Staelduinse Bos - Foto: Holland Groen
Holland Groen
Rode bekerzwam | Foto: Walja de Ruijter
Rode bekerzwam Walja de Ruijter
Staartmeesjes | Foto: Mike Lane
Staartmeesjes Mike Lane

Welkom in het Staelduinse Bos

Aan de rand van ’s Gravenzande ligt het enige bos van het Westland, het Staelduinse Bos. Een oud, heuvelachtig loofbos, omringd door graslanden en spiegelende kassen. Het was baron Van Rijckevorsel die het bos in de 19de eeuw op een serie rivierduinen liet aanleggen. Resten van zijn landgoed zijn nog altijd terug te vinden, net als talrijke Duitse bunkers, waarin zes soorten vleermuizen overwinteren. In de herfst is er bovendien een overvloed aan paddenstoelen te vinden. Al met al een prachtige plek om te wandelen – of om met de rolstoel te verkennen.


Routekaart

Start bij de parkeerplaats aan de rand van het parkbos. Wandel de laan in, neem het eerste zijpad rechts en volg de rode palen over het landgoed.

Enkele hoogtepunten

 • 1. D’Oude Koestal
 • 2. Uitzichtpunten
 • 3. Productiebos
 • 4. Paddenstoelen
 • 5. Bunkerdorp
 • 6. Beukenlaan

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

Parkeren

Met de auto volg je vanuit Rotterdam de N220 richting Hoek van Holland. Ga ter hoogte van Heenweg bij het verkeerslicht linksaf. Hou verderop rechts aan en volg de dijk tot aan de parkeerplaats.

Openbaar vervoer

Neem vanaf busstation Naaldwijk buslijn 31. Stap uit bij halte Heenweg aan de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande. Wandel viade Heenweg naar de N220. Steek deze over naar de Papedijk, hou verderop rechts aan en wandel naar het Staelduinse Bos (totaal 25 minuten lopen).

ov9292

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

De Van Rijckevorselroute is geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en buggy’s. De paden zijn halfverhard en doorgaans goed berijdbaar.

Horeca in de buurt

Langs de route is geen horeca te vinden, dus neem zelf wat lekkers mee.

Bijzonderheden

De Vleermuisroute (3,5 km) is gemarkeerd met rode paaltjes.
De Van Rijckevorselroute (2,5 km) is gemarkeerd met een blauw rolstoelsymbool.


Locatie

Oude Hooislag, 2691 NH, ’s-Gravenzande


7 Beoordelingen 4.8571428571429 sterren
4.9 / 5

4 sterren

Bij het bezoekerscentrum D'Oude Koestal zagen we op de wandelkaart (die ook op de website van het Staelduinse Bos staat (https://hetstaelduinsebos.nl/Images/Bos%20Plattegrond.pdf), dat er een speelweide (bij een kampeerterrein) zou moeten zijn en daar wilden we met ons (klein)zoontje van anderhalf graag even naar toe, maar die hebben we niet kunnen vinden. Is die speelweide er wèl of hebben wij niet goed gezocht? De bewegwijzering gaf ook geen uitsluitsel.

5 sterren

Een prachtige wandelroute. Jammer dat de gpx vleermuisroute niet te downloaden is.

Antwoord van Zuid-Hollands Landschap

Bedankt voor uw reactie. We hebben onze website aangepast, zodat GPX-bestanden makkelijker te gebruiken zijn. Het zou nu goed moeten werken. Mocht u toch tegen een probleem aanlopen, dan horen we het graag!

5 sterren

Prachtige wandeling, heerlijk in de sneeuw vandaag.

5 sterren

Ik dacht dat het alleen een bos was, maar zag ook bunkers, paddenstoelen, uitzichttorens en een heemtuin.

5 sterren

Prachtige omgeving en diverse bunkers gezien, echt een aanrader.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Vleermuis- en Van Rijckevorselroute

Wandelroute 2,5 - 3,5 km

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder