Babette van der Wijst
Ingrid Bertens

Over dit gebied

Ooit woonden in deze duinen Germanen aan de rand van een immens moeras. Eeuwen later vertrokken hiervandaan monniken om het land te ontginnen. Daarna werd dit bos een landgoed en het privédomein van adel en havenbaronnen. En nu? Nu mag iedereen hier al wandelend van genieten. Het Staelduinse Bos maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Het gebied

Veel van het oerduin en negentiende-eeuwse landgoed is nog steeds te zien in dit loofbos. Baan je een weg door overwoekerde lanen. Wandel langs de idyllische koestallen, de heemtuin en allerlei bijzonder natuurschoon. Een leuk en spannend natuuravontuur met de (klein)kinderen?

Indrukwekkend: bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Wandel tussen de manschappenverblijven van het Duitse bunkerdorp, maar ga niet naar binnen. Veel te gevaarlijk! Bovendien verstoor je de huidige bewoners: vleermuizen. We organiseren een paar keer per jaar een vleermuis-excursie met de boswachter!

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

 • Er zijn twee P-terreinen waar je de auto kan parkeren:
  P-terrein 1 is tegenover Staalduinlaan 19, 2691 NN ‘s-Gravenzande.
 • P-terrein 2 is op de Oude Hooislag 2(aan het einde van de Papedijk), 2691 NH, ’s-Gravenzande, welke is voorzien van 2 invalideparkeerplaatsen.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom. 

Geschikt voor rolstoelen

De wandelroute Van Rijckevorselroute (blauw, 2,5 km) is geschikt voor rolstoel- en buggyvriendelijk. 

Horeca in de buurt

Wandelen

Er zijn drie wandelroutes, die alle drie langs de bunkers gaan. De Vleermuisroute (rood, 3,5 km), de Oude Koestalroute (geel, 3 km) en de Van Rijckevorselroute (blauw, 2,5 km; rolstoelvriendelijk).

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken per OV, stap uit bij Busstop Heenweg, ’s Gravenzande. Plan je reis via 9292.nl

Leuk voor kids

Veel leuks voor kinderen. Er is een uitkijktoren, er zijn bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en een speelpoel (natte voeten!).

Fietsen

Er kan gefietst worden in het gebied.

Vogels kijken

Bij de uitkijktoren en het vogelkijkscherm is er de mogelijkheid om vogels te kijken.

De vleermuisroute gaat langs de uitkijktoren en een vogelkijkscherm.

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar toegankelijk.

Bezoekerspunt

Ga vooral eens langs bij het bezoekerscentrum d´Oude Koestal, beheerd door de vereniging Vrienden van het Staelduinse Bos.

Laarzen

Laarzen komen van pas. Niet noodzakelijk, maar na een bui kan het modderig zijn.

Locatie

Oude Hooislag 2, 2691 NH, ‘s-Gravenzande

Ga vooral eens langs bij het bezoekerscentrum d´Oude Koestal, beheerd door de vereniging Vrienden van het Staelduinse Bos. Je vindt hier allerlei informatie over de natuur en ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Een bezoekje waard!

Boswachter Fred

Boswachter Fred

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder