Joop van Houdt

Over dit gebied

Ervaar de on-Hollandse leegte van het zandlandschap op de Zandmotor. Zoek tussen de schelpen en de keien naar fossielen op de glooiende zandduinen. De horizon is leeg, op de Argustoren na. De lage, jonge stuifduinen maskeren de drukte van Kijkduin en de industrie op de Maasvlakte. Boven op de oorspronkelijke kustlijn ligt een hoog fietspad met uitzicht op zee. Op de noordrand van de Zandmotor kun je genieten van spectaculaire activiteiten als windsurfen, kitesurfen en golfsurfen. De Zandmotor maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

De Zandmotor is avontuurlijke kustnatuur, want de Zandmotor is een zeer dynamisch onderdeel van onze kust. Genieten dus. Maar let op: wandelaars wordt aangeraden het weer en het getij in de gaten te houden. Door de werking van stroming, golven en wind veranderen vorm en grootte van de Zandmotor voortdurend. Het is niet precies te voorspellen hoe het zand en de stroming zich zullen gedragen. Na de winterstormen van 2016 is er zelfs een nieuwe geul ontstaan die de lagune in een rechtstreekse verbinding met de zee brengt.

Wie ingesloten raakt door het opkomende water moet niet aarzelen om de nooddiensten te bellen (112). Onderschat ook het gevaar van drijfzand niet, borden geven aan waar je beter weg kunt blijven. Zwemmen is rond de zandmotor inmiddels toegestaan, maar ook hier gelden de gebruikelijke risico’s van zwemmen in zee. Mogelijk dat er in de toekomst weer nieuwe beperkingen gelden op verblijven en zwemmen rond de zandmotor. Hou de borden in de gaten.

De lagune trekt veel kust- en wadvogels. In het water komen veel garnalen voor. Naast scholeksters en aalscholvers laten ook slechtvalk en sperwer zich regelmatig zien. ’s Morgens vroeg staan in het natte zand de sporen van de vos die hier in het donker langs de oever sluipt om slapende vogels te verrassen. Op de zandplaat ligt regelmatig een zeehond. Planten zoals zeeraket en biestarwegras bevorderen de groei van zogenaamde embryonale duinen. Je bent hier ter plekke ooggetuige van het ontstaan van nieuw land.

De Zandmotor is namelijk bedoeld als kustverdediging. Het zand is door Rijkswaterstaat op deze plek opgespoten om de dunne en zwakke kust op deze plek te versterken. In de loop der jaren zal het hier opgebrachte zand zich in noordelijke richting afzetten. De toren op de Zandmotor wordt Argus genoemd. Hij bevat apparatuur om de ontwikkeling van de Zandmotor te kunnen volgen.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft.

Bekijk de speciale site

Het Groene Strand

Op veel stranden worden grote machines ingezet om achtergebleven afval op te ruimen. Dat is niet wenselijk, omdat zo ook pas aangespoeld zeeleven verwijderd wordt. Aangespoeld wier en schelpdieren vormen juist de basis van natuur op het strand. Via het project Het Groene Strand willen we het strandbeheer verduurzamen en rustplekken voor vogels instellen.

Bekijk de speciale site

Praktische info

Parkeren

Er kan geparkeerd worden bij de Schelpenpad/Haagweg, Ter Heijde. Een alternatief is de strandopgang Molenslag, 2684 Ter Heijde. In het seizoen is het hier betaald parkeren. Een ander alternatief is parkeren in Kijkduin (parkeerterrein Machiel Vrijenhoeklaan).

Openbaar vervoer

Stap uit bij bushalte Monster, Schelppad met buslijn 31. Of begin je wandeling in Kijkduin. Plan je reis op 9292.nl.

Honden welkom

Honden zijn welkom en mogen onder appèl ook loslopen. Houd wel rekening met de vogels, zodat zij ongestoord kunnen foerageren en broeden.

Ongeschikt voor rolstoelen

Dit gebied is helaas niet geschikt voor minder validen.

Horeca in de buurt

Er zijn voldoende horeca gelegenheden te vinden bij de strandopgangen (alleen in het strandseizoen, van ongeveer half maart tot begin oktober.

Wandelen

Te voet door een heerlijk leeg landschap dwalen. Laarzen kunnen handig zijn.

Fietsen

Heerlijk fietsen met uitzicht op zee.

Bijzonderheden

Fossielen zoeken. Zoek de kaak van het reuzenhert of de kies van een mammoet. Ze zijn 600.000 jaar geleden uitgestorven toen de Noordzee volstroomde met water. De fossiele resten zijn met het zand hier terechtgekomen.

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar toegankelijk.

Locatie

Strandopgang Molenslag, Ter Heijde

  • Bonnenpolder: unieke aankoopkans

    Tussen Rotterdam en Hoek van Holland ligt de Bonnenpolder, een groen landschap dat onder hoge druk staat door de nabijgelegen kassen en haven. Veel planten en dieren zijn hier al verdwenen. Help mee deze polder…

    Lees verder

    Lees verder
  • Doe mee aan de Duinendag!

    In de duinen is er altijd wel iets te zien, te beleven of ontdekken. Zeker tijdens de Duinendag. Rond ons bezoekerscentrum Tenellaplas en in de duinen hebben we een prachtroute voor je uitgezet.

    Lees verder

    Lees verder
  • Nazomer fietsrondjes

    Welke route je ook kiest, elke tocht biedt een unieke combinatie van natuur en geschiedenis. We wensen je veel fietsplezier!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder