Staelduinse Bos - Foto: Holland Groen
Holland Groen
Rode bekerzwam | Foto: Walja de Ruijter
Rode bekerzwam Walja de Ruijter
Staartmeesjes | Foto: Mike Lane
Staartmeesjes Mike Lane

Welkom in het Staelduinse Bos

Aan de rand van ’s Gravenzande ligt het enige bos van het Westland, het Staelduinse Bos. Een oud, heuvelachtig loofbos, omringd door graslanden en spiegelende kassen. Het was baron Van Rijckevorsel die het bos in de 19de eeuw op een serie rivierduinen liet aanleggen. Resten van zijn landgoed zijn nog altijd terug te vinden, net als talrijke Duitse bunkers, waarin zes soorten vleermuizen overwinteren. In de herfst is er bovendien een overvloed aan paddenstoelen te vinden. Al met al een prachtige plek om te wandelen – of om met de rolstoel te verkennen.


Routekaart

Start bij de parkeerplaats aan de rand van het parkbos. Wandel de laan in, neem het eerste zijpad rechts en volg de rode palen over het landgoed.

Enkele hoogtepunten

 • 1. D’Oude Koestal
 • 2. Uitzichtpunten
 • 3. Productiebos
 • 4. Paddenstoelen
 • 5. Bunkerdorp
 • 6. Beukenlaan

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

Parkeren

Met de auto volg je vanuit Rotterdam de N220 richting Hoek van Holland. Ga ter hoogte van Heenweg bij het verkeerslicht linksaf. Hou verderop rechts aan en volg de dijk tot aan de parkeerplaats.

Openbaar vervoer

Neem vanaf busstation Naaldwijk buslijn 31. Stap uit bij halte Heenweg aan de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande. Wandel viade Heenweg naar de N220. Steek deze over naar de Papedijk, hou verderop rechts aan en wandel naar het Staelduinse Bos (totaal 25 minuten lopen). Zie voor de details 9292.nl.

Honden welkom

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

De Van Rijckevorselroute is geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en buggy’s. De paden zijn halfverhard en doorgaans goed berijdbaar.

Horeca in de buurt

Langs de route is geen horeca te vinden, dus neem zelf wat lekkers mee.

Bijzonderheden

De Vleermuisroute (3,5 km) is gemarkeerd met rode paaltjes.
De Van Rijckevorselroute (2,5 km) is gemarkeerd met een blauw rolstoelsymbool.


Locatie

Oude Hooislag, 2691 NH, ’s-Gravenzande


0 Beoordelingen 0 sterren
0.0 / 5

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Vleermuis- en Van Rijckevorselroute

Wandelroute 2,5 - 3,5 km

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder