Babette van der Wijst
Ingrid Bertens

Over dit gebied

Ooit woonden in deze duinen Germanen aan de rand van een immens moeras. Eeuwen later vertrokken hiervandaan monniken om het land te ontginnen. Daarna werd dit bos een landgoed en het privédomein van adel en havenbaronnen. En nu? Nu mag iedereen hier al wandelend van genieten. Het Staelduinse Bos maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Het gebied

Veel van het oerduin en negentiende-eeuwse landgoed is nog steeds te zien in dit loofbos. Baan je een weg door overwoekerde lanen. Wandel langs de idyllische koestallen, de heemtuin en allerlei bijzonder natuurschoon. Een leuk en spannend natuuravontuur met de (klein)kinderen?

Indrukwekkend: bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Wandel tussen de manschappenverblijven van het Duitse bunkerdorp, maar ga niet naar binnen. Veel te gevaarlijk! Bovendien verstoor je de huidige bewoners: vleermuizen. We organiseren een paar keer per jaar een vleermuis-excursie met de boswachter!

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.


Tip van de boswachter

Ga vooral eens langs bij het bezoekerscentrum d´Oude Koestal, beheerd door de vereniging Vrienden van het Staelduinse Bos. Je vindt hier allerlei informatie over de natuur en ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Een bezoekje waard!

Fred Spreen Zuid-Hollands
Landschap

Fred Spreen Zuid-Hollands
Landschap

Praktische info

Parkeren

 • Er zijn twee P-terreinen waar je de auto kan parkeren:
  P-terrein 1 is tegenover Staelduinlaan 19, 2691 NN ‘s-Gravenzande.
 • P-terrein 2 is op de Oude Hooislag 2(aan het einde van de Papedijk), 2691 NH, ’s-Gravenzande, welke is voorzien van 2 invalideparkeerplaatsen.

Openbaar vervoer

Het gebied is te bereiken per OV, stap uit bij Busstop Heenweg, ’s Gravenzande. Plan je reis via 9292.nl

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom. 

Geschikt voor rolstoelen

De wandelroute Van Rijckevorselroute (blauw, 2,5 km) is geschikt voor rolstoel- en buggyvriendelijk.

Let op!
van 5 t/m 16 september 2022 vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats. Houd er rekening mee dat deze route voor een gedeelte niet begaanbaar is.

Horeca in de buurt

Wandelen

Er zijn drie wandelroutes, die alle drie langs de bunkers gaan. De Vleermuisroute (rood, 3,5 km), de Oude Koestalroute (geel, 3 km) en de Van Rijckevorselroute (blauw, 2,5 km; rolstoelvriendelijk).

Leuk voor kids

Veel leuks voor kinderen. Er is een uitkijktoren, er zijn bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en een speelpoel (natte voeten!).

Fietsen

Er kan gefietst worden in het gebied.

Vogels kijken

Bij de uitkijktoren en het vogelkijkscherm is er de mogelijkheid om vogels te kijken.

De vleermuisroute gaat langs de uitkijktoren en een vogelkijkscherm.

Toegankelijkheid

Het gebied is het hele jaar toegankelijk.

Bezoekerspunt

Ga vooral eens langs bij het bezoekerscentrum d´Oude Koestal, beheerd door de vereniging Vrienden van het Staelduinse Bos.

Laarzen

Laarzen komen van pas. Niet noodzakelijk, maar na een bui kan het modderig zijn.

Locatie

Oude Hooislag 2, 2691 NH, ‘s-Gravenzande

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Geef voor de allerkleinsten

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

  Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder