Staelduinse Bos - Foto: Holland Groen
Holland Groen
Rode bekerzwam | Foto: Walja de Ruijter
Rode bekerzwam Walja de Ruijter
Staartmeesjes | Foto: Mike Lane
Staartmeesjes Mike Lane

Welkom in het Staelduinse Bos

Aan de rand van ’s Gravenzande ligt het enige bos van het Westland, het Staelduinse Bos. Een oud, heuvelachtig loofbos, omringd door graslanden en spiegelende kassen. Het was baron Van Rijckevorsel die het bos in de 19de eeuw op een serie rivierduinen liet aanleggen. Resten van zijn landgoed zijn nog altijd terug te vinden, net als talrijke Duitse bunkers, waarin zes soorten vleermuizen overwinteren. In de herfst is er bovendien een overvloed aan paddenstoelen te vinden. Al met al een prachtige plek om te wandelen – of om met de rolstoel te verkennen.


Routekaart

Start bij de parkeerplaats aan de rand van het parkbos. Wandel de laan in, neem het eerste zijpad rechts en volg de rode palen over het landgoed.

Enkele hoogtepunten

 • 1. D’Oude Koestal
 • 2. Uitzichtpunten
 • 3. Productiebos
 • 4. Paddenstoelen
 • 5. Bunkerdorp
 • 6. Beukenlaan

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto’s, vogelgeluiden en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra’s gegeven.


Praktische info

Parkeren

Met de auto volg je vanuit Rotterdam de N220 richting Hoek van Holland. Ga ter hoogte van Heenweg bij het verkeerslicht linksaf. Hou verderop rechts aan en volg de dijk tot aan de parkeerplaats.

Openbaar vervoer

Neem vanaf busstation Naaldwijk buslijn 31. Stap uit bij halte Heenweg aan de Naaldwijkseweg in ’s-Gravenzande. Wandel viade Heenweg naar de N220. Steek deze over naar de Papedijk, hou verderop rechts aan en wandel naar het Staelduinse Bos (totaal 25 minuten lopen). Zie voor de details 9292.nl.

Honden aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Geschikt voor rolstoelen

De Van Rijckevorselroute is geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en buggy’s. De paden zijn halfverhard en doorgaans goed berijdbaar.

Let op! van 5 t/m 16 september 2022 vinden er onderhoudswerkzaamheden plaats. Houd er rekening mee dat de blauwe route voor een gedeelte niet begaanbaar is.

Horeca in de buurt

Langs de route is geen horeca te vinden, dus neem zelf wat lekkers mee.

Bijzonderheden

De Vleermuisroute (3,5 km) is gemarkeerd met rode paaltjes.
De Van Rijckevorselroute (2,5 km) is gemarkeerd met een blauw rolstoelsymbool.


Locatie

Oude Hooislag, 2691 NH, ’s-Gravenzande


0 Beoordelingen 0 sterren
0.0 / 5

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Vleermuis- en Van Rijckevorselroute

Wandelroute 2,5 - 3,5 km

 • We kunnen niet zonder natuur

  Met een gezamenlijke oproep in in meerdere landelijke dagbladen roepen 64 organisaties namens miljoenen Nederlanders het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw en aan de slag te gaan…

  Lees verder

  Lees verder
 • De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

  Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Omhoog met het veen

  Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem in onze veengebieden soms meer dan een centimeter per jaar. Dit vormt een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren en leidt tot een hogere C02-uitstoot. Daarom start het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

  Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests (minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te…

  Lees verder

  Lees verder