Hyacintenbos en de Van Leydenhof

Over dit gebied

Het Hyacintenbos en de Van Leydenhof (8 en 5 hectare) liggen in de Haagse duinen ten zuiden van Loosduinen. In de twee duinbossen roffelen grote bonte spechten tegen de bomen, fladderen watervleermuizen en rosse vleermuizen rond en speuren vossen naar een prooi. In april verandert het Hyacintenbos door de bloeiende hyacinten in één grote paarse zee. In de Van Leydenhof is het aan het einde van de zomer raak als de duinheide in bloei staat. Het Zuid-Hollands Landschap zet zich in voor dit sprookjesachtige stukje Den Haag. De natuurgebieden behoren tot het beschermd natuurmonument Solleveld. Het Hyacintenbos is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Hyacintenbos

Vroeger lag op de plek van het Hyacintenbos een buitenplaats. De bewoners legden voor hun privacy een zandwal aan rond hun huis. Deze u-vorm kun je nog steeds zien in het landschap en willen we ook zichtbaar houden. Samen met vrijwilligers verwijderen we daarom braamstruiken en hulst. Op die manier krijgen ook de stinzenplanten, die ooit door de landeigenaren zijn aangeplant, de ruimte om zich te ontwikkelen. Naast wilde hyacinten kom je hierdoor nog steeds soorten tegen als lelietje-van-dalen (met witte klokjes) en salomonszegel (een rij witte bloemetjes onder een stengel). Nu er minder braamstruiken staan, krijgen ook jonge eikenboompjes de kans zich te ontwikkelen, bomen die thuishoren in een oud duinbos. 

Van Leydenhof

Een oud boswachtershuisje markeert de toegang tot de Van Leydenhof. Dit stuk binnenduinbos was eigendom van de familie Van Leyden, die hield van een ongerepte stijl. Het stukje duinheide op het terrein is in de loop der jaren dichtgegroeid met berken. We hebben daarom berken gezaagd en doen dat als het nodig is nog steeds. Zo krijgt duinheide weer de ruimte, wat in de nazomer prachtige plaatjes oplevert! In de winter zorgt een koppel Drentse heideschapen voor extra begrazing. Ook voor veel dieren zijn de open ruimtes van belang. Bijvoorbeeld voor rode bosmieren. Die gaan halverwege november ondergronds in winterrust. In het voorjaar benutten ze de eerste zonnestralen om energie op te doen. Daarvoor zijn open, zanderige plekjes ideaal. Dat weten trouwens ook de groene spechten: bosmieren zijn hun favoriete maaltje. 

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Hyancintenbos is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen

Honden niet toegestaan

Parkeren

Het gebied is te bereiken via Landgoed Ockenburgh. Je kunt (gratis) parkeren iets voorbij Monsterseweg 4 in Den Haag, op de parkeerplaats aan de linkerkant van de oprijlaan. Daar staan ook fietsenrekken. Verder staan er nog fietsenrekken bij de ingang van het Hyacintenbos.

Er is ook nog een kleine parkeerplek verderop richting Monster, tegenover Monsterseweg 162. De ingang naar het gebied is via een draaihek.

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde halte van het openbaar vervoer is Bushalte Ockenburgh. Plan de reis op 9292.nl.

Wandelen

Kom hier vooral wandelen in het voorjaar wanneer de hyacinten in bloei staan! In april/mei zijn ze op hun mooist. Maar ook buiten de bloeitijd van de hyacinten is het gebied de moeite waard!

Vogels kijken

Enkele bijzondere vogelsoorten die je hier kunt horen en zien zijn de grote bonte specht en de groene specht. Maar er zijn hier nog veel meer bos- en parkvogels!

Horeca in de buurt

In restaurant Villa Ockenburgh kun je terecht voor lekkere drankjes en bijzondere gerechten. In de kas worden biologische groentes en kruiden gekweekt.

Locatie

Monsterseweg 4, 2553 RL, Den Haag

 • Uitbreiding van 15,5 hectare in de Achthovense Uiterwaarden

  In de Achthovense Uiterwaarden, gelegen in de Vijfheerenlanden, hebben we 15,5 hectare aangekocht. Goed voor wilde bijen, vlinders, kamsalamanders en talloze vogelsoorten. Veel dank aan alle Beschermers die dit mogelijk hebben gemaakt!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn onze plannen voor 2024

  Van het herstellen van open duinlandschap tot het bevorderen van bloeiend hooiland en van het in standhouden van een historisch landgoed tot het aankopen en ontwikkelen van nieuwe natuur. Het Zuid-Hollands Landschap is op allerlei…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder