Over dit gebied

De Hooge Boezem achter Haastricht (40 hectare) werd al in de 15e eeuw ingericht als overloopgebied voor de rivier de Vlist. En dat is het nog steeds. Zit er teveel water in de rivier, dan malen wij het net als toen met onze boezemmolen de waterboezem in. Zo houden we de typische bemalingscultuur van dit gebied in stand én kunnen we het waterpeil reguleren. Hierdoor heeft de Hooge Boezem zich kunnen ontwikkelen tot een mekka voor watervogels. Visdiefjes en kokmeeuwen broeden op de eilandjes midden in het water, waar ze veilig zijn voor vossen. Ook zie je er veel ganzen en reigers.

Boezemmolen nr. 6

Zeven wipmolens maalden sinds de 15e eeuw het water uit de Vlist omhoog in de bergboezem. Van daaruit werd het overtollige water op de Hollandse IJssel geloosd. Door de komst van een stoomgemaal verloren de zeven molens hun functie. Zes werden er in 1914 gesloopt. Alleen Boezemmolen nr. 6 overleefde het en kreeg een nieuwe functie als woning. Kap en wieken verdwenen. Tot 2005. Toen kon het Zuid-Hollands Landschap de molen met steun van duizenden donateurs aankopen. We hebben de molen gerestaureerd en nu draait hij weer! Vrijwillige molenaars helpen ons bij de bemaling van de bergboezem. Zij vertellen er graag over. Als de blauwe wimpel wappert, is de molen open voor bezoek. Dat is vrijwel elke zaterdag, maar check vooraf onze openingstijden

Wetland

De Hooge Boezem ligt achter de molen. Het is een echt wetland. Je vindt er grote plasdrasgebieden. Een deel daarvan staat permanent onder water, een ander deel tijdelijk. Dit trekt een enorme variatie aan vogels aan, die je vanaf de fietspaden door het gebied kunt ontdekken. Neem je verrekijker mee en ga rond het water op zoek naar visdiefjes, kokmeeuwen, ganzen en reigers. In de graslanden vind je scholeksters en kieviten. 

De rietkragen maaien we. Niet allemaal tegelijk, want variatie is belangrijk. Elke vogel heeft namelijk zo weer zijn eigen eisen. Daarom zorgen we voor een combinatie van jong en overjarig riet. Verder verwijderen we soms wilgen en elzen. Als die te groot worden, gaat dit namelijk ten koste van het riet en daarin leven júist veel rietvogels, zoals blauwborst, snor, rietzanger en rietgors.

Praktische info

Parkeren

Je kunt het beste parkeren aan de West-Vlisterdijk bij het zwembad. Bij Boezemmolen nr. 6 kun je de auto moeilijk kwijt.

Openbaar vervoer

Bus 107 Connexxion, bushalte Kleine Betuwe, Haastrecht, 15 minuten lopen naar de molen. Plan de reis op 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Wandelen

Je kunt heerlijk wandelen langs de fietspaden door de Hooge Boezem. Je kunt een bezoek aan Boezemmolen nr. 6 mooi combineren met een bezichtiging aan het stoomgemaal De Hooge Boezem in het dorp Haastrecht enkele honderden meters verderop.

Fietsen

Er voert een fietspad dwars door het gebied. Langs de Vlist kun je prachtig fietsen, achter Boezemmolen nr. 6 fiets je dwars door de Hooge Boezem. Op de oostelijke oever van de Vlist heb je bijna geen verkeer. Koeneschans, ook een gebied van het Zuid-Hollands Landschap. Het schiereilandje is een overblijfsel van de Oude Hollandse Waterlinie. Nu is het een mooie natuurlijke plek om even uit te blazen en te genieten van de rust.

Geschikt voor rolstoelen

Het fietspad in de Hooge Boezem is verhard. De molen zelf is niet toegankelijk voor wie slecht ter been is.

Vogels kijken

In de trektijd zijn er regelmatig zeldzame vogelsoorten te vinden in de Hooge Boezem. Het is een van de beste vogelspotlocaties in de Krimpenerwaard. Zwarte stern, grutto, kievit.

Uitzichtpunt

Vanaf de molen kijk je uit over het weidevogelgebied van de Hooge Boezem. Het riviertje de Vlist en haar buurtschappen zijn schilderachtig.

Horeca in de buurt

In Schoonhoven, Haastrecht en langs de Vlist zijn er volop horeca gelegenheden.

Leuk voor kids

Bezoek de poldermolen tijdens de weekend opening, open monumentendag of een van de andere open dagen.

Bijzonderheden

Scholen en andere groepen kunnen gebruik maken van een lespakket. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Locatie

Bredeweg 2, 2851 VA Haastrecht (parkeerplaats bij het zwembad)

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder