Landgoed Ockenburgh

Over dit gebied

Landgoed Ockenburgh (24 hectare) is een ruim 350 jaar oud landgoed tussen Loosduinen en Kijkduin in Den Haag. Het Zuid-Hollands Landschap werkt in het landgoed aan een gezond en vitaal bos, waarin plek is voor mens én dier. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden, kanoën en picknicken. Tegelijkertijd is het landgoed een Natura 2000-gebied én onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Je vindt er namelijk onverwacht wilde natuur, zo aan het randje van Den Haag. Rosse vleermuizen vinden een plekje achter de loszittende schors van oude, dode beuken en er leven vogels als groene spechten, boomkruipers, holenduiven en boomklevers.

Eeuwenoude historie

Eeuwenlang waren gewone stervelingen in Landgoed Ockenburg niet welkom. Het landgoed was het domein van jonkheren en jonkvrouwen en ging maar één keer per jaar open voor het gewone publiek. Gelukkig zijn de tijden veranderd! Als bezoeker zie je nog steeds de sporen van allerlei modegrillen en landschapsstijlen. Vanuit het landhuis Ockenburgh lopen bijvoorbeeld drie kaarsrechte zichtlijnen door het park. De oprijlaan vanaf de Monsterseweg is daarvan een mooi voorbeeld. De Romantiek bracht in de 19e eeuw de Engelse stijl naar Ockenburgh. Er ontstonden kronkelige ‘dwaalroutes’ en ‘wilde natuur’ op het landgoed. Je ziet dat bij de Zwitserse Partij: een oud duin, begroeid met eeuwenoude beuken. Met de nodige fantasie kan dat doorgaan voor een miniatuur berglandschap. 

Veilig wandelen

Onderhoud is bij een eeuwenoud landgoed van groot belang om de parkachtige allure te behouden. Daarom maaien we de grasvelden en snoeien we de heggen en de hoge lindes langs de statige oprijlaan. Ook voeren we voor de veiligheid van onze bezoekers regelmatig controles uit. Vooral op bomen bij paden en speel- en ligweides. We letten daarbij onder andere op dode takken, aantasting door schimmels en scheuren en holtes in de stammen. We wegen vervolgens zorgvuldig af welke bomen er gesnoeid, of als het niet anders kan, gekapt moeten worden. Wij gebruiken daarvoor aangepast materieel om schade aan andere bomen, planten, dieren en de bosbodem zoveel mogelijk te beperken. Voor aanvang van de werkzaamheden bekijken we of er bijvoorbeeld broedbomen van (roof)vogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn, nemen we maatregelen om die te beschermen. 

Bijzondere natuur

In het voorjaar trekken in het landgoed stinzenplanten als krokussen, narcissen, sneeuwklokjes, daslook en wilde hyacinten de aandacht. Die overweldigende hoeveelheid stinzenplanten hebben we te danken aan de vroegere bewoners van Ockenburg. Stinzenplanten zijn planten die rond de tweede helft van de 19e eeuw veel werden aangeplant op landgoederen, buitenplaatsen en herenboerderijen. Ze danken hun naam aan de ‘stins’, het Friese woord voor ‘stenen huis’. Deze planten hebben ruimte en licht nodig. Daarom snoeien we braamstruiken en vogelkers in het gebied. Ook verwijderen we soms esdoorns. Dat zijn snelle groeiers, die anders de zomereiken zouden wegdrukken, die óók in dit parkbos thuishoren. 

Nationaal Park Hollandse Duinen

Landgoed Ockenburgh is onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit park wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit nationaal park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. 

Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen

Tip van de boswachter

“Ik drink graag een bakje koffie in de statige villa van het landgoed. Daarin zit namelijk een restaurant. Ik vind vooral de contrasten in Landgoed Ockenburgh mooi. Het is een levendig en statig bos. Tegelijk is het ook ‘wild’ en leven er stiekem heel mooie soorten!”

Jasper de Lepper

Jasper de Lepper

Praktische info

Parkeren

Je kunt (gratis) parkeren iets voorbij Monsterseweg 2 in Den Haag, op de parkeerplaats aan de linkerkant van de oprijlaan. Er staan ook fietsenrekken.

Honden aangelijnd

Op de Koeweide mogen de honden loslopen, de rest van de route zijn ze aangelijnd welkom. In de Van Leydenhof en het Hyacintenbos zijn honden niet toegestaan!

Geschikt voor rolstoelen

Het gebied is rolstoel- en buggyvriendelijk.

Horeca in de buurt

In restaurant Villa Ockenburgh kun je terecht voor lekkere drankjes en bijzondere gerechten. In de kas worden biologische groentes en kruiden gekweekt.

Wandelen

Heerlijk wandelen door een parkachtig bos met verharde en onverharde paden. Uitrusten op een van de vele monumentale zitbanken rond de Spiegelvijver.

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde halte van het openbaar vervoer is Bushalte Ockenburgh. Plan de reis op 9292.nl.

Leuk voor kids

Kruip of klim in holle bomen, kijk of je een nestholte kunt zien zitten, ga voetballen in het gras en dollen met de hond op de Koeweide.

Fietsen

Onbezorgd fietsen over de fietspaden over het landgoed, uitrusten bij een picknicktafel.

Vogels kijken

Hoor je spechten roepen of roffelen? Kijk dan goed hoog op de stammen. Vooral de grote bonte specht is een regelmatig geziene bewoner.

Bijzonderheden

Vroeg in het seizoen: bloeiende voorjaarsbloemen en uitbundig bloeiende rhododendrons.

In de (na)zomer: lommerrijke parkachtige bossen met ligweiden.

Zie het spiegelbeeld van het 19e eeuwse landhuis in de Spiegelvijver, wandel rond de romantische Zwitserse Partij en zie hoe de knoestige eeuwenoude bomen wortelen in het duin.

Locatie

Monsterseweg 4, 2553 RL, Den Haag

 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder