Geriefbos Waarder

Idde Lammers

Over dit gebied

Geriefbos Waarder ten oosten van de bebouwde kom van Waarder is met zijn 1 hectare maar een postzegeltje tussen de weilanden. Maar juist daarom koestert het Zuid-Hollands Landschap het natuurgebiedje. In geriefbossen plantten boeren vroeger bomen aan voor eigen gebruik (of: gerief). Geriefbos Waarder laten we verruigen. Er groeien veel bramen, essen en wilgen en er is weinig verstoring, want het gebied is niet toegankelijk voor publiek. Daar geniet onder andere een grote sluipwespenpopulatie van. In 2005 vond een sluipwespdeskundige van Naturalis hier zelfs een voor Nederland nieuwe sluipwespensoort (de Coeloides filiformis Ratzeburg). In het gebied maaien we het riet en houden we de sloten schoon. Vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap knotten de bomen gefaseerd, zodat onder andere wilde eenden altijd een plek hebben om te nestelen. Van het geknotte hout maken we houtwallen, waarin vogels overwinteren. In de toekomst hopen we dat ook soorten als de houtsnip en de otter de ruigte van Geriefbos Waarder ontdekken.

Locatie

Ten oosten van Waarder

  • Kraak de zomerquiz

    Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

    Lees verder

    Lees verder
  • Dit zijn wij

    We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder