Landgoed Ockenburgh

Ingrid Crijns

Over dit gebied

Landgoed Ockenburgh (24 hectare) is een ruim 350 jaar oud landgoed tussen Loosduinen en Kijkduin in Den Haag. Het Zuid-Hollands Landschap werkt in het landgoed aan een gezond en vitaal bos, waarin plek is voor mens én dier. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën en picknicken. Tegelijkertijd is het landgoed een Natura 2000-gebied én onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Je vindt er namelijk onverwacht wilde natuur, zo aan het randje van Den Haag. Rosse vleermuizen vinden een plekje achter de loszittende schors van oude, dode beuken en er leven vogels als groene spechten, boomkruipers, holenduiven en boomklevers.

Eeuwenoude historie

Eeuwenlang waren gewone stervelingen in Landgoed Ockenburg niet welkom. Het landgoed was het domein van jonkheren en jonkvrouwen en ging maar één keer per jaar open voor het gewone publiek. Gelukkig zijn de tijden veranderd! Als bezoeker zie je nog steeds de sporen van allerlei modegrillen en landschapsstijlen. Vanuit het landhuis Ockenburgh lopen bijvoorbeeld drie kaarsrechte zichtlijnen door het park. De oprijlaan vanaf de Monsterseweg is daarvan een mooi voorbeeld. De Romantiek bracht in de 19e eeuw de Engelse stijl naar Ockenburgh. Er ontstonden kronkelige ‘dwaalroutes’ en ‘wilde natuur’ op het landgoed. Je ziet dat bij de Zwitserse Partij: een oud duin, begroeid met eeuwenoude beuken. Met de nodige fantasie kan dat doorgaan voor een miniatuur berglandschap. 

Over het markante landhuis

De villa werd in 1654 gebouwd in opdracht van de zeventiende-eeuwse dichter Jacob Westerbaen. Na de Tweede Wereldoorlog was het vijftig jaar lang een populaire jeugdherberg. In 1996 zette de gemeente Den Haag het rijksmonument te koop en lukte een burgerinitiatief om het eigendom te verwerven. Sinds 2018 heeft de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) de villa en bijbehorende opstallen in handen.

Meer dan 100 vrijwilligers hebben enorm hard gewerkt om de villa op te knappen. Het is nu een ontmoetingsplek geworden, waarin tal van activiteiten worden georganiseerd. Van kleinschalig festival tot filmavond en van boekpresentatie tot maandelijkse talkshow. Het bezoeken waard!

Bekijk de agenda

Beheer van een eeuwenoud landgoed

Om de parkachtige allure te behouden verricht het Zuid-Hollands Landschap allerlei werkzaamheden. We maaien de grasvelden en snoeien de heggen en hoge lindes langs de oprijlaan. Ook controleren we regelmatig hoe de bomen erbij staan, vooral rond de paden en speelplekken. Daarbij letten we op dode takken, aantasting door schimmels en scheuren en holtes in de stammen. Dit om te voorkomen dat takken plotseling naar beneden kunnen vallen. We wegen zorgvuldig af welke bomen er gesnoeid, of als het niet anders kan, gekapt moeten worden. Hierbij zetten we aangepast materieel in om zoveel mogelijk schade te voorkomen. We letten ook op de aanwezigheid van beschermde dieren in het gebied en houden hier rekening mee bij onze werkzaamheden.

Bijzondere natuur

In het voorjaar trekken in het landgoed stinzenplanten als krokussen, narcissen, sneeuwklokjes, daslook en wilde hyacinten de aandacht. Die overweldigende hoeveelheid stinzenplanten hebben we te danken aan de vroegere bewoners van Ockenburg. Stinzenplanten zijn planten die rond de tweede helft van de 19e eeuw veel werden aangeplant op landgoederen, buitenplaatsen en herenboerderijen. Ze danken hun naam aan de ‘stins’, het Friese woord voor ‘stenen huis’. Deze planten hebben ruimte en licht nodig. Daarom snoeien we braamstruiken en vogelkers in het gebied. Ook verwijderen we soms esdoorns. Dat zijn snelle groeiers, die anders de zomereiken zouden wegdrukken, die óók in dit parkbos thuishoren. 

Nationaal Park Hollandse Duinen

Landgoed Ockenburgh is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen


Tip van de boswachter

Jasper de Lepper Zuid-Hollands Landschap

Ik drink graag een bakje koffie in de statige villa van het landgoed. Daarin zit namelijk een heerlijk restaurant. Ik vind vooral de contrasten in Landgoed Ockenburgh mooi. Het is een levendig en statig bos. Tegelijk is het ook ‘wild’ en leven er stiekem heel mooie soorten!

Jasper de Lepper Zuid-Hollands Landschap

Praktische info

Parkeren

Je kunt (gratis) parkeren iets voorbij Monsterseweg 2 in Den Haag, op de parkeerplaats aan de linkerkant van de oprijlaan. Er staan ook fietsenrekken.

Honden aangelijnd

Op de Koeweide mogen de honden loslopen, de rest van de route zijn ze aangelijnd welkom. In de Van Leydenhof en het Hyacintenbos zijn honden niet toegestaan!

Geschikt voor rolstoelen

Het gebied is rolstoel- en buggyvriendelijk.

Horeca in de buurt

In restaurant Villa Ockenburgh kun je terecht voor lekkere drankjes en bijzondere gerechten. In de kas worden biologische groentes en kruiden gekweekt.

Bekijk hun website

Wandelen

Je kunt hier heerlijk wandelen door een parkachtig bos met verharde en onverharde paden. Rond de Spiegelvijver staan monumentale banken om even bij te komen en te genieten van het uitzicht.

Download de route

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde halte van het openbaar vervoer is Bushalte Ockenburgh.

ov9292

Leuk voor kids

Kruip of klim in holle bomen, kijk of je een nestholte kunt zien zitten, ga voetballen in het gras en dollen met de hond op de Koeweide.

Fietsen

Onbezorgd fietsen over de fietspaden over het landgoed, uitrusten bij een picknicktafel.

Vogels kijken

Hoor je spechten roepen of roffelen? Kijk dan goed hoog op de stammen. Vooral de grote bonte specht is een regelmatig geziene bewoner.

Bijzonderheden

 • Vroeg in het seizoen: bloeiende voorjaarsbloemen en uitbundig bloeiende rhododendrons.
 • In de (na)zomer: lommerrijke parkachtige bossen met ligweiden.
 • Zie het spiegelbeeld van het 19e eeuwse landhuis in de Spiegelvijver, wandel rond de romantische Zwitserse Partij en bekijk knoestige eeuwenoude bomen in het duin.

Locatie

Monsterseweg 4, 2553 RL, Den Haag

 • De Diefdijk volop in de schijnwerpers

  Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk! Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder