Over dit gebied

In de Nieuwe Maas bij Krimpen aan den IJssel ligt riviereiland De Zaag. Een buitendijks gebied van 37 hectare. Het wordt doorsneden door geulen die vol- en leegstromen op het ritme van het getij. Het verschil tussen hoog en laag water is meer dan 120 centimeter! Overal om je heen liggen de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Toch hoor je vooral de vogels. Groene spechten bijvoorbeeld, maar ook blauwborsten en cetti’s zangers.

Impuls voor de natuur

Het gebied is vernoemd naar de houtzagerij die vroeger op het eiland stond. Om de kwaliteit van de natuur te verbeteren, heeft het Zuid-Hollands Landschap het eiland een flinke opknapbeurt gegeven in 2017 en 2018. Dat gebeurde in samenwerking met Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente.

De verontreinigde bodem is toen gesaneerd en de geulen zijn uitgediept. Hierdoor is de werking van eb en vloed sterker geworden. Als het water zich terugtrekt, dan blijft nu een laagje slib achter, waarin steltlopers en watervogels naar voedsel zoeken.

Aan het eind van de geul hebben we een kijkscherm geplaatst om ongestoord naar vogels te kunnen kijken. Ook hebben we bruggetjes aangelegd, zodat je een mooie rondwandeling kunt maken.

Toegankelijkheid

Een paar jaar geleden hebben we een smalle toegangspoort geplaatst bij de ingang van het gebied. Daar krijgen we geregeld vragen over, wat we goed snappen. Graag maken we onze natuurgebieden zo toegankelijk mogelijk, zonder hekken. Bij De Zaag was het echter nodig om de natuur te beschermen. In het verleden werd het gebied gebruikt door motorcrossers en feestvierders. Dit zorgde voor veel verstoring van de toch al kwetsbare natuur. Vandaar dat we een toegangspoort hebben geplaatst.

Tip van de boswachter

Gerard Dekker Zuid-Hollands Landschap

In de buurt van De Zaag beheren we nog een ander zoetwatergetijdengebied: het Stormpoldervloedbos. Eind april ziet het er geel van de spindotters. Een prachtig gezicht!

Gerard Dekker Zuid-Hollands Landschap

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Ieder jaar spoelt er van alles aan uit de Nieuwe Maas bij De Zaag: plastic flesjes, tasjes, blikjes, visgerei, kapotte pallets en nog veel meer zwerfvuil. Gelukkig zijn er enthousiaste vrijwilligers die ons helpen om de rommel op te ruimen. Wil je ook een steentje bijdragen aan de natuur in Zuid-Holland?

Bekijk de mogelijkheden

Praktische info

Op De Zaag staat een bijzonder uitkijkpunt: de veertien meter hoge Beverbrug, ontworpen door Ruud Reutelingsperger van kunstenaarscollectief Observatorium. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over het gebied, Rotterdam, de haven en de rivier. Voor meer informatie over De Beverbrug en honderden andere uitkijktorens in het land kun je terecht op: uitkijktorens.nl

Toegankelijkheid

Rolstoelen en kinderwagens kunnen niet door het toegangshek van De Zaag heen, alleen als deze ingeklapt kunnen worden. Met deze smalle toegang willen we motorrijders weren van het terrein.

Parkeren

Parkeerplaats net na het bruggetje bij de ingang van De Zaag, Krimpen a/d Lek

Openbaar vervoer

Bus 194 Arriva, fietsvervoer mogelijk, halte De Zaag, Krimpen aan de Lek. Bekijk het OV9292 reisadvies.

Honden aangelijnd

 • Op de Groote Zaag moeten honden in het broedseizoen (1 maart-15 juli) aan de lijn, daarbuiten mogen ze los.
 • Op de Kleine Zaag mogen honden het hele jaar los.

Ongeschikt voor rolstoelen

Dit gebied is helaas niet geschikt voor mindervaliden.

Horeca in de buurt

Wandelen

Heerlijk wandelen op onverharde (soms modderige) paden. Ruig terrein, directe beleving van eb en vloed. Met onze kant-en-klare route kun je zó op pad.

Blauwborstroute (11,5 km)

Vogels kijken

IJsvogels, groene en bonte spechten, verschillende ganzen en eendensoorten, roofvogels. Ook moerasvogels als blauwborst en cetti’s zanger. Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in de zoetwater delta voorkomen.

Bijzonderheden

Er zijn leuke strandjes op De Zaag. Maar let op: het water is misschien niet zo ongevaarlijk als het eruit ziet!

Locatie

Natuurgebied De Zaag: Industrieweg 2b, 2921 LB, Krimpen aan den IJssel

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder