Veenweidepark

Over dit gebied

Koeien in de wei, mooie wolkenluchten en weidevogels die over bloemrijke percelen trippelen: in het Veenweidepark in Polder Veerstalblok bij Gouda kom je dat oer-Hollandse plaatje nog tegen. Het park van 14 hectare is een veenweidegebied en daarmee een visitekaartje voor de Krimpenerwaard. Veenweidegebieden staan in Nederland onder druk. Het Zuid-Hollands Landschap zet zich in voor het behoud van dit typisch Hollandse landschap. Als bezoeker kun je in het natuurgebied genieten van de rust, de ruimte én de vogels, want er leven onder andere scholeksters, kieviten, grutto’s, slobeenden, visdieven en wilde eenden.

Veengebieden

Veenweides worden vaak gebruikt voor landbouw en veeteelt. Het nadeel van veen is alleen dat er veel water in zit. Dat maakt weides erg drassig en slecht toegankelijk voor tractoren of vee. Daarom is in het verleden veel water uit de veenweidegebieden gepompt. Hierdoor kwam er zuurstof bij het veen. Als dat gebeurt, gaat veen rotten of oxideren. Daarbij komt veel methaan en CO2 vrij, gassen die bijdragen aan een versnelde klimaatverandering. Ook zakt de bodem door het wegpompen van water, waardoor het land steeds verder onder de zeespiegel komt te liggen en we de dijken steeds hoger moeten maken. Als het water eenmaal uit het veen is gepompt kan het niet meer worden teruggepompt. Het veen neemt het water niet meer op.

Kruiden en bloemen

We willen de unieke flora en fauna van het gebied behouden en zorgen dat het veen niet verder oxideert. Dat doen we niet alleen, maar samen met agrariërs die al vele jaren actief zijn in de waard. Agrarisch natuurbeheer wordt dat genoemd. Kruiden en bloemen krijgen in het gebied de mogelijkheid om zich volop te ontwikkelen. Weidevogels profiteren hiervan, want al die kruiden en bloemen trekken insecten aan en die vormen voedsel voor de kuikens. 

We hebben enkele jaren geleden de campagne Red de Wilde Bij georganiseerd. Met geld van donateurs hebben we in de Krimpenerwaard vier nieuwe bijenplekken kunnen aanleggen, waaronder één in het Veenweidepark. Zo’n bijenplek is er niet zomaar, zeker niet omdat in het Veenweidepark al veel grassen en verschillende soorten onkruid groeiden. We hebben daarom de grond eerst flink moeten voorbereiden voor het bloemenmengsel voor de wilde bijen en insecten gezaaid kon worden. Intussen is het een zee van kleuren!

Praktische info

Parkeren

Het terrein is per voet of per fiets bereikbaar. Je kunt het gebied in vanaf de dijk (Gouderaksedijk t.h.v. nr 75) en vanaf de Gouderakse Tiendweg. Parkeren van auto’s kan beperkt op de Gouderaksedijk.

Honden aangelijnd

Op het verharde pad door het terrein zijn honden aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

Het verharde pad is goed begaanbaar. De struinroute is niet geschikt.

Horeca in de buurt

Rederij de Vrijheid. Uniek paviljoen, gebouwd uit zeecontainers. Gelegen op het stadsstrand van het ontwikkelende GOUDasfalt-terrein, een burgerinitiatief van vele betrokken Gouwenaren. Iedere vrijdag vanaf 17:00 uur en zaterdag & zondag vanaf 10:00 uur geopend. Kijk in hun agenda voor de activiteiten.

Wandelen

Heerlijk wandelen door de polder. Of neem een keer de struinroute dwars door het weiland. Let hierbij op de toegangsregels.

Openbaar vervoer

Bereikbaar met bus 497 tot halte Stolwijkersluis.

Fietsen

Er kan niet in het gebied zelf gefietst worden, maar wel uitstekend over de polderwegen.

Vogels kijken

Neem een kijker mee om vogels te spotten. Deze kunnen je zien in het terrein: scholekster, kievit, grutto, slobeend, wilde eend en visdief.

Locatie

Gouderakse Tiendweg, Gouda

 • Zomer in Zuid-Holland

  Zonnebril op, water bij de hand en sportieve stappers aan? Dan ben je klaar voor onze zomerwandelingen! Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap

  Met de Beleefkaart van het Zuid-Hollands Landschap ontdek je de mooiste gebieden. Deze grote papieren kaart biedt volop inspiratie voor een dagje uit.

  Lees verder

  Lees verder
 • 6 op de 10 inwoners van Zuid-Holland snakt naar meer natuur

  Uit onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta in opdracht van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt dat ruim 88% van de inwoners natuur in hun omgeving belangrijk vindt. Van de ondervraagden wil ruim de helft meer natuur in…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer natuur? Het kán!

  Elke hectare groen is van groot belang voor planten, dieren en mensen. Help mee met het leggen van de puzzel voor meer natuur in Zuid-Holland.

  Lees verder

  Lees verder