Welkom in de Krimpenerwaard

Boswachter Sietse Zuid-Hollands
Landschap

Tijdens de wandeling kom je langs rustige wateren, uitgestrekte weilanden en prachtige polders, waar je onderweg kunt genieten van allerlei vogels en dieren. Kortom, een echte aanrader voor de natuurliefhebber en vogelspotter!

Boswachter Sietse Zuid-Hollands
Landschap

De grote zilverreigerroute voert over historische wegen, dwars door weilanden, langs een kronkelend veenriviertje en sluit af met een eeuwenoud parkbos. De Hooge Boezem achter Haastrecht is het hele jaar een waar vogelparadijs met steltlopers, eenden en ganzen en ook moerasvogels. Tijdens deze wandeling kom je de grote zilverreiger tegen in de weilanden en wadend in het ondiepe water.


Enkele hoogtepunten

 • Voormalig ooievaarsdorp
 • Historische tiendwegen, boezems en houtkade
 • Wetland en vogelparadijs de Hooge Boezem achter Haastrecht
 • Historische Overtuin Bisdom van Vliet
 • Het prachtig slingerende veenriviertje de Vlist

Praktische info

Parkeren

Volg met de auto de N228 naar Haastrecht. Ga bij de rotonde richting Vlist, dan eerste weg rechtsaf (Bredeweg) en weer eerste weg rechtsaf, naar parkeerplaats op Concordiaplein.

Openbaar vervoer

Neem buslijn 180 of 106 vanaf treinstation Gouda. Stap uit bij halte Haastrecht Centrum. Zie ook 9292.nl.

Wandelen

Deze route gaat voor 60% over onverharde paden en dwars door de weilanden. Draag goede wandelschoenen en bij voorkeur een lange broek. Controleer jezelf na afloop op teken.

Download de route

Bekijk ook de andere struinroutes in de Krimpenerwaard: Zwarte sternrouteBuizerdroute, Blauwborstroute en Kievitroute.

Honden welkom

In de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap zijn honden doorgaans aangelijnd welkom. Let goed op de bordjes!

Ongeschikt voor rolstoelen

De route is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Horeca in de buurt

Verschillende mogelijkheden in de dorpskern van Haastrecht. Ook in het dorp Vlist is horeca (in totaal 2,5 km extra lopen).

Over de struinroutes

Deze wandelroute is ontworpen door Maurice Kruk – Bureau Mens en Groen.

Beheerder

Ontbreekt er een knooppuntroute bordje? Of is iets anders opgevallen tijdens het wandelen van deze route? Dat vernemen wij graag van je! Geef het door via: info@spkwiv.nl


Locatie

Concordiaplein, 2851 VV, Haastrecht (parkeerplaats achter TOP)


5 Beoordelingen 4.5999998 sterren
4.6 / 5

5 sterren

Mooie wandeling! Totaal aantal zilverreigers gespot: 0 😆 maar wel heel veeeel fuutjes, zwanen, ganzen met baby’s, grutto’s, fazanten en nog een nestje met kievitseieren. Leuk!

5 sterren

Mooie route door het groene hart. Langs weilanden, door platgetreden paden en deels langs de Vlist. Route in tegengestelde richting gelopen, daardoor wel een lekkere beloning in het mooie Haastrecht gehaald. Wel met droog weer lopen, anders zijn de weilanden denk ik een baggerbende

4 sterren

Het is een mooie route dwars door de weilanden, maisvelden en langs riviertje. Veel vogels, konijnen en kikkers gezien. Eerste deel van route overgeslagen, ik had geen zin om door centrum en langs drukke N weg te lopen. Auto geparkeerd bij zwembad en vanaf daar brug over natuur gebied in de boezem. Hierna route opgepikt. Weinig bankjes, dus op tasje in het gras gezeten. Overstapjes over/ langs hekken hebben hier en daar wat onderhoud nodig. Route langs maisveld was geheel overwoekerd, was blij met lange broek en wandelschoenen. Een mooie tocht door ZHL.

5 sterren

Wat een mooie route was dit en heel afwisselend, we kwamen zelfs nog een grote schapen kudde tegen. Prachtige natuur en goed te doen. Helaas geen zilverreiger gezien maar wel andere mooie dieren en planten. Kortom een echte aanrader.

4 sterren

Mooie route. Doordat de Nweg was afgesloten was er geen verkeer, wat denk ik fijn liep. Voor parkeren adviseer ik het adres in te typen en niet de googlemaps instructies te volgen, dan kom je midden in het dorp uit en moet je weer teruglopen. Maar...verder verrassende wandeling, een stuk of 3 zilverreigers gezien, en leuke afwisseling qua ondergrond. We dronken onderweg koffie op een hek-opstapje, pasten we precies samen op.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Zilverreigerroute

Wandelroute 12 km

Route downloaden
 • Vlinderquiz

  Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Win een vlinderpakket

  Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder