Groene kikker Nico van Kappel

Over dit gebied

Heemtuin Krimpen in Krimpen aan den IJssel (2 hectare) is eigenlijk een soort mini-Krimpenerwaard. Blauwgrasland, dotterbloemhooiland, een orchideeënveld, elzenbroekbos, een dijk met knotwilgen: je komt het er allemaal tegen. De heemtuin is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het Zuid-Hollands Landschap houdt de paden begaanbaar en onderhoudt de gebiedjes op dezelfde manier als de gebieden in de grote Krimpenerwaard. Zo maaien we en we knotten de wilgen, die met hun wortels de oevers van de kade vasthouden. Wilde eenden en steenuilen bouwen graag hun nest in de holle stam of knot.

Net als vroeger…

De heemtuin werd in 1975 aangelegd als een ecologisch heempark. Planten, struiken en bomen groeien er onder omstandigheden waarin zij ook in de vrije natuur voorkomen. 

Het natte broekbos geeft een indruk van het ontoegankelijke veenmoeras dat de Krimpenerwaard ooit was, voor het gebied ontgonnen werd. In het water van de moerasstrook groeien riet en lisdodde en zijn padden, kikkers en salamanders in grote aantallen aanwezig. Het vochtige stuk grasland herinnert aan de blauwgraslanden van de Krimpenerwaard. In zulke voedselarme, drassige hooilanden maaiden de boeren slechts één keer per jaar. De benaming komt van de blauwachtige tint van de grassen en kruiden die hier groeien. We maaien de graslanden, zodat zeldzame planten als orchideeën, moerasviooltje en Spaanse ruiter de kans krijgen zich hier te ontwikkelen.

Praktische info

Parkeren

Er is een kleine parkeerplaats aan het einde van de Heemlaan in Krimpen aan den IJssel (2923 GR).

Auto: volg de N210 ten zuiden van Krimpen aan de IJssel en neem op de rotonde de N474 naar wijk 4 en 5. Sla aan het einde rechts af. Neem de eerste weg links (Zwanenkade). Sla na 400 m links af (Heemlaan). Neem de eerste weg rechts (Heemlaan) en parkeer aan het einde

Openbaar vervoer

Neem vanaf metrostation Capelsebrug buslijn 97 of 98. Stap uit bij halte Zwanenkade in Krimpen aan den IJssel. Volg vanaf de kruising de Zwanenkade. Sla na 400 m links af (Heemlaan). Ga na 80 m direct na het fietspad rechts het smalle wilgenpad op. Aan het einde is de ingang van de heemtuin. Zie voor de details 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee.

Geschikt voor rolstoelen

Sommige paden zijn halfverhard en bij droog weer met de rolstoel of een kinderwagen berijdbaar. De graspaden zijn ontoegankelijk.

Geen horeca in de buurt

Langs of vlak bij de route is geen horeca.

Toegankelijkheid

De heemtuin is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

Bijzonderheden

De route is korter dan 1 km, maar wel verrassend! Op bijna twee hectare dwaal je langs een aantal landschapselementen die karakteristiek zijn voor de Krimpenerwaard, van een tiendweg tot een eikenwal en een broekbosje. In elk seizoen verandert de aanblik en kun je de ontwikkelingen van het planten- en dierenleven van dichtbij volgen.

 Download folder heemtuin

Locatie

Heemlaan, 2923 GR, Krimpen aan de IJssel

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerkrant 2023

  Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder