hersteld door de aanplant van nieuwe bomen. Deze bomen hadden al een redelijk formaat en door de aanplant hebben we de lanen in haar element teruggebracht.
Steun onze actie met een gift