Schoonrewoerdse Wiel

Idde Lammers

Over dit gebied

Het Schoonrewoerdse Wiel (13 hectare) ligt aan de westzijde van de Diefdijk, even buiten Schoonrewoerd. Bewoners noemen de waterplas ook wel ‘Wiel van Bassa’ of ‘het Kruidhofwiel’. Rondom de plas vind je smalle rietkragen, hooilanden en boomgaarden. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het grootste deel van het wiel en de omliggende gronden. We koesteren er de traditionele hoogstambomen, die op veel andere plekken uit het landschap verdwenen zijn. Je vindt in de boomgaard nog oude appelrassen als de Dubbele Bellefleur, de sterappel en de Glorie van Holland en perensoorten als Gieser Wildeman en de Zoete Brederode.

Oude fruitbomen

De fruitboomgaard beheren we biologisch. Het fruit wordt dus niet bespoten. Elk jaar snoeien we de hoge bomen en we organiseren jaarlijks een fruitplukdag. Tegen een kleine vergoeding kunnen bezoekers dan zelf appels en peren komen plukken. Leuk en lekker om te doen! En je helpt zo mee aan de instandhouding van de hoogstamboomgaard. 

Vaste bewoner van de boomgaard is de steenuil, die in het voorjaar een nest bouwt in de holtes van knoestige, oude bomen. Soms zie je hem stil op een paaltje of een knotwilg zitten, speurend naar voedsel. Ook groene spechten voelen zich er thuis. In de winter komen kramsvogels en koperwieken af op het gevallen fruit en in de houtwallen zitten zomertortels. Bij het wiel zie je eigenlijk altijd wel een ijsvogel voorbijflitsen. In de winter dobberen er krakeenden, smienten, kuifeenden en wintertaling in het water. ‘s Zomers zorgen groene kikkers er voor oorverdovende concerten.

De ramp van 1573

Het Schoonrewoerdse Wiel ontstond na een doorbraak van de Diefdijk in 1573. Die Diefdijk was in 1284 aangelegd. Hij moest voorkomen dat overtollig water van de hoger gelegen Gelderse polders naar de lager gelegen Hollandse polders zou stromen. De dijk werkte niet overal even goed, blijkt uit de verschillende wielen (of: kolkgaten) langs de Diefdijk. De heftige dijkdoorbraak van 1573 zorgde er niet alleen voor dat nu bij Schoonrewoerd het grootste doorbraakwiel van Nederland ligt. Het kolkende water nam ook veel zand mee. Die zandige ondergrond zorgt er nog steeds voor dat fruitbomen het rondom het Schoonrewoerdse Wiel zo goed doen. 

Praktische info

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Bijzonderheden

Bezoek in het najaar de Fruitplukdag. Abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Locatie

4143 MG Leerdam, Leerdam

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder