Over dit gebied

De eeuwenoude Diefdijk (10 kilometer) boven Leerdam markeert de grens tussen de Betuwe in het oosten en het Laagland in het westen. Bloemrijke graslanden, fruitboomgaarden, hakhoutpercelen en grienden wisselen elkaar langs de dijk af. Het Zuid-Hollands Landschap beheert langs de dijk verschillende natuurgebieden: Schaayk, het Schoonrewoerdse wiel, De Waai en Sonsbrug. De gebieden zijn niet verbonden en dat maakt ze kwetsbaar. Tijdens een droge zomer kunnen bijvoorbeeld zeldzame, vochtminnende planten als orchideeën verdwijnen. Het Zuid-Hollands Landschap wil daarom grond langs de Diefdijk aankopen, zodat grotere natuurgebieden ontstaan. Op die manier kunnen we de waterhuishouding beter beheersen en kan er een uitwisseling van soorten plaatsvinden. Kwetsbare soorten als de kamsalamander zijn dan beter beschermd.

Uitzending Vroege Vogels

Wat een prachtige uitzending heeft Vroege Vogels gemaakt over de Diefdijk. Een gebied dat het Zuid-Hollands Landschap in beheer heeft. Projectleider Maarten Breedveld en boswachter René Garskamp gingen samen met Menno Bentveld op pad door dit rijke cultuurlandschap. Langs deze dijk vind je eeuwenoude grienden, fruitboomgaarden en bloemrijke graslanden, waar bijzondere bijen op af komen. Ga er eens lekker voor zitten en kijk de hele aflevering terug!

Uitgezonden op zondag 12 mei 2024 bij NPO2

Planten en dieren

We richten ons bij het beheer van de Diefdijk op een zo hoog mogelijke biodiversiteit. De graslanden maaien we. Daar ziet het in het voorjaar geel van de dotterbloemen. Ook orchideeën als de rietorchis houden van dit natte, schrale land. Vrijwilligers helpen ons met hooien en ze knotten de knotwilgen. Op die manier houden we het karakteristieke landschap van vroeger in stand. Bovendien helpen we zo de wilde eenden, steenuilen en bosuilen, die in de holtes van de oude knotwilgen broeden. 

Langs de dijk hebben we verschillende poelen aangelegd. De zeldzame kamsalamander trekt hier in het voorjaar naartoe om er eitjes in af te zetten. De mannetjes ontwikkelen tijdens de voortplantingsperiode een getande rugkam. Hieraan danken de diertjes hun naam. De poelen maken we schoon, zodat ze niet dichtgroeien. Dit doen we steeds in delen, zodat de verschillende waterdiertjes kunnen overleven.

Geschiedenis

De Diefdijk werd in 1284 aangelegd. Destijds kon het overtollige polderwater uit de Betuwe namelijk ongehinderd naar het lagergelegen westen stromen. Daarom besloten vijf edelmannen een binnendijk aan te leggen om zo hun grondgebied tegen het water te beschermen. Zo ontstond de Vijfheerenlanden, waarin de Diefdijk ligt. Soms bleek de Diefdijk te zwak. Op de plekken waar de dijk doorbrak, vind je oude kolkgaten of wielen. De verder rechte dijk gaat daar met een bocht omheen. De Diefdijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij gevaar zou de oostkant van de dijk onder water worden gezet. Vandaar dat je daar nog steeds amper bebouwing ziet. De dijk is in 2015 weer geheel op sterkte gebracht. 

Wandelen en fietsen

Voor bezoekers is de Diefdijk een mooi uitgangspunt voor een natuurlijk dagje Vijfheerenlanden. Je wandelt of fietst door een prachtig polderland vol watertjes, bosjes, grienden, boomgaarden en bloemrijke hooilanden en ervaart zo hoe het platteland van Nederland er vroeger uitzag. Overal langs de dijk worden streekproducten aangeboden. Trek vooral goede wandelschoenen aan. Dan kun je ook onze verschillende natuurgebieden langs de Diefdijk van dichtbij ervaren!

Praktische info

Parkeren

Parkeren onderaan de Diefdijk 4143 MG Leerdam. Komt u op de fiets? Start dan bij de Donkere Kade/Diefdijk.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken via Bushalte Kortgerecht, Blauwbijl, Schoonrewoerd, Arriva Bus 85. Kijk op 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden zijn (deels) aangelijnd welkom. Let goed op de borden!

Ongeschikt voor rolstoelen

Dit gebied is ongeschikt voor minder validen.

Wandelen

Wandelen langs de dijk betekent goed opletten. Er is gemotoriseerd verkeer. Combineer in de Vijfheerenlanden fietsen met wandelen. Wie goede schoenen aandoet, kan af en toe de fiets neerzetten en te voet het weelderige laagland intrekken om te genieten van vogels en gevarieerde (natte) natuur.

Bij de Donkere Kade kan het fiets tegen het hek en de wandelschoenen even aan. Over de Donkere Kade loopt een onverhard pad van 2 kilometer.

Fietsen

Fietsen langs de dijk betekent goed opletten. Er is gemotoriseerd verkeer.

Horeca in de buurt

De Taveerne van Fort Asperen is een bijzondere plek. Veel particulieren en boerenbedrijven verkopen streekproducten langs de weg. In de leuke historische plaatsjes zoals Schoonrewoerd, Vianen, Ameide of Leerdam zit volop horeca.

Leuk voor kids

Fort Asperen is leuk voor kids.

Vogels kijken

Vogels van oude cultuurlandschappen, zoals steenuil, kneu, grasmus, zomertortel, verder ook het ree, heikikker, ringslang en vele insectensoorten.

Publiekslievelingen

Vogels van oude cultuurlandschappen, zoals steenuil, kneu, grasmus, zomertortel, verder ook het ree, heikikker, ringslang en vele insectensoorten. De Donkere Kade is een paradijs voor vogels zoals vink, tjiftjaf, fitis, grote lijster, zwartkop, roodborst en rietgors. Misschien is de fraaie blauwborst te horen of zelfs te zien. Of de rietzanger en de sprinkhaanrietzanger als ze terug zijn uit het zuiden. In de sloten en drasse delen huist de heikikker. Op de weilanden tussen de bossen heb je een goede kans om reeën te spotten.

Locatie

Diefdijk, 4143 MG, Leerdam

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder