Van Dixhoorndriehoek

Blauwe zeedistel

Over dit gebied

De Van Dixhoorndriehoek is een jong duingebied met stuifduinen, vochtige valleien en begroeide passages vol duindoorn. Het natuurgebied (150 hectare) ligt tussen de oude boulevard en het strand van Hoek van Holland. Een deel van het gebied is overwoekerd met duindoorns. Een ander deel heeft het Zuid-Hollands Landschap afgeplagd. Daar kunnen de duinen weer stuiven, net als vroeger. Wandelaars mogen vrij rondstruinen door het stuifzandgebied, waarin grillige planten als zeewolfsmelk en blauwe zeedistels zó uit het droge zand omhoog lijken te schieten.

Bijzonder planten

De Van Dixhoorndriehoek is vernoemd naar ingenieur Van Dixhoorn. Hij liet in de jaren zeventig van de vorige eeuw zand dat vrijkwam bij de aanleg van de Europoort opspuiten voor de kust van Hoek van Holland. Dit als kustverbreding. Door de stroming en de wind verplaatste de 19 miljoen kubieke meter zand zich door de jaren heen. Nu vormt het een uitgestrekt duingebied.

Toen het Zuid-Hollands Landschap het beheer van de Van Dixhoorndriehoek in 2013 overnam, waren de duinen vrijwel volledig dichtgegroeid met duindoorn. Vandaar dat we in delen van het gebied duindoorn hebben weggehaald. Zandhagedissen maken hier dankbaar gebruik van. 

In de natte duinvalleien groeien zeldzame planten als parnassia, slanke gentiaan en orchideeën, zoals de vleeskleurige orchis. De poelen hebben we onlangs uitgediept. Door de droge zomers van de afgelopen jaren vielen veel poelen namelijk droog en dat terwijl dieren als de rugstreeppad en verschillende soorten libellen ervan afhankelijk zijn.

Nationaal Park Hollandse Duinen

De Van Dixhoorndriehoek maakt deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen


Tip van de boswachter

Vivian van Leeuwen

Ga in het voorjaar eens vroeg in de ochtend op pad en kijk of je in het zand sporen kunt vinden van de zandhagedis. Met zijn pootjes en staart laat hij afdrukken na. Als ik die ontdek, zorgt dat bij mij altijd voor een ‘hoera-momentje‘.

Vivian van Leeuwen

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij de Schelpweg/Badweg/Strand Boulevard, 3151 HE Hoek van Holland.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken met de Sprinter naar Station Hoek van Holland Strand en dan te voet naar de duinen. Plan de reis via 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee het gebied in. Er is ook een losloopgebied bij de Badweg in Hoek van Holland. Dit losloopgebied wordt niet beheerd door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap maar door de Gemeente Rotterdam.

Geschikt voor rolstoelen

Er zijn zowel verharde paden als onverharde paden, houd hier rekening mee.

Horeca in de buurt

Er is volop horeca aanwezig aan de randen van dit gebied.

Wandelen

We hebben een mooie wandelroute uitgestippeld van 3,5 km in dit gebied: Dwalen door de Van Dixhoorndriehoek. De route bevat interessante weetjes en is gratis aan te vragen via bovenstaande link.

Leuk voor kids

Strand en duinen zijn leuk om te spelen, en er zijn georganiseerde activiteiten in de strandtenten rond het gebied.

Fietsen

Het is mogelijk te fietsen over de verharde, gescheiden fietspaden door dit gebied.

Vogels kijken

Er zijn veel kustvogels te zien dus breng zeker je verrekijker mee.

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar toegankelijk.

Locatie

Schelpweg, Hoek van Holland

 • Gezocht: 568 Beschermers

  Voor het eind van het jaar zoeken we 568 mensen die de Zuid-Hollandse natuur willen beschermen. Onze drukke provincie heeft meer natuur nodig. Ga jij de uitdaging met ons aan? Word dan vandaag nog Beschermer.

  Lees verder

  Lees verder
 • Natuurherstel nog steeds even noodzakelijk

  Gisteren heeft de kiezer gesproken waarmee een aardverschuiving in de Nederlandse politiek een feit is. Natuurherstel is vandaag en morgen even noodzakelijk als gisteren. Dertien groene organisaties roepen werk van maakt.

  Lees verder

  Lees verder
 • De mooiste boswandelingen

  Hoor je die bladeren knisperen onder je voeten en ruik je die heerlijke bosgeuren al? Met deze vernieuwde routes kom je vol energie weer thuis. Vraag ze gratis aan voor een prachtige herfstwandeling bij het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder