Ontdek de stinsenplanten

De stinsenplant, aankondiger van het voorjaar. Ze behoren tot de eerste planten die elk voorjaar tot bloei komen. Ook dit voorjaar zijn stinsenplanten weer volop aanwezig in het Zuid-Hollands Landschap.

Wat is een stinsenplant?

De stinsenplant is een in Nederland en Duitsland gangbare benaming voor een groep planten die in een regio alleen op specifieke plekken voorkomen. Onder deze groep planten vallen onder andere het sneeuwklokje, de wilde hyacint, boerenkrokus, kievietsbloem, daslook en de bosanemoon.

Niet inheems

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de meeste van deze planten zijn te vinden in Midden- en Zuid-Europa en Klein-Azië. Hoe komt het dan dat deze planten niet meer weg te denken zijn uit ons Nederlandse landschap?

Aan het einde van de 18e eeuw werd het aanleggen van tuinen in de Engelse landschapsstijl een rage, daarom werden er planten uit het buitenland naar Nederland gehaald om de tuinen nog mooier te maken. Met behulp van de mens werd de grond bewerkt met kalkrijk puin zodat de planten konden aanslaan. Om die redenen kun je deze planten vooral nog steeds terug vinden bij oude landgoederen, boerenhoven en pastorietuinen. Ofwel bij stenen huizen. ‘Stins’ is een Fries woord voor een versterkt stenen huis.

Zelf beleven

Het Zuid-Hollands Landschap beheert diverse landgoederen waar deze stinsenplanten in voor komen. Wilt u ze zelf eens de bewonderen dan kunt u kijken in het Hyacintenbos te Landgoed Ockenburgh, Landgoed Mildenburg met de Wielewaal route, de Konijnenroute te Landgoed Nieuw Leeuwenhorst of de Rhijngeestroute bij Leiden.

Bekijk onze wandeltips 

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder