Over dit gebied

De Hooge Boezem achter Haastricht (40 hectare) werd al in de 15e eeuw ingericht als overloopgebied voor de rivier de Vlist. En dat is het nog steeds. Zit er teveel water in de rivier, dan malen wij het net als toen met onze boezemmolen de waterboezem in. Zo houden we de typische bemalingscultuur van dit gebied in stand én kunnen we het waterpeil reguleren. Hierdoor heeft de Hooge Boezem zich kunnen ontwikkelen tot een mekka voor watervogels. Visdiefjes en kokmeeuwen broeden op de eilandjes midden in het water, waar ze veilig zijn voor vossen. Ook zie je er veel ganzen en reigers.

Boezemmolen nr. 6

Zeven wipmolens maalden sinds de 15e eeuw het water uit de Vlist omhoog in de bergboezem. Van daaruit werd het overtollige water op de Hollandse IJssel geloosd. Door de komst van een stoomgemaal verloren de zeven molens hun functie. Zes werden er in 1914 gesloopt. Alleen boezemmolen nr. 6 overleefde het en kreeg een nieuwe functie als woning. Kap en wieken verdwenen. Tot 2005. Toen kon het Zuid-Hollands Landschap de molen met steun van duizenden donateurs aankopen. We hebben de molen gerestaureerd en nu draait hij weer! Vrijwillige molenaars helpen ons bij de bemaling van de bergboezem. Zij vertellen er graag over. Als de blauwe wimpel wappert, is de molen open voor bezoek. Dat is vrijwel elke zaterdag, maar check vooraf onze openingstijden

Wetland

De Hooge Boezem ligt achter de molen. Het is een echt wetland. Je vindt er grote plasdrasgebieden. Een deel daarvan staat permanent onder water, een ander deel tijdelijk. Dit trekt een enorme variatie aan vogels aan, die je vanaf de fietspaden door het gebied kunt ontdekken. Neem je verrekijker mee en ga rond het water op zoek naar visdiefjes, kokmeeuwen, ganzen en reigers. In de graslanden vind je scholeksters en kieviten. 

De rietkragen maaien we. Niet allemaal tegelijk, want variatie is belangrijk. Elke vogel heeft namelijk zo weer zijn eigen eisen. Daarom zorgen we voor een combinatie van jong en overjarig riet. Verder verwijderen we soms wilgen en elzen. Als die te groot worden, gaat dit namelijk ten koste van het riet en daarin leven júist veel rietvogels, zoals blauwborst, snor, rietzanger en rietgors.

Praktische info

Parkeren

Je kunt het beste parkeren aan de West-Vlisterdijk bij het zwembad. Bij Molen Nummer 6 kun je de auto moeilijk kwijt.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

Het fietspad in de Hooge Boezem is verhard. De molen zelf is niet toegankelijk voor wie slecht ter been is.

Horeca in de buurt

In Schoonhoven, Haastrecht en langs de Vlist zijn er volop horeca gelegenheden.

Wandelen

Je kunt heerlijk wandelen langs de fietspaden door de Hooge Boezem. Je kunt een bezoek aan boezemmolen nr. 6 mooi combineren met een bezichtiging aan het stoomgemaal De Hooge Boezem in het dorp Haastrecht enkele honderden meters verderop.

Openbaar vervoer

Bus 107 Connexxion, bushalte Kleine Betuwe, Haastrecht, 15 minuten lopen naar de molen. Plan de reis op 9292.nl.

Vogels kijken

In de trektijd zijn er regelmatig zeldzame vogelsoorten te vinden in de Hooge Boezem. Het is van de beste vogelspotlocaties in de Krimpenerwaard.

Bijzonderheden

Fietsen
Er voert een fietspad dwars door het gebied. Langs de Vlist kun je prachtig fietsen, achter Molen Nummer 6 fiets je dwars door de Hooge Boezem. Op de oostelijke oever van de Vlist heb je bijna geen verkeer. Wie toch langs de Vlist fietst, moet zeker even stoppen bij de Koeneschans, ook een gebied van het Zuid-Hollands Landschap. Het schiereilandje is een overblijfsel van de Oude Hollandse Waterlinie. Nu is het een mooie natuurlijke plek om even uit te blazen en te genieten van de rust.

Uitzichtpunt
Vanaf de molen kijk je uit over het weidevogelgebied van de Hooge Boezem. Het riviertje de Vlist en haar buurtschappen zijn schilderachtig.

Leuk voor kids
Bezoek de poldermolen tijdens de weekend opening, open monumentendag of een van de andere open dagen.

Bijzonderheden
Scholen en andere groepen kunnen gebruik maken van een lespakket, kijk voor meer informatie op de site van het Zuid-Hollands Landschap.

Publiekslieveling
Zwarte stern, grutto, kievit.

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder