Over dit gebied

Natuurgebied De Waai (26 hectare) ligt ten noordoosten van Schoonrewoerd. Het gebied kent hoogteverschillen, die ontstonden na een doorbraak van de Diefdijk. Waar er grond werd afgezet, ontstonden hoge, droge gronden. Hier groeien planten als knoopkruid, gele ratelaar en zilverschoon. De lage delen zijn afgegraven, omdat er grond nodig was voor een dijkverhoging. Daar is het nat. Je vindt er planten als dotterbloem, zegge en moeraskartelblad. Het Zuid-Hollands Landschap maait de graslanden, houdt de sloten schoon en werkt aan een gezond en gevarieerd bos. Daarvoor kappen we én planten we weer verschillende soorten bomen terug.

Gevarieerd bos

De afwisseling in landschap trekt veel dieren aan. Er lopen in De Waai reeën, hazen en fazanten rond. In de natte bossen scharrelen houtsnippen. In de lage graslanden leven bokjes en watersnippen, soorten die in het boerenland intussen vaak verdwenen zijn. We maaien de lage delen en voeren het hooi af, zodat het gebied schraal blijft. Daardoor blijven de graslanden bloemrijk. De slootjes maken we gefaseerd schoon. Dat biedt waterinsecten als de watertor meer overlevingskansen. 

We letten bovendien op de vitaliteit van de bossen. Om die reden hebben we enkele jaren geleden een monotoon populierenbos gekapt. Populieren hebben namelijk maar een beperkte levensduur. Daarvoor in de plaats hebben we in 2019 1700 bomen aangeplant, zoals schietwilg, zwarte els, zomereik, iep en ruwe berk. We hebben bewust voor verschillende soorten gekozen, zodat er een gemengd en inheems bos ontstaat. Iedere boom trekt zijn eigen specifieke insecten en vogelsoorten aan. Bovendien hebben alle soorten een andere levensverwachting. Zo blijft hier altijd een bos bestaan en geven we de biodiversiteit zowel op de korte als de lange termijn een krachtige impuls.

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder