Over dit gebied

In duingebied de Blink (34 hectare) bij Noordwijkerhout wisselen diepe stuifkuilen, zandduinen en duindoornstruweel elkaar af. De temperatuurverschillen zijn er op een zomerse dag vaak groot: bloedheet midden op de dag, maar koel in de nacht. Een echte Hollandse woestijn dus, die soorten aantrekt als de zandhagedis. Het Zuid-Hollands Landschap laat in de Blink vooral de natuur het werk doen. Wel verwijderen we soms bomen, zodat het natuurgebied open blijft. De Blink is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Het gebied is alleen tijdens excursies toegankelijk, maar je kunt het wel zien liggen vanaf de Noraweg, de Kapelleboslaan (nabij de Stay-Okay) en de Langevelderslag.

Levend stuifzand

De Blink is een van de twee duinterreinen langs de Nederlandse kust waar zich spontaan stuifvlaktes konden ontwikkelen. Het aantal stuifkuilen lijkt in de loop der jaren te zijn afgenomen, maar er komen spontaan nog steeds nieuwe verstuivingen bij. In het levende stuifzand kom je bijzondere duinvegetatie tegen, zoals korstmossen en het duinviooltje, een paars viooltje dat het geen enkel probleem vindt om af en toe een laagje zand over zich heen te krijgen.

Vanaf half april kun je vanuit de duinvegetatie het melodieuze gezang horen van nachtegalen, die dan weer terug zijn vanuit tropisch Afrika. Ook de zwartkoppen zijn dan teruggekeerd van hun winterverblijf en zingen er de zomer tegemoet. 

Nationaal Park Hollandse Duinen

De Blink is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen

Locatie

Noordwijkerhout

Rik Vinke Ecoloog

De duinen van De Blink zijn constant in beweging. Deze dynamiek is zeldzaam voor de Hollandse duinen. Dit zorgt ervoor dat zeldzame mossen en korstmossen goed gedijen. Blader eens door de foto’s hieronder om dit moois te bekijken!

Rik Vinke Ecoloog

Bruin bekermos
Bruin bekermos Rik Vinke
Gewoon gaffeltandmos
Gewoon gaffeltandmos Rik Vinke
Piekhaarzwammetje
Piekhaarzwammetje Rik Vinke
  • Ontvang de Beleefkaart 🍂

    Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Ideaal om er in de herfst op uit te gaan. Vraag ‘m gratis aan en geniet van de natuur!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder