Staelduinse Bos - Foto: Holland Groen
Holland Groen
Rode bekerzwam | Foto: Walja de Ruijter
Rode bekerzwam Walja de Ruijter
Staartmeesjes | Foto: Mike Lane
Staartmeesjes Mike Lane

Welkom in het Staelduinse Bos

Aan de rand van ’s Gravenzande ligt het enige bos van het Westland, het Staelduinse Bos. Een oud, heuvelachtig loofbos, omringd door graslanden en spiegelende kassen. Het was baron Van Rijckevorsel die het bos in de 19de eeuw op een serie rivierduinen liet aanleggen. Resten van zijn landgoed zijn nog altijd terug te vinden, net als talrijke Duitse bunkers, waarin zes soorten vleermuizen overwinteren. In de herfst is er bovendien een overvloed aan paddenstoelen te vinden. Al met al een prachtige plek om te wandelen – of om met de rolstoel te verkennen.


Routekaart

Start bij de parkeerplaats aan de rand van het parkbos. Wandel de laan in, neem het eerste zijpad rechts en volg de rode palen over het landgoed.

Enkele hoogtepunten

 • 1. D’Oude Koestal
 • 2. Uitzichtpunten
 • 3. Productiebos
 • 4. Paddenstoelen
 • 5. Bunkerdorp
 • 6. Beukenlaan

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

Parkeren

Met de auto volg je vanuit Rotterdam de N220 richting Hoek van Holland. Ga ter hoogte van Heenweg bij het verkeerslicht linksaf. Hou verderop rechts aan en volg de dijk tot aan de parkeerplaats.

Openbaar vervoer

Neem vanaf busstation Naaldwijk buslijn 31. Stap uit bij halte Heenweg aan de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande. Wandel viade Heenweg naar de N220. Steek deze over naar de Papedijk, hou verderop rechts aan en wandel naar het Staelduinse Bos (totaal 25 minuten lopen).

ov9292

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

De Van Rijckevorselroute is geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en buggy’s. De paden zijn halfverhard en doorgaans goed berijdbaar.

Horeca in de buurt

Langs de route is geen horeca te vinden, dus neem zelf wat lekkers mee.

Bijzonderheden

De Vleermuisroute (3,5 km) is gemarkeerd met rode paaltjes.
De Van Rijckevorselroute (2,5 km) is gemarkeerd met een blauw rolstoelsymbool.


Locatie

Oude Hooislag, 2691 NH, ’s-Gravenzande


6 Beoordelingen 5 sterren
5.0 / 5

5 sterren

Een prachtige wandelroute. Jammer dat de gpx vleermuisroute niet te downloaden is.

Antwoord van Zuid-Hollands Landschap

Bedankt voor uw reactie. We hebben onze website aangepast, zodat GPX-bestanden makkelijker te gebruiken zijn. Het zou nu goed moeten werken. Mocht u toch tegen een probleem aanlopen, dan horen we het graag!

5 sterren

Prachtige wandeling, heerlijk in de sneeuw vandaag.

5 sterren

Ik dacht dat het alleen een bos was, maar zag ook bunkers, paddenstoelen, uitzichttorens en een heemtuin.

5 sterren

Prachtige omgeving en diverse bunkers gezien, echt een aanrader.

5 sterren

Heerlijk gewandeld afgelopen vrijdag. Wat een frisse lucht hangt er in dat bos, een genot om in te ademen. En afwisselende uitzichten. Ook prachtige paddenstoelen "gespot".

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Vleermuis- en Van Rijckevorselroute

Wandelroute 2,5 - 3,5 km

 • Kies jij 15 maart voor de natuur? Het Groene Kieskompas helpt je op weg

  De Provinciale Staten-verkiezingen komen eraan. In de afgelopen jaren heeft de provincie een steeds grotere rol gekregen op het gebied van natuur en landschap. Tijdens de verkiezingen op 15 maart bepaal jij hoe het natuur-…

  Lees verder

  Lees verder
 • Stap voor stap werken we aan meer natuur. Ook in 2023!

  Steeds meer mensen beseffen dat we een groene omgeving nodig hebben. Voor onze gezondheid en alle planten en dieren waar de mens mee samenleeft. Helaas is groen in Zuid-Holland niet vanzelfsprekend. Wist je dat er…

  Lees verder

  Lees verder
 • Winterwandelen in Zuid-Holland

  Wil je meer bewegen in 2023? Dat komt goed uit, want onze boswachters hebben vijf prachtige winterwandelingen voor je samengesteld. Zo werk je aan je conditie, terwijl je geniet van de gezonde buitenlucht. Vraag de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder