Wegdromen in het bos

Eric Kanngieser (68) is vrijwilligerscoördinator in het bos bij Huys te Warmont

Het is alweer zestien jaar geleden dat Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een pilot startte om met vrijwilligers het Huys te Warmont nieuw leven in te blazen. “Een uitdaging was het wel,” herinnert Eric zich. “We moesten ons met een kapmes een weg banen door een bos. De eerste tien jaar hadden we het druk met het herstellen van de waterpartijen en de bruggen en achterstallig onderhoud. De laatste zes jaar is het wat rustiger.”

Creatieve oplossingen

Eric en zijn collega’s bedenken creatieve oplossingen voor de uitdagingen in het bos. Zoals voor die enkele oude, zwakke boom in het bomenlaantje. “Wat doe je ermee? Kappen? Een gat in zo’n laan staat niet mooi. Daarom pieken of toppen we hem. Dat soort foefjes halen wij uit. De meeste mensen zien niet eens dat hij tien meter is ingekort. Maar de oplettende hovenier of tuinarchitect moet erom glimlachen. Dat heb je slim gedaan, zeggen ze dan.”

Geliefde plek

“Het vrijwilligerswerk betekent voor mij vooral een dagje in de buitenlucht. Ik houd van de regelmaat: vroeg opstaan, voorbereiden en met z’n allen aan de slag. We hebben een vaste groep. Bosvrienden, noemen we elkaar. We voeren goede gesprekken. Over duurzaamheid, politiek of over technische ontwikkelingen.”

Plannen, organiseren en coördineren

“We zijn self-supporting samen met de boswachter. We hebben een ongeschreven wet dat iedereen zijn specialiteit heeft. De anderen accepteren dat ik een beetje aan de touwtjes trek. Ik weet hoe de hazen lopen en ben de rust zelve om alles uit te leggen. Het hoofdbestanddeel is plannen, organiseren en coördineren. Ook thuis ben ik nog bezig met dingen te regelen op papier. Dat vind ik leuk, ik ben een organisatietijger.”

Het mag duidelijk zijn, de pilot van zestien jaar geleden was een groot succes. Inmiddels zijn de vrijwilligers onmisbaar voor Huys te Warmont. “Ik hoop dat ik nog jaren gezond blijf en dit werk kan blijven doen. Het liefst met hetzelfde groepje”

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder