Van Dixhoorndriehoek

Blauwe zeedistel

Over dit gebied

De Van Dixhoorndriehoek is een jong duingebied met stuifduinen, vochtige valleien en begroeide passages vol duindoorn. Het natuurgebied (150 hectare) ligt tussen de oude boulevard en het strand van Hoek van Holland. Een deel van het gebied is overwoekerd met duindoorns. Een ander deel heeft het Zuid-Hollands Landschap afgeplagd. Daar kunnen de duinen weer stuiven, net als vroeger. Wandelaars mogen vrij rondstruinen door het stuifzandgebied, waarin grillige planten als zeewolfsmelk en blauwe zeedistels zó uit het droge zand omhoog lijken te schieten.

Orchideeën

De Van Dixhoorndriehoek is vernoemd naar ingenieur Van Dixhoorn. Hij liet in de jaren zeventig van de vorige eeuw zand dat vrijkwam bij de aanleg van de Europoort opspuiten voor de kust van Hoek van Holland. Dit als kustverbreding. Door de stroming en de wind verplaatste de 19 miljoen kubieke meter zand zich door de jaren heen. Nu vormt het een uitgestrekt duingebied.

Toen het Zuid-Hollands Landschap het beheer van de Van Dixhoorndriehoek in 2013 overnam, waren de duinen vrijwel volledig dichtgegroeid met duindoorn. Vandaar dat we in delen van het gebied duindoorn hebben weggehaald. Zandhagedissen maken hier dankbaar gebruik van. 

In de natte duinvalleien groeien zeldzame planten als parnassia, slanke gentiaan en orchideeën, zoals de vleeskleurige orchis. De poelen hebben we onlangs uitgediept. Door de droge zomers van de afgelopen jaren vielen veel poelen namelijk droog en dat terwijl dieren als de rugstreeppad en verschillende soorten libellen ervan afhankelijk zijn.

Nationaal Park Hollandse Duinen

De Van Dixhoorndriehoek maakt deel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen

Tip van de boswachter

Ga in het voorjaar eens vroeg in de ochtend op pad en kijk of je in het zand sporen kunt vinden van de zandhagedis. Met zijn pootjes en staart laat hij afdrukken na. Als ik die ontdek, zorgt dat bij mij altijd voor een ‘hoera-momentje.

Vivian van Leeuwen

Vivian van Leeuwen

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij de Schelpweg/Badweg/Strand Boulevard, 3151 HE Hoek van Holland.

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee het gebied in. Er is ook een losloopgebied bij de Badweg in Hoek van Holland. Dit losloopgebied wordt niet beheerd door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap maar door de Gemeente Rotterdam.

Geschikt voor rolstoelen

Er zijn zowel verharde paden als onverharde paden, houd hier rekening mee.

Horeca in de buurt

Er is volop horeca aanwezig aan de randen van dit gebied.

Wandelen

We hebben een mooie wandelroute uitgestippeld van 3,5 km in dit gebied: Dwalen door de Van Dixhoorndriehoek. De route bevat interessante weetjes en is gratis aan te vragen via bovenstaande link.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken met de Sprinter naar Station Hoek van Holland Strand en dan te voet naar de duinen. Plan de reis via 9292.nl.

Leuk voor kids

Strand en duinen zijn leuk om te spelen, en er zijn georganiseerde activiteiten in de strandtenten rond het gebied.

Fietsen

Het is mogelijk te fietsen over de verharde, gescheiden fietspaden door dit gebied.

Vogels kijken

Er zijn veel kustvogels te zien dus breng zeker je verrekijker mee.

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar toegankelijk.

Locatie

Schelpweg, Hoek van Holland

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder