Polder Veerstalblok

Over dit gebied

Polder Veerstalblok (81 hectare) bij Gouderak is een ouderwetse polder, vol smalle weidekavels en sloten. Het is een open gebied. Alleen langs de Tiendweg staan knotwilgen en elzen. Het Zuid-Hollandsgebied Landschap maait de graslanden twee keer per jaar en voert het maaisel af. Daardoor wordt het steeds voedselarmer. Planten krijgen juist daardoor volop kansen. Je vindt er percelen vol knalgele ratelaar, echte koekoeksbloem, veldzuring, veenpluis en blauwe zegge. De komende jaren worden in de polder werkzaamheden uitgevoerd, waardoor de typische veenweidenatuur robuuster zal worden. Kwetsbare planten zullen hiervan profiteren, maar ook dieren, zoals insecten en weidevogels.

Toekomst

Rond 2023 zullen er graafmachines te zien zijn in Polder Veerstalblok. Dit in het kader van het project Natuurnetwerk Krimpenerwaard. Tijdens dat project wordt er 2250 hectare veenweidenatuur (her)ingericht in de Krimpenerwaard, zodat de natuur zich verder kan ontwikkelen. Het waterpeil gaat omhoog, er komen natuurvriendelijke oevers en er worden graslanden afgeplagd, zodat het gebied voedselarmer wordt. Goed voor kwetsbare planten die een nattere, voedselarme bodem nodig hebben, zoals orchideeën, teer guichelheil, zonnedauw en echte koekoeksbloem. Goed voor de insecten die daar weer op af komen. En goed voor weidevogels als grutto, tureluur en veldleeuwerik en moerasvogels als purperreiger, bruine kiekendief, zwarte stern en porseleinhoen. En misschien zwemt zelfs de otter straks in onze gebieden rond!

Praktische info

Openbaar vervoer

Bus 196, halte Gouderaksebrug, Gouderak

Locatie

Bij Gouderak

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder