Over dit gebied

Heemtuin Krimpen in Krimpen aan den IJssel (2 hectare) is eigenlijk een soort mini-Krimpenerwaard. Blauwgrasland, dotterbloemhooiland, een orchideeënveld, elzenbroekbos, een dijk met knotwilgen: je komt het er allemaal tegen. De heemtuin is vrij toegankelijk voor wandelaars. Het Zuid-Hollands Landschap houdt de paden begaanbaar en onderhoudt de gebiedjes op dezelfde manier als de gebieden in de grote Krimpenerwaard. Zo maaien we en we knotten de wilgen, die met hun wortels de oevers van de kade vasthouden. Wilde eenden en steenuilen bouwen graag hun nest in de holle stam of knot.

Net als vroeger…

De heemtuin werd in 1975 aangelegd als een ecologisch heempark. Planten, struiken en bomen groeien er onder omstandigheden waarin zij ook in de vrije natuur voorkomen. 

Het natte broekbos geeft een indruk van het ontoegankelijke veenmoeras dat de Krimpenerwaard ooit was, voor het gebied ontgonnen werd. In het water van de moerasstrook groeien riet en lisdodde en zijn padden, kikkers en salamanders in grote aantallen aanwezig. Het vochtige stuk grasland herinnert aan de blauwgraslanden van de Krimpenerwaard. In zulke voedselarme, drassige hooilanden maaiden de boeren slechts één keer per jaar. De benaming komt van de blauwachtige tint van de grassen en kruiden die hier groeien. We maaien de graslanden, zodat zeldzame planten als orchideeën, moerasviooltje en Spaanse ruiter de kans krijgen zich hier te ontwikkelen.

Praktische info

Parkeren

Er is een kleine parkeerplaats aan het einde van de Heemlaan in Krimpen aan den IJssel (2923 GR).

Auto: volg de N210 ten zuiden van Krimpen aan de IJssel en neem op de rotonde de N474 naar wijk 4 en 5. Sla aan het einde rechts af. Neem de eerste weg links (Zwanenkade). Sla na 400 m links af (Heemlaan). Neem de eerste weg rechts (Heemlaan) en parkeer aan het einde

Honden aangelijnd

Honden mogen aangelijnd mee.

Geschikt voor rolstoelen

Sommige paden zijn halfverhard en bij droog weer met de rolstoel of een kinderwagen berijdbaar. De graspaden zijn ontoegankelijk.

Horeca in de buurt

Langs of vlak bij de route is geen horeca.

Openbaar vervoer

Neem vanaf metrostation Capelsebrug buslijn 97 of 98. Stap uit bij halte Zwanenkade in Krimpen aan den IJssel. Volg vanaf de kruising de Zwanenkade. Sla na 400 m links af (Heemlaan). Ga na 80 m direct na het fietspad rechts het smalle wilgenpad op. Aan het einde is de ingang van de heemtuin. Zie voor de details 9292.nl.

Bijzonderheden

<1 km
De route is korter dan 1 km, wel verrassend! Op bijna twee hectare dwaal je langs een aantal landschapselementen die karakteristiek zijn voor de Krimpenerwaard, van een tiendweg tot een eikenwal en een broekbosje. In elk seizoen verandert de aanblik en kun je de ontwikkelingen van het planten- en dierenleven van dichtbij volgen.
Download gratis de Heemtuin Krimpenroute

Van zonsopgang tot zonsondergang
De heemtuin is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder